Your code herePersoonlijkheidstest | Weet wat je kunt verwachten
13 augustus 2015 

Persoonlijkheidstest

Persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest is een test die onderdeel uitmaakt van het assessment. Veel kandidaten vinden het geen leuke test om te maken. Het is namelijk een test die lang duurt en je krijgt ook vragen die erg op elkaar lijken. Toch is het wel een betrouwbare test om een goed beeld te krijgen van je persoonlijkheid. Hoe uitgebreider de test, hoe meer betrouwbaar de test is. De resultaten van de test laten eigenschappen en karaktertrekken zien die bij een persoon horen. Hoe zit je in elkaar? Dat is de vraag die wordt beantwoord nadat je deze vragenlijst hebt ingevuld. Belangrijk voor een werkgever om te weten, maar ook voor jezelf.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Big five model

Een model dat vaak wordt toegepast bij deze test is het big five persoonlijkheidsmodel..

De persoonlijkheidstest

De test wordt afgenomen aan de hand van vragenlijsten. Het zijn vaak erg lange vragenlijsten en de vragen lijken ook veel op elkaar. Bij de vragen dien je iedere keer aan te geven in hoeverre de vraag op jou van toepassing is. Er zijn geen goede of foute antwoorden bij deze vragen. Het is vaak de bedoeling dat je een of twee vragenlijsten invult. Soms moet je er nog meer maken, maar dat gebeurt niet zo vaak. Hierbij geldt wel dat hoe meer vragenlijsten je in moet vullen, hoe nauwkeuriger de uitslag is. Hoelang je met een vragenlijst bezig bent, hangt af van welke lijst je gaat maken. Vaak is het tussen de 20 en de 45 minuten. Het is uiteraard erg lang en zeker omdat je veel vragen krijgt die erg op elkaar lijken. Maar je weet waar je het voor doet, want je wil graag een duidelijk beeld van jouw persoonlijkheid laten zien.

Soorten vragenlijsten persoonlijkheidstest

Er bestaan verschillende soorten vragenlijsten. Het onderscheid wordt vaak gemaakt als er gekeken wordt naar de antwoordmogelijkheden. Welke opties zijn er allemaal?

  • Het kan zijn dat je een antwoord in moet vullen en daarbij aan moet geven in hoeverre het op jou van toepassing is. Vaak moet je dan een antwoord invullen van schaal 1 tot 5.
  • Er bestaan ook vragenlijsten waarbij je alleen ja of nee kunt antwoorden. Dit kan erg lastig zijn.
  • Er bestaan vragen waarbij je soms ja of nee in mag vullen.
  • Het kan ook zijn dat er bepaalde uitspraken staan. Dan moet je invullen welke uitspraak je het meest belangrijk vindt en welke je het minst belangrijk vindt. Vaak zijn het drie uitspraken. Het kan dan met een ja of nee variant worden getoetst.

Soms is het erg lastig om een keuze te maken, omdat je misschien alle uitspraken wel of niet belangrijk vindt. Daarin moet je dan toch een afweging maken omdat je er maar een mag kiezen.

Is veilig scoren verstandig?

Aan het einde van de test, worden alle scores met elkaar vergeleken en dat wordt gedaan met de normgroep. Het gaat hierbij over een grote vergelijkbare groep mensen. Sommige mensen willen de test veilig maken en zorgen er dan voor dat zij vrij gemiddeld scoren. Maar het is beter om alles naar waarheid in te vullen, daar heb je veel meer aan dan alleen maar sociaal wenselijke antwoorden invullen.

Beïnvloeden persoonlijkheidstest

Het is heel gemakkelijk om invloed uit te oefenen op de test, maar is dat nuttig en verstandig? Nee. Helaas is deze test niet altijd een betrouwbaar onderdeel van een assessment. Jij kunt namelijk zelf invullen wat je wil en niemand kan dat voor je controleren. Je kunt door andere antwoorden in te vullen bijvoorbeeld een heel andere persoonlijkheid op papier laten zien dan wie je in werkelijkheid bent. Als je de testen maakt, wordt er vaak ook overdreven. Mensen willen zich vaak beter voordoen dan ze zijn. Als jij een vraag in moet vullen en eigenlijk is het niet op jou van toepassing maar je vult toch 4 in bijvoorbeeld, dan is dat een heel andere uitkomst dan wie je echt bent. Houd er dus rekening mee dat je eerlijk bent als je de test gaat maken. Let op, want je mag wel je sterke kanten benadrukken, maar ga het niet overdrijven. Het moet allemaal wel realistisch zijn wat je invult en het kan ook zijn dat jouw test resultaten vergeleken worden met een praktijksimulatie. Hierdoor kan dan gekeken worden of je je vragen eerlijk hebt ingevuld.

Tips persoonlijkheidstest


Nog meer persoonlijkheidstesten oefenen

Wil je nog meer persoonlijkheidsstesten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen