Your code hereBig five persoonlijkheidsmodel | Wat is dit precies?
13 augustus 2015 

Big five persoonlijkheidsmodel

Big five persoonlijkheidsmodel

Big five persoonlijkheidsmodel

Je hebt vast wel eens gehoord van het big five persoonlijkheidsmodel. Dit is een model dat bestaat uit vijf karaktertrekken en aan de hand daarvan wordt de persoonlijkheid van iemand beschreven. Het is een belangrijk model om een beeld te krijgen van de persoonlijkheid van iemand. De karaktertrekken worden hieronder nader toegelicht en dan kun je voor jezelf nagaan wat het beste bij jou past.

Inhoudsopgave

assessment training banner

De vijf karaktertrekken van het big five persoonlijkheidsmodel

In totaal zijn er vijf karaktertrekken die bij het big five persoonlijkheidsmodel horen. Deze worden nu toegelicht.

Extraversie

Bij extraversie gaat het over de mate waarin je behoefte hebt aan contact met andere mensen. Het is goed om te weten dat extraverte mensen sociaal en spontaan zijn en ze praten ook erg graag. Het zijn geen mensen die alleen (willen) zijn. Introvert is het tegenovergestelde, deze mensen hebben niet echt de behoefte om bij andere mensen te zijn. Ze werken vaak alleen en vinden de drukte niet zo prettig. Als je extravert bent, dan wordt dat gezien als een positieve eigenschap. Deze mensen beschikken over goede sociale vaardigheden en ze zijn beter in staat om werkstress te verminderen. Ideaal dus als jij gaat solliciteren en je kunt aantonen dat je extravert bent. Dit is voor een bedrijf een extra voordeel als jij hierover beschikt, het wordt als je als een positieve eigenschap (sterke kant van je) aangerekend.

Emotionaliteit

Een andere karaktertrek die hoort bij het big five persoonlijkheidsmodel is emotionele stabiliteit. Wanneer iemand emotioneel stabiel is, kan deze persoon zich vaker ontspannen. Mensen die emotioneel stabiel zijn, zijn  tevreden met zichzelf. Het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan zekerheid en dat je gevoelig bent voor prikkels die van buitenaf komen. Dit wordt dan neurotisch genoemd, dus het tegenovergestelde. Je bent daarbij dan gevoeliger maar ook onzekerder dan de mensen die emotioneel stabiel zijn. Je hebt als je neurotisch bent ook meer last van emotionele ups en downs.

Zorgvuldigheid

Als je zorgvuldig bent, dan ben je meer georganiseerd en gestructureerd. Deze mensen gaan ook meer doelgericht te werk. Afspraken zijn hierbij van groot belang, het zijn dan ook vaak erg betrouwbare mensen. Als iemand minder zorgvuldig is, dan is het vaak rommelig rondom hen en de mensen zijn vaak ook impulsief. Ze zijn vaak wat flexibeler dan zorgvuldige mensen. Zoals je al had verwacht, wordt zorgvuldigheid gezien als een positieve eigenschap. Deze mensen beseffen meer dat zij een bepaalde plicht te vervullen hebben. Ze kunnen zich gemakkelijker aan de regels houden en hebben daardoor veel minder last van problemen.

Vriendelijkheid

Als iemand vriendelijk is, dan is iemand vaak hulpvaardig, maar ook meegaand en deze mensen hebben interesse in anderen. Je bent dan ook meer mensgericht en je vindt het belangrijk om rekening met anderen te houden. Wanneer je laag scoort op dit onderdeel, dan worden hier vaak koppigheid en eigen belang aan gekoppeld. Vriendelijkheid is een karaktertrek van het big five persoonlijkheidsmodel en wordt gezien als een positieve eigenschap. Deze mensen hebben vaak betere relaties met anderen en zijn ook wat meer vergevingsgezind. Er is ook een nadeel, want deze mensen willen anderen niet graag kwetsen. Ze cijferen daardoor zichzelf vaak weg en ze laten over zichzelf heen lopen. Het is belangrijk daarin voor jezelf een middenweg te zoeken. Vriendelijk zijn is goed, maar zorg niet dat anderen over je heen kunnen lopen. Stel je grenzen!

Openheid

Open zijn is belangrijk en zeker op je werk. Open zijn kan betekenen dat je dingen uit jezelf vertelt of doet, maar ook dat je open staat voor uitdagingen, je wil graag wat leren, je wil een cursus doen, je wil een keer een taak van iemand overnemen of elders een dagje meedraaien. Mensen die open zijn, zijn vaak nieuwsgierig en fantasievol. Het wil zeggen dat je open staat voor nieuwe ervaringen en je staat open voor het ontmoeten van nieuwe mensen. Mensen die echt open zijn, zijn creatiever en beschikken over een bredere algemene kennis. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan openheid. De mensen die open zijn verschijnen, in verhouding tot mensen die niet open zijn, minder vaak op hun werk. Ze hebben daarnaast ook eerder de neiging om geestverruimende middelen te gebruiken. Dit is echter weer een lastige eigenschap en daar is een werkgever uiteraard niet blij mee.

Nog meer big five persoonlijkeheidsmodellen oefenen

Wil je nog meer big five persoonlijkheidsmodellen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen