Your code here Competentietest | Alles wat je moet weten vind je hier
05 augustus 2015 

Wat is een competentietest?

Wat is een competentietest?

Een competentietest is een test waarbij je getest wordt op een aantal competenties. Welke dat zijn, hangt af van de functie waar je naar gaat solliciteren. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tijdens het invullen van de test. Om te weten wat je kunt verwachten is oefenen van de competentietest zeker aan te raden. Je kunt hierdoor ontdekken welke stellingen er aan jou gevraagd kunnen worden, hoe dit wordt gedaan en welke antwoordopties je hebt. Dit kan per test anders zijn, maar dan weet je wel wat voor soort vragen er gesteld kunnen worden.. Op deze pagina wordt het volgende behandeld:

Inhoudsopgave

assessment training banner

Competentietest

Belang competentietest

Een competentietest is voor een werkgever erg belangrijk, zo kan hij er achter komen welke kandidaat geschikt is voor de openstaande functie. Het is daarbij ook van belang om te weten of je binnen de organisatie past. Organisaties hebben bepaalde competenties opgesteld, zo kunnen zij hun doel beter bereiken. Dit zijn de kerncompetenties en van daaruit wordt bekeken waar werknemers aan moeten voldoen. Iedere organisatie heeft andere doelen en over welke competenties je moet beschikken, kan dus bij iedere sollicitatie anders zijn. Door een competentietest te maken, krijg je inzicht in je sterke kanten, maar je weet ook waaraan je nog dient te werken, je zwakke kanten.

Ook je zwakke kanten worden door deze test in kaart gebracht. De test wordt steeds vaker ingezet door bedrijven, want hierdoor is de kans groter dat zij meteen de juiste persoon selecteren voor de openstaande functie. Een werkgever heeft er namelijk pas echt wat aan als hij iemand aanneemt, die voldoet aan de competenties. Maar ook voor jou is het belangrijk dat je op de juiste werkplek terechtkomt. Je bent succesvoller en gelukkiger als de baan aansluit bij jouw competenties. Naast deze test worden er ook andere testen afgenomen, zoals een persoonlijkheidstest en er wordt vaak een rollenspel ingezet. De gegevens worden bij elkaar genomen en dan wordt er gekeken welke kandidaat voldoet aan het functieprofiel.

Uitslag competentietest

Nadat je de competentietest hebt gemaakt krijg je vrij snel de uitslag (voor je gevoel duurt het wellicht lang). Er wordt een rapportage opgesteld met daarin jouw scores. Het rapport bevat meestal grafieken, die de resultaten laten zien. Ook staat er uitleg in zodat je weet wat je hebt gescoord. Het kan zijn dat er ontwikkelpunten en tips in de rapportage staan vermeld, maar dat is niet altijd zo. Doe er je voordeel mee als er tips in het rapport staan. Je leert veel over jezelf door de ontwikkelpunten ter harte te nemen. Je weet waaraan je moet werken. Lees het document goed door en bewaar het.

Competentietest tips

Er zijn verschillende tips waar je aan kunt denken als je de competentietest maakt:

-Lees de vraag goed door. Let op woorden, het woordje iets of niets zijn nogal verschillend in betekenis. Dus let er op hoe dat de stelling is vormgegeven.

-Vul alles eerlijk in. Het gaat er om dat je werkgever en jij een duidelijk beeld krijgen over welke competenties je beschikt. Dit kan alleen duidelijk worden als je eerlijk antwoord geeft. Er horen namelijk meerdere stellingen bij de competenties, stellingen die veel op elkaar lijken en zo kan er gekeken worden of je alles eerlijk hebt ingevuld. Je hebt er niets aan om je anders voor te doen, want in de praktijk worden jouw werkgever en jij niet gelukkig van een baan die niet past.

-Controleer je antwoord voordat je met de volgende stelling doorgaat. Het kan zijn dat je iets anders hebt gelezen (omdat je te snel leest of niet kritisch bent) en daarom is het belangrijk dat je inziet dat een enkel woord het verschil kan maken. Neem daarom de tijd om alles goed in je op te nemen.

-Onthoud telkens weer, het gaat over een werksituatie, in hoeverre is de stelling dan op jou van toepassing. Je moet niet van een privésituatie uit gaan. Het gaat er namelijk om hoe je op de werkplek en tegenover je collega’s zou reageren. Dit kan alleen goed beoordeeld worden als jij je inleeft in de stellingen.

Nog meer competentietesten oefenen

Wil je nog meer competentietesten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen