arrow_drop_up arrow_drop_down

Psychologisch onderzoek

Een psychologisch onderzoek kan een onderdeel zijn van verschillende testen. Misschien ga je binnenkort een assessment maken en krijg je hier ook mee te maken. Het is in dat geval van belang dat je weet wat je kunt verwachten. Daarom worden hier de onderdelen van het psychologisch onderzoek aan je uitgelegd. Met deze informatie kun je je beter voorbereiden op de onderzoeken. Het zal iets minder spannend zijn, waardoor stress minder kans krijgt om de resultaten negatief te beïnvloeden.

Inhoudsopgave

  1. Het psychologische onderzoek
  2. Doel
  3. Onderdeel psychologische onderzoek
  4. Interview
  5. Intelligentietest
  6. Praktijksimulaties

Het psychologische onderzoek

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren bij de politie, is het van belang dat de nieuwe werkgever weet hoe je psychisch in elkaar zit. Er zijn verschillende onderzoeken die dan uitgevoerd worden. Iedere test is weer anders en wordt afgestemd op de vacature waarop je gaat solliciteren. Ben je daar ook van bewust als je de test wil voorbereiden. Exact weten wat er komen gaat zal niet gebeuren, maar je kunt er wel voor zorgen dat je door voorbereiding weet wat er van je wordt verwacht en welk soort opdrachten je voorgeschoteld kunt krijgen. Hierdoor ben je rustiger, meer ontspannen, je ervaart veel minder stress en hebt vertrouwen in je eigen kunnen. Het gaat immers echt om jou als persoon en niet over wat anderen denken of vinden. Het gaat er om dat duidelijk wordt of dit de baan is die bij jou past. Het is voor de nieuwe werkgever belangrijk om te weten of jij geschikt bent voor deze functie. Misschien zijn er bepaalde stress elementen en problemen die je in de nieuwe functie tegen zult komen, waarvan men wil weten of jij hiermee om kunt gaan. Allemaal redenen waarom er een psychologisch onderzoek onderdeel kan uitmaken van een sollicitatieprocedure.

Psychologisch onderzoek

 

Doel

Het doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoe jij straks de functie uit zult oefenen. Ben je wel of niet geschikt voor deze baan? Er wordt gekeken naar je vaardigheden, maar ook naar je persoonlijke eigenschappen. Het gaat echt over het geheel van alles wat je in je hebt en hoe je als persoon bent. Het is altijd een objectief onderzoek en er worden meerdere aspecten gemeten. Daardoor kan er gesproke

 

n worden over een betrouwbaar onderzoek. Voor de werkgever kost het wel veel tijd en geld om deze onderzoeken uit te laten voeren, maar hij heeft hierdoor wel de grootste kans om de juiste kandidaat te kiezen.

Onderdelen psychologische onderzoek

 

Zoals zojuist aangegeven staan er bij een psychologisch onderzoek meerdere onderdelen centraal. Hoe dat er precies uitziet, hangt af van de functie waarop je solliciteert. Er worden ook diverse onderzoeksmethoden gebruikt, zodat de betrouwbaarheid van het onderzoek groot is. Een test zal vaak een hele dag in beslag nemen.

Bij het psychologisch onderzoek krijg je vragenlijsten voorgelegd, die over je persoonlijkheid gaan en over je competenties. Dit noemen ze dan ook wel een persoonlijkheidstest of een competentietest. Jouw werkgever krijgt hierdoor een g

 

oed beeld van je competenties en persoonlijke eigenschappen. Je krijgt vaak een aantal stellingen te zien en dan geef je aan of het gegeven op jou van toepassing is. Je kunt dit onderdeel niet echt voorbereiden. Het enige wat je wel moet doen is eerlijk zijn bij het beantwoorden van de vraagstukken en jezelf blijven.

Psychologisch onderzoek

Interview

Een ander onderdeel van een psychologisch onderzoek is een interview. Vaak kan dat 45 – 60 minuten duren. Je voert het gesprek vaak samen met een psycholoog. Er wordt door middel van dit gesprek informatie over jou verzameld en hier kan echt van alles aan bod komen, zoals je werkverleden, je studieverleden en je wensen en verwachtingen van de functie

 

waarop je  solliciteert. Ook jouw motivatie kan hier besproken worden. Heb je bepaalde ambities? Ook deze kunnen hier besproken worden. Het gesprek kan deels worden voorbereid, je kunt erover nadenken wat voor de werkgever van belang is om over jou te weten. Je kunt dan thuis alvast bedenken wat je wil zeggen. Je kunt ook aantekeningen maken en iedere keer als je er naar kijkt wat dingen erbij plaatsen. Hierdoor bereid je je voor op je interview.

Psychologisch onderzoek

 

 

 

 

Intelligentietest

Er kan ook een intelligentietest worden afgenomen. Hierbij worden je cognitieve vaardigheden gemeten. Deze test bestaat uit een aantal onderdelen, deze meten allemaal weer wat anders. Het gaat er om dat de werkgever een compleet beeld krijgt over je intelligentie. De uitslag is nauwkeuriger doordat er meerdere onderzoeken worden gehouden. Er is een minimale norm waaraan je moet voldoen om verder te komen in de selectieprocedure. Je wil natuurlijk dat je er boven die norm uitkomt en hoger scoort. Daarom is het goed om deze onderdelen voor te bereiden, zo kun je de onderdelen die je nog niet zo goed beheerst onder de knie krijgen. Ook onderdelen die je al beheerst kun je maar beter herhalen, hierdoor blijven ze je eigen en kun je deze beter toepassen.

Praktijksimulaties

 

Er zijn ook praktijksimulaties waar je mee te maken krijgt. Hierbij wordt er een situatie nagebootst. De werkgever wil graag weten hoe je omgaat met een bepaalde situatie op de werkvloer. Je kunt hierbij denken aan een rollenspel, waarbij er een acteur wordt ingezet die een bepaalde rol inneemt. Het is vervolgens aan jou om daar op te reageren. Met welke situatie je te maken kunt krijgen, hangt af van de functie waarop je gaat solliciteren. Soms wil men bijvoorbeeld een beeld krijgen hoe je omgaat met een boze klant, of met chaos op je bureau, waardoor er werkdruk ontstaat. Dit is een goede test om te zien hoe jij zou handelen in moeilijke situaties.

Wanneer alle onderzoeken gehouden zijn, wordt er een rapportage gemaakt. Daarin worden opmerkingen en aanbevelingen gedaan. Hieruit komt naar voren voor welke functies je het meest geschikt bent. Tijdens een gesprek kun je bepaalde onderdelen altijd toelichten of meer uitleg vragen. Hierdoor krijg je ook iedere keer weer een beter beeld over jezelf. Een psycholoog heeft beroepsgeheim en zal deze informatie daarom niet zomaar met anderen mogen delen. Informatie delen mag alleen wanneer jij daar toestemming voor hebt gegeven.

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book