Your code hereCompetenties ontwikkelen | zo doe je dat!
05 augustus 2015 

Competenties ontwikkelen

Competenties ontwikkelen

Je competenties ontwikkelen is belangrijk voor het assessment. Gelukkig kun je er zelf achter komen welke competenties je beheerst en dit maakt het solliciteren voor een bepaalde functie succesvoller. Je competenties kun je iedere dag weer verbeteren, want je bent iedere dag aan het leren. Door ervaring word je ook vaardiger. Het is goed om meer te weten te komen over competenties, dat ze belangrijk zijn voor het assessment weet je nu, aan de slag ermee! Op deze pagina krijg je meer informatie over deze onderdelen.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Competenties

Iedere dag ben je weer bezig met het ontwikkelen van competenties. Je kunt iedere dag je vaardigheden verbeteren en daarom zit er steeds groei in je. Je stopt nooit met leren van je ervaringen, dat geldt voor de meeste mensen. Je wilt graag succesvol zijn en dit ook laten zien tijdens een sollicitatie. Daarom is het goed om een beeld te hebben over welke competenties je beschikt. Je zou daarvoor de competentielijst er eens bij kunnen pakken. Dit geeft je een goed beeld van de competenties die er zijn en dan kun je voor jezelf op je gemak nagaan welke je beheerst. Kun je goed samenwerken? Kun je leidinggeven? Kun je adviseren? Ben je klantgericht? Het zijn zomaar een paar voorbeelden van competenties waar naar gevraagd kan worden als je gaat solliciteren. Welke competenties gevraagd worden, hangt af van de functie waar je naar solliciteert. Vaak staan ze vermeld in de vacature.

Voor iedere vacature zijn andere competenties nodig. Om te weten waar je aan moet voldoen, is het verstandig om de vacature omschrijving na te kijken. Dit is sowieso verstandig om je voor te bereiden op het gesprek. Je hebt dan vers in je geheugen staan wat er precies wordt gevraagd en welke competenties je nodig hebt voor de vacante functie. Je kunt het beste voor jezelf ook nagaan waar je over beschikt en zorg ervoor dat je de competenties toe kunt lichten aan de hand van voorbeelden. Hierdoor laat je zien dat je jezelf goed kent en inzicht hebt in je eigen gedrag en handelen.

Belangrijk voor het assessment

Competenties zijn belangrijk voor het assessment, waarom? Een werkgever stelt vaak eisen aan een bepaalde functie en dat wordt gedaan aan de hand van competentieprofielen. Hier moet de gewenste werknemer dan aan voldoen. De meeste HBO opleidingen hebben een beroepsprofiel en hierbij wordt dan aangegeven welke beroepen aansluiten bij de opleiding. Dit geldt voor competenties ook en nu is het belangrijk om na te gaan welke competenties je nodig hebt en over welke je beschikt. Een werkgever wil namelijk direct de juiste kandidaat selecteren voor de openstaande functie. Dit kan alleen als hij onderzoek laat doen. Vervolgens kan hij de gegevens van alle kandidaten met elkaar vergelijken en dan kijken wie het meest voldoet aan de eisen die hij heeft opgesteld.

Competentietest

Door een competentietest te maken krijg je een goed beeld over welke competenties je beschikt. Het kan ook zijn dat de werkgever je deze test laat maken, om zo een goed beeld te krijgen over jou als kandidaat. Maar er zijn ook andere methoden die in worden gezet bij een assessment om er zo achter te komen welke competenties je beheerst. Een rollenspel is daar een goed voorbeeld van. Tijdens een rollenspel krijg je namelijk te horen welke rol je aan moet nemen en wat je doel is. Je gaat dan in gesprek met een tegenspeler, die het jou moeilijk kan maken. Assessoren observeren je tijdens het gesprek. Zij krijgen hierdoor een goed beeld over welke competenties je beschikt.

Soorten competenties

Er bestaan verschillende soorten competenties, deze worden hier nader toegelicht.

  • Emotionele competenties, deze komen erg dichtbij karaktereigenschappen. Voorbeelden hiervan zijn zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid. Sommige hebben het en zijn er goed in, anderen zullen het een en ander moeten leren.
  • Sociaal/communicatieve competenties, deze leer je vaak al op jonge leeftijd aan. Samenwerken, overtuigen en betrokken zijn, zijn hier voorbeelden van. Het zijn competenties die sommige mensen van nature beheersen, anderen zullen er enige moeite voor moeten doen om hun competenties te verbeteren.
  • Intellectuele competenties, hierbij gaat het om kennis overdragen, je kunt daarbij denken aan het analytische vermogen, of aan oordeelsvorming en creativiteit. Je kunt het altijd aanleren en jezelf hierin verbeteren.
  • Taakgerichte competenties, hierbij kun je denken aan flexibiliteit, initiatief nemen en inzet. Deze vaardigheden leer je op school en je krijgt er in de praktijk vaak mee te maken.
  • Bestuurlijke en organisatorische competenties, voorbeelden hiervan zijn leidinggeven, organisatie en een eigen visie ontwikkelen.

STAR methode

Door middel van de STAR methode kun je heel goed laten zien dat je de competenties beheerst. Je kunt namelijk een voorbeeld geven en daarmee aantonen hoe je hebt gehandeld. Als er tijdens een gesprek naar een voorbeeld wordt gevraagd is het goed dat je dat toe kunt lichten. Wij leggen de STAR methode onderstaand stapsgewijs uit:

  • Situatie: Je werkt in een drukke zorginstelling en er is sprake van pestgedrag op de werkvloer.
  • Taak: Je bent leidinggevende en jouw taak is om hier wat van te zeggen en te zorgen dat het stopt.
  • Actie: Je gaat in gesprek met de medewerkers, je gaat op zoek naar de oorzaak.
  • Resultaat: Je hebt een beeld van wat er gaande is en werkt aan een oplossing door met zijn allen in gesprek te gaan.

Je laat hierdoor zien dat je in staat bent signalen op te pakken, dat jij je rol serieus neemt, met anderen in gesprek kunt gaan en oplossingsgericht kunt werken.

 Star-methode

Nog meer competenties ontwikkelen oefenen

Wil je nog meer competenties ontwikkelen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. bekijk hieronder onze trainingsakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen