arrow_drop_up arrow_drop_down

Tijdens een assessment is de kans groot dat je met het rollenspel te maken krijgt. Gelukkig kun je hier meer te weten komen over het rollenspel, je tegenspeler(s) en de beoordeling van het rollenspel. Dit is een goede voorbereiding voordat jij een bepaalde rol tijdens de test speelt en wordt beoordeeld op je houding, je inbreng enz. De rol wordt je toegekend, welke dat zal zijn kun je wellicht bedenken als je de functieomschrijving in de vacature goed doorneemt. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om je voor te bereiden en te oefenen. Natuurlijk is iedere situatie anders, maar het gaat er om dat je een beeld hebt van wat je kunt verwachten. Het is altijd spannend als je wordt beoordeeld, hopelijk kun je door je voor te bereiden de zenuwen beter onder controle houden. Het volgende wordt op deze pagina behandeld:

Inhoudsopgave

  1. Het rollenspel
  2. Tips en valkuilen
  3. Tegenspelers rollenspel
  4. Beoordeling rollenspel

 

Het rollenspel

Bij het rollenspel heb je te maken met een praktijksimulatie. Er bestaan ook andere praktijksimulaties zoals een fact finding oefening en de postbakoefening. Meestal wordt er gekozen voor een rollenspel, hierdoor kan de assessor een beeld krijgen hoe jij in de praktijk te werk gaat. Hoe jij reageert in en op bepaalde situaties, hoe je houding is, of je samen met je tegenspeler tot de oplossing van een probleem komt, of je sociaal bent enz. Het is belangrijk dat je een goed resultaat laat zien aan de assessor en daar wil je je dan ook maar al te graag voor inzetten.

Voordat je het rollenspel speelt, moet je vaak ook een persoonlijkheidstest maken. Uit deze test komt naar voren hoe jij over jezelf denkt. Door het rollenspel kan dan gekeken wordt of dat klopt met de werkelijkheid. Bij een rollenspel wordt ook naar jouw competenties gekeken. Meestal zijn dat samenwerken, overtuigingskracht en klantgerichtheid. De assessmentpsycholoog zal je hier op beoordelen. Lees hier meer over de verschillende situaties van het rollenspel.

Tips en valkuilen

Bij een rollenspel is het belangrijk dat je je voor gaat bereiden. Wat kun je verwachten?

   • Ga na wat voor sfeer er kan hangen tijdens een gesprek. Probeer je voor te bereiden hoe je een boodschap het beste kunt brengen.
   • Hoe zou je handelen tijdens een gesprek? Hoe handel je in de praktijk? Hoe reageren anderen in het algemeen op jou? Houd jij je meestal op de achtergrond, of ben je haantje de voorste? Houd jij rekening met anderen of voer jij jouw idee door? Denk hier over na, want er zijn altijd leerpunten die je hier uit kunt halen.

Er bestaan echter ook valkuilen. Sommige mensen schuiven heel snel de schuld in de schoenen van de tegenspeler. Het is juist van belang dat je je eigen aandeel ziet en dit bespreekt. Anderen de schuld geven zal niet positief beoordeeld worden door de assessor. Daarnaast dien je ook te denken aan je tegenspeler. Je krijgt bij het rollenspel een opdracht en het gaat er niet om dat je alles op alles gaat zetten om dat te realiseren. Het gaat er om dat je laat zien dat je met de situatie om kunt gaan en daarbij je tegenspeler NIET vergeet. Zorg dat je je tegenspeler de ruimte geeft en van daaruit kun je samen het gesprek voortzetten. Hierdoor laat je zien dat je anderen ook de tijd geeft om te reageren en hun verhaal aanhoort.

Blijf altijd goed in contact staan met je tegenspeler, alleen ga je het namelijk niet redden in een rollenspel.

 

Tegenspelers rollenspel

Tijdens een rollenspel heb je altijd te maken met een tegenspeler. Dit is vaak een acteur en deze krijgt een bepaalde opdracht, vaak is dat om jou een bepaalde weerstand bieden in de situatie waar je je in bevindt. Bijvoorbeeld: jij bent leidinggevende en je tegenspeler is een medewerker uit je team, die zijn afspraken niet nakomt. Jij moet hem er op aanspreken, waarbij je dus rustig over moet komen, begrip moet tonen, maar je ook verantwoordelijk op moet stellen. Je mag niet met beschuldigingen komen of boos worden, het gaat er om dat je laat zien dat je professioneel kunt handelen en rustig op de situatie kunt reageren. Je doel is op zoek gaan naar de reden van het niet nakomen van de afspraken en het oplossen van het probleem. Jouw doel is om eerst de weerstand weg te nemen bij je tegenspeler, want die zal er zeker zijn! Je zult merken dat gaandeweg het gesprek je tegenspeler wat milder wordt en met je mee gaat denken aan een oplossing.

Rollenspel

Beoordeling rollenspel

Tijdens het rollenspel word je geobserveerd. Er wordt gekeken naar je algemeen handelen, maar ook naar je gedragingen en naar de competenties die hierbij centraal staan. Hoe reageer je op je tegenspeler? Kun je de weerstand doorbreken? Kun je samen tot een oplossing komen? Blijf je rustig? Stel je je professioneel op? Laat je zien dat je begrip toont en je in kunt leven in anderen? Het zijn zomaar een paar punten waar je op beoordeeld kunt worden. Ieder rollenspel kan anders beoordeeld worden, het ligt er namelijk aan naar welk functie je hebt gesolliciteerd. Voordat je aan het rollenspel deel gaat nemen is het goed om de vacature omschrijving er nog eens bij te pakken. Je krijgt dan een beeld van de persoon waarnaar de werkgever op zoek is. Krijg je te maken met veel klantencontact of moet je een team aansturen enz.?

 

Ook durven en kunnen doorvragen om tot de kern van een probleem te komen is belangrijk. Je hele houding zal beoordeeld worden. Zorg dat je laat merken dat je luistert, ook middels non verbale communicatie. Het zijn de kleine dingen die er voor zorgen dat je de weerstand bij je tegenspeler wegneemt. Blijf zelf rustig, de ander zal dit na een poosje overnemen.

Beoordeling

Rollenspel

 

 

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book