Your code hereAssessment | De 5 gouden tips
18 september 2015 

Assessment

Assessment

Ga je binnenkort deelnemen aan een assessment?  Dan is het belangrijk dat je weet hoe je je hier het beste op voor kunt bereiden. Een assessment is een psychologisch onderzoek. Er worden hierbij verschillende testen afgenomen. Daarbij kun je denken aan het invullen van vragenlijsten, maar ook interviews of een rollenspel kunnen ingezet worden. Het doel daarvan is om te achterhalen of je geschikt bent voor de functie waarop je  hebt gesolliciteerd.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Soorten assessment

Je hebt verschillende soorten assessments, namelijk selectie- en ontwikkelassessments. Je hebt bij een selectie assessment te maken met jouw geschiktheid voor een specifieke functie die wordt onderzocht. De resultaten van je testen worden dan vergeleken met de functie eisen of wensen van de werkgever bij de betreffende functie. Vervolgens zal alles vergeleken worden met de andere kandidaten en dan wordt er een selectie gemaakt, wie gaat er door naar de volgende ronde? Dan heb je nog een ontwikkelassessment. Hierbij wordt er gekeken naar je sterke en zwakke kanten en welke toekomstige functies er voor je klaar liggen. Aan de hand daarvan wordt er een ontwikkeladvies gevormd. De assessments kunnen ook met elkaar worden gecombineerd.

Onderdelen van een assessment

Bij een assessment kun je te maken krijgen met verschillende onderdelen. Deze worden nu nader toegelicht:

  • Een assessment kan bestaan uit testen en vragenlijsten. Dit is een efficiënte manier om informatie over de mensen zelf te verzamelen. De testen kunnen vaak online in worden gevuld en nemen niet veel tijd in beslag. Ook kan de verwerking en het scoren via de computer worden geregeld en dan kunnen fouten zo goed als uit worden gesloten. Er is wel een duidelijk verschil tussen een test en een vragenlijst. Het verschil is namelijk dat bij vragen of items van een test er altijd een goed of fout antwoord is. Bij de vragen of items uit een vragenlijst is dat niet het geval. Je mag dan vaak je mening geven en dan is het dus niet goed of fout. Of je geeft aan in hoeverre het op jou van toepassing is en ook daar is geen goed of fout antwoord aan verbonden. Deze antwoorden zeggen iets over jou en zijn belangrijk voor degene die nieuw personeel zoekt.
  • Intelligentietesten kom je ook vaak tegen als onderdeel van een assessment. Vaak kan de score van deze test doorslaggevend zijn voor de uitkomst van een assessment. Hoe ga je namelijk presteren in je werkzaamheden op de werkvloer? Een werkgever wil vaak dat je hoog scoort, omdat je hierdoor laat zien dat je over een hoge intelligentie beschikt.

Persoonlijkheidsvragenlijst

Er zijn ook persoonlijkheidsvragenlijsten bij een assessment aanwezig. Deze brengen je gedrag in kaart. Vaak heeft dat betrekking op jouw aard: ben je vriendelijk of onvriendelijk, ben je open en autonoom, of gesloten en volgzaam, integer of juist niet? Het is belangrijk dat je de vragen eerlijk invult. Hetgeen hieruit naar voren komt, zal later in de praktijk ook tot uiting komen. Zorg dat je je niet anders voor gaat doen dan je daadwerkelijk bent. Het is namelijk prettig om aan te geven wat je allemaal goed kan, maar je moet het in de praktijk ook waar kunnen maken. Als je aangeeft flexibel te zijn en je bent daardoor juist aangenomen en in de praktijk blijkt dat je niet om kunt gaan met veranderingen en dat jij je niet gemakkelijk aan kunt passen, dan wordt duidelijk dat je hebt gelogen. Dit zou je wel eens je baan kunnen kosten. Ben daarom altijd eerlijk en doe je niet anders voor dan je bent. Wees jezelf, er komt altijd een baan op je pad die bij jou past.

Rollenspel

Rollenspellen kom je ook tegen bij een assessment. Het doel daarvan is om een goed beeld te krijgen hoe dat je met een praktijksituatie omgaat. Hoe los je een conflict met een klant op? Hoe kun jij een klant overhalen een product te kopen? Wat doe je als een klant ontevreden is? Hoe reageer je als manager als je personeel iedere dag te laat is of deadlines mist? Er wordt veel van je verwacht en dit wordt in de praktijk dan ook getoetst. Voor jou als kandidaat is dat ook prettig, want jij kunt er zo achter komen of dat de functie echt wat voor je is of toch niet.

Interview

Interviews krijg je ook tijdens een assessment. Een werkgever wil graag het een en ander over je weten en dit kan het beste gewoon aan je gevraagd worden. De gegevens van een interview kunnen ook vergeleken worden me de gegevens die uit de andere testen naar voren zijn gekomen. Je hebt daarbij verschillende soorten interviews. Steeds vaker zie je dat een interview door twee personen wordt afgenomen, een persoon maakt dan aantekeningen en de ander stelt de vragen. Op deze manier kan er een nog completer beeld van jou worden gevormd en kunnen de twee personen samen beslissen of jij de meest geschikte kandidaat bent. 

Assessment voorbereiden

Als je weet wanneer je assessment wordt afgenomen, is het verstandig om na te gaan met welke testen je allemaal te maken krijgt. Je kunt daar altijd vragen over stellen en vaak krijg je ook te horen welke stof je moet beheersen. Sommige testen kun je voorbereiden, maar niet alles. Vragen die over jou als persoon gaan, kun je niet voorbereiden. Maar je kunt wel altijd een vragenlijst invullen, zodat jij weet hoe het in zijn werk gaat. Daarnaast is het aan te raden om ook de vacature er nog bij te pakken, zodat je kunt zien welke eisen er aan je gesteld worden. Welke vaardigheden moet je beheersen? Welke competenties staan er centraal? Welke praktijkervaring wordt er gevraagd? Als je dat weet, kun je je beter voorbereiden om ook voorbeelden te bedenken over hoe jij eens gehandeld hebt toen je een klant moest helpen of wanneer je iemand moest kalmeren. Met voorbeelden kun je laten zien hoe jij als persoon bent en daar wordt veel waarde aan gehecht door de nieuwe werkgever. Je laat hierdoor namelijk ook zien dat je jezelf kent, zelfkennis is een goede eigenschap.

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen