Ga je een online assessment oefenen? Dan bereid je je goed voor op het echte assessment. Tijdens het solliciteren is het belangrijk om te weten dat de kans groot is dat je met een assessment te maken krijgt. Je komt er hierdoor achter of dat je geschikt bent voor de betreffende functie of niet. Op deze pagina vind je informatie over:
Inhoudsopgave
Assessments
Er bestaan verschillende vormen van het assessment. Een selectie assessment komt het meeste voor, dit is een onderdeel van de sollicitatieprocedure en daarbij wordt er gekeken of dat een kandidaat wel of niet beschikt over de benodigde competenties en het juiste niveau. Een andere vorm is een loopbaan assessment. Dit assessment kan in worden gezet als je al ergens werkt, er kan dan advies worden gegeven bij het maken van carrièrekeuzes. Een laatste vorm is een ontwikkelingsassessment, hiermee wordt in kaart gebracht wat je sterke en zwakke punten zijn en dan kan er vast worden gesteld hoe je je verder kunt ontwikkelen binnen een bedrijf.
Assessments testen
Er komen steeds meer assessment testen voor. Steeds meer bedrijven willen namelijk zeker weten dat zij de juiste kandidaat binnenhalen. Aan de hand van een assessment kan de intelligentie worden gemeten, maar ook kan er gekeken worden naar de competenties en de persoonlijke kwaliteiten. Het is belangrijk dat je bij alle onderdelen eerlijk antwoord geeft. Het heeft totaal geen zin om je anders voor te doen dan je bent, want na een tijdje val je door de mand. Dit kun je voorkomen door overal eerlijk te zijn en je hoeft niet in alles uit te blinken, het gaat er om dat je laat zien wie je bent: het totaalplaatje. Wees jezelf, ben eerlijk en overdrijf niet!
Assessment onderdelen
Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden hier nader toegelicht, zodat jij een beter beeld hebt van wat je kunt verwachten bij het echte assessment. Het is van belang dat je alle onderdelen een voor een door gaat nemen en je er dan op voor gaat bereiden. Je hebt meestal ruim de tijd om je alles eigen te maken, zorg daarom dat je de datum van het assessment kent. Je hebt dan een datum waar je naar toe gaat werken.
Capaciteitentest
Het eerste onderdeel wat je bij een assessment vaak tegenkomt is een capaciteitentest. Dit wordt ook wel een intelligentietest genoemd. Jouw capaciteiten worden door deze test in kaart gebracht. Daarvoor dien je verschillende onderdelen te maken. Je zou daarbij kunnen denken cijferreeksen, analogieën, figuurreeksen, hoofdrekenen en ruimtelijk inzicht. De testen zijn allemaal tijdgebonden en daarom is het van belang dat je ook leert om te presteren onder tijdsdruk. Gelukkig kun je dit goed oefenen.
Competentietest
Bij een assessment krijg je ook te maken met een competentietest. Aan de hand van deze test wordt duidelijk over welke competenties jij beschikt en of dat deze overeenstemmen met de functie waar je naar solliciteert. Je krijgt veel stellingen voorgelegd tijdens de test en dan kun je aangeven in hoeverre de stellingen op jou van toepassing zijn. Dit geeft de werkgever een goed beeld van jou.
Persoonlijkheidstest
Bij een assessment hoort ook een persoonlijkheidstest. Het is niet het meest favoriete onderdeel van de meeste kandidaten. Het is namelijk een test die nogal wat tijd in beslag neemt en je moet iedere keer hetzelfde of bijna hetzelfde doen. Er zijn veel vragen die erg op elkaar lijken en je moet iedere keer aangeven in hoeverre de vragen op jou van toepassing zijn. Er zijn geen goede en foute antwoorden bij deze test. Je moet gewoon eerlijk alles over jezelf invullen. Ook al zijn er geen goede en foute antwoorden (jouw antwoorden zijn goed, want ze hebben betrekking op jou en zijn gegeven door jou), is het verstandig kennis te maken met de manier van vraagstelling. Enige voorbereiding ook op deze test is dus aan te raden.
Praktijksimulaties
Tijdens een assessment krijg je vaak te maken met praktijksimulaties. Dit is een nabootsing van een situatie waar je in de praktijk op de werkvloer mee te maken kunt krijgen. Je zou hierbij kunnen denken aan een rollenspel, fact finding opdrachten, of het strategisch adviesrapport, ook de postbakoefening en de groepsopdracht kunnen hier aan bod komen. Het ligt er een beetje aan naar welke functie je solliciteert met welke simulatie je te maken krijgt.
Interview
Bij een assessment hoort ook een interview. Je maakt eerst kennis met je assessor. Er worden vragen aan jou gesteld over jou als persoon, dit gesprek zelf kun je niet voorbereiden, maar je kunt wel nagaan wat voor soort vragen je kunt krijgen. Je kunt daar alvast een antwoord voor bedenken. Dat is voor deze test de beste manier om je voor te bereiden. Maar zorg ervoor dat je geen standaard zinnen uit je hoofd gaat leren. Het is belangrijk dat het een gesprek wordt en geen mooie zinnen die opgezegd gaan worden. Geef duidelijk antwoord op de vragen, de assessor leidt het interview.
Het rapport
Na het assessment krijg je een rapportage van de psycholoog. De uitslag krijg je vaak binnen een week en dat is natuurlijk erg spannend voor jou als kandidaat. In de rapportage kan naast de uitslag ook een advies staan. Het is aan te raden het rapport goed door te nemen en aantekeningen te maken als je vragen hebt. Bewaar de rapportage goed.
Nabespreking
Als je de rapportage hebt gekregen vindt er even later een nabespreking plaats. Dit kun je ook als spannend ervaren. De nabespreking kan telefonisch maar ook mondeling. Bij een selectie assessment is er vaak sprake van een telefonische nabespreking. Alle vragen die je hebt kun je nu aan de assessor stellen en zo worden onduidelijkheden weggenomen. Sommige onderdelen worden mondeling toegelicht, maar dat hangt van het soort assessment af en op welke functie je solliciteert.
Tips online assessment oefenen
Het oefenen van een online assessment is heel belangrijk, dan weet je namelijk wat je kunt verwachten tijdens de echte test. Als je de keuze hebt gemaakt om te oefenen, is dat alleen maar een goede keuze. Op deze manier kom je er namelijk achter hoe de opgaven eruitzien. Je zult ook merken dat als je vaker hebt geoefend dat je dan de opgaven gemakkelijker en ook sneller op kunt lossen. Je herkent bepaalde patronen en merkt dat je inzicht krijgt. Het oefenen is belangrijk voor jou, hierdoor weet jij namelijk wat er van je wordt verwacht en ben je minder onzeker voor het echte assessment. Door goed en ruim op tijd te gaan oefenen zal je score omhoog gaan en je onzekerheid zal grotendeels of helemaal verdwijnen. Ook dat laatste helpt mee om goed te presteren tijdens de test.
Assessment voorbereiden
Een assessment voorbereiden is heel belangrijk:
- Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de onderdelen en het soort vragen dat er wordt gesteld. Het is belangrijk dat je weet waar je assessment over gaat en welke onderdelen je kunt verwachten. Hier kun je achter komen door contact op te nemen met het bedrijf. De naam van de contactpersoon kun je lezen in de vacature. Je kunt aangeven dat je je graag voor wilt bereiden op het assessment en dat je daarom graag wilt weten welke onderdelen er aan bod komen. Meestal wordt er inzicht verschaft over de onderdelen van de test, zodat jij op tijd kunt gaan oefenen, waardoor je goede resultaten kunt laten zien tijdens deze test.
- Wat is de betekenis van een onderdeel? Bij een assessment komen diverse onderdelen aan bod. Het is prettig en handig om te weten welke dat zijn. Daarom ga je op zoek naar uitleg, de betekenis en voorbeelden zodat je kunt oefenen. Als je weet wat er van je wordt verwacht bij een onderdeel kun jij beginnen met oefenen. Je begint bij het begin, een goede basis is een prima uitgangspunt en wanneer het goed gaat kun je altijd een stapje verder gaan en een moeilijkere oefening proberen.
- Hoe pak je het oefenen aan? Het is belangrijk dat je voor jezelf een planning maakt hoe je wilt oefenen.
- Neem de regels van een test door, bijvoorbeeld van anagrammen.
- Zorg dat je over een uitgebreide woordenschat beschikt.
- Lees veel.
- Ga veel in gesprek met anderen.
- Zoek de betekenis op van woorden die je niet kent.
- Kijk en luister naar interessante tv programma’s, discussies enz.
- Stel vragen wanneer je er niet uit komt.
- Oefen iedere dag, maar verspreid de oefeningen over de dag, zodat de voorbereiding niet saai en eentonig wordt.
- Gaat het een keer wat minder? Durf dan te stoppen en probeer het later nog een keer.
Nog meer oline assessments oefenen
Wil je nog meer online assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.