arrow_drop_up arrow_drop_down

Bij het solliciteren komt de term competenties zeker naar voren. Je hebt de term competenties vast en zeker wel eens gezien of gehoord. Maar wat zijn dat? Wat is het belang van competenties voor je werkgever en hoe kun je testen over welke competenties je beschikt? Al deze vragen worden hier beantwoord. Het is namelijk van belang dat je inzicht hebt in je eigen competenties, hierdoor ben je beter in staat om toe te lichten wat je kunt en waarom je geschikt bent voor een bepaalde functie. Leer jezelf beter kennen en weet wat je competenties zijn. Belangrijk bij het solliciteren, maar ook in de toekomst is het prettig te weten waarin jij allemaal goed bent en waar je nog aan moet werken.

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn competenties?
  2. Werkgever en competenties
  3. Competenties testen
  4. STAR methode
  5. Assessment oefenen

 

Wat zijn competenties?

Competenties bestaan uit vaardigheden en kennis, ook horen ervaring, talent en motivatie er bij. Competenties bestaan dus uit:

   • Vaardigheden: Je bent in staat om bepaalde taken goed uit te voeren.
   • Kennis: Alles wat je weet en wat je hebt geleerd, informatie waar je over beschikt, die je kunt toepassen en overbrengen op anderen.
   • Motivatie: Dit gaat over het motief om wat je wilt ook echt te doen.
   • Ervaring: Een vorm van kennis die je in de praktijk op hebt gedaan.
   • Talent/kwaliteit: Het gaat over het natuurlijk vermogen om iets goed te kunnen doen. Een voorbeeld hiervan zijn je persoonlijke eigenschappen.

Competenties

 

Competenties geven een duidelijk beeld waar je sterke punten liggen, wat je kunt doen en wie je bent. Iedereen beschikt over meerdere competenties. Je kunt ze altijd blijven ontwikkelen en verbeteren. Meer over  competenties ontwikkelen vind je hier.

Om je een goed beeld te geven wat competenties zijn, kun je deze video bekijken:

 

 

 

 

Werkgever en competenties

Een werkgever hecht vaak veel belang aan competenties. Ieder beroep kent een aantal competenties waarover je moet beschikken om een bepaalde functie goed uit te kunnen oefenen. Daarom stellen veel werkgevers ook eisen aan welke competenties de (toekomstige) werknemers moeten hebben. De werkgever wil namelijk graag een goede werknemer binnenhalen en dat kan alleen als er onderzoek naar wordt gedaan. Je kunt jezelf voorbereiden met de competentie test. Dan kun je kijken over welke competenties je beschikt. Ook kun je daarvoor de competentielijst bekijken en dan inzien welke competenties er allemaal zijn. Als je van jezelf weet wat je allemaal goed kunt, dan kun je daar wat mee doen en nagaan hoe je iets hebt bereikt. Bedenk altijd voorbeelden. Je kunt namelijk eenvoudig zeggen ik kan samenwerken of ik kan leiding geven, maar het gaat om je onderbouwing en toelichting. Een voorbeeld uit de praktijk is het beste wat je daarbij kunt gebruiken.

Competenties

Competenties testen

Er bestaan verschillende competenties en deze kun je testen aan de hand van de competentietesten. Misschien weet je nog niet goed over welke competenties je beschikt en dan is het goed om de test te doen. Als je gaat solliciteren en een assessment af moet leggen, is het ook belangrijk dat je weet hoe het werkt. Het is daarom een goede voorbereiding op het assessment zelf. Als je nagaat wat je kunt doen, kom je er achter dat er verschillende competentie testen zijn die er ingezet kunnen worden. Meestal kan er aan de hand van een vragenlijst al een beeld gevormd worden over welke competenties je beschikt. Maar je kunt ook een rollenspel doen, assessoren observeren jou dan en bekijken hoe je competenties in de praktijk laat zien. Dit geeft hen een goed beeld of de functie waar je op solliciteert bij je past of niet.

Competenties

Als je naar een leidinggevende functie solliciteert bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je laat zien dat je leiding kunt geven aan een groep mensen. Je moet ook op de juiste manier in durven grijpen als een collega zijn afspraken niet nakomt en je dient in de gaten te houden hoe het op de werkvloer is. Er komt erg veel kijken bij goed leiderschap. Zorg dat je voorbeelden hebt tijdens een rollenspel bij het assessment. Je wordt dan in het diepe gegooid. Je krijgt een situatie te horen en wat jouw rol daarin is en je krijgt een tegenspeler. Vervolgens kun je laten zien dat je over de competentie leidinggeven beschikt. Blijf altijd rustig tijdens een rollenspel, word niet boos of onredelijk ook niet als de tegenspeler je daartoe uitdaagt. Dat is een van de belangrijkste dingen die je moet laten zien.

 

STAR methode

Om te laten zien dat je over bepaalde competenties beschikt, zou je ook in gesprek kunnen gaan met een assessor. Dit wordt vaak gedaan. Er kan ook tijdens een interview aan je worden gevraagd of je toe kunt lichten aan de hand van een voorbeeld dat jij over deze competentie beschikt. De STAR methode is hier dan een goed voorbeeld van en zo laat je zien dat je alles stapsgewijs kunt vertellen, zodat het voor iedereen duidelijk is waar het over gaat. We lichten het je toe aan de hand van een voorbeeld:

   • Situatie: Je bent leidinggevende van een team van vijf mensen, alleen het lijkt er op dat de deadline niet gehaald gaat worden omdat X al drie weken ziek is.
   • Taak: Het is jouw taak om in gesprek te gaan met je medewerkers.
   • Actie: In gesprek gaan met alle werknemers en kijken hoever zij staan met de taken. Mede om een beeld te krijgen wie eventueel de taak over kan nemen of een deel daarvan. Na de gesprekken een plan opstellen en dat vervolgens voorleggen aan alle werknemers en dit met elkaar bespreken.
   • Resultaat: Een bespreking om te kijken wie welke taken over kan nemen en om inzicht te krijgen hoe de deadline toch behaald kan worden.

Door dit voorbeeld laat je zien dat je actie onderneemt, dus je eigen taak serieus neemt, maar je betrekt er anderen ook in. Je kunt hier dus veel van leren en iedereen kan het anders aanpakken, maar het gaat er om dat je kunt onderbouwen waarom je bepaalde dingen doet.

 Star-methode

Assessment oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book