arrow_drop_up arrow_drop_down

Cognitieve vaardigheden

De cognitieve vaardigheden kom je tegen bij een assessment. Heb je daar al eens van gehoord? Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten als dit getest wordt bij een assessment. Bij de cognitieve vaardigheden gaat het dan ook over inzichtelijke vaardigheden. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het te maken met het verstand en het denken. Het vermogen van je hersenen om te kunnen leren, maar ook om dingen te kunnen onthouden en om informatie en kennis te kunnen onderscheiden en uit te kunnen wisselen.

 

Inhoudsopgave

Cognitieve capaciteitentest

Bij een assessment kom je de cognitieve vaardigheden tegen bij de cognitieve capaciteitentest. Een werkgever wil namelijk heel graag binnen korte tijd een geschikte kandidaat kiezen. Maar ben jij deze persoon? Daar kan de werkgever maar op een manier duidelijk achter komen en dat is door vaardigheden te testen. Beschik jij over het juiste denkniveau en kun je op het juiste niveau informatie verwerken en delen met anderen? Het is van belang dat je de test met goed gevolg af gaat leggen en dan kun je van de werkgever te horen krijgen of je aan de eisen voor de vacante functie voldoet. Deeisen worden door de werkgever vastgesteld.

Bij de cognitieve capaciteitentest heb je te maken met verschillende onderdelen. Je intellectuele vaardigheden kunnen op verschillende manieren worden getest. De test moet je altijd op de computer maken. Meestal moet je daarvoor dan ook naar een bepaalde locatie reizen en daar de test maken. Maar sinds kort kun je ook vanuit huis de test maken en zo je cognitieve vaardigheden laten meten. Online kun je dan namelijk inloggen, je krijgt een bepaalde code die je dan in moet voeren en zo kun jij de test maken waar en wanneer het jou uitkomt. Het is daarbij aan te raden dat je de test op een rustig moment maakt en daarbij zorgt dat je niet wordt afgeleid door anderen.

Het is aan jou om de vragen zo snel mogelijk op te lossen. Daarbij zijn er verschillende antwoorden waar je uit gaat kiezen. De toets bestaat uit meerkeuzevragen, multiple choice. Het kan altijd gebeuren dat je een antwoord niet weet, dan is het beter dat je gaat gokken. Vul altijd een antwoord in, doe je dat niet dan heb je deze vraag in elk geval fout. Blijf niet bij een vraag “hangen”, daarmee gaat teveel kostbare tijd verloren. De test die je moet maken is namelijk ook tijdgebonden. Iedereen die aan het assessment mee gaat doen moet dezelfde test maken en dezelfde vragen beantwoorden. Er wordt bij deze test ook gekeken hoe jij met de tijdsdruk omgaat. Misschien is het in de vacante functie wel van groot belang dat jij onder tijdsdruk kunt presteren. De test zal dan ook laten zien of jij dit kunt en hoe je er mee omgaat.

Test

Als alle testen door jou zijn afgerond dan kunnen alle resultaten worden vergeleken met

 

de normgroep. De norm is van te voren vastgesteld en daarbij moet jij dus aan een minimale norm voldoen. Een werkgever ziet aan de resultaten en het vergelijken daarvan met de norm of dat je onder of boven deze norm presteert. Jouw resultaten worden vaak vergeleken met hetgeen de andere kandidaten hebben bereikt. De werkgever kan zo snel beoordelen wie de meest geschikte kandidaat is en zo de juiste keuze maken wie hij uitnodigt voor een vervolg gesprek in de sollicitatieprocedure of wie hij aanneemt.

Bij de cognitieve capaciteitentest kom je de volgende onderdelen tegen:

 

Cognitieve vaardigheden

 

Figuurreeksen

Bij de figuurreeksen krijg je een reeks van figuren te zien en deze volgen elkaar op een logische manier op. Daarbij voeren ze een bepaalde beweging uit en jij moet de logica ervan inzien en dan ontdekken welk figuur er op de lege plaats moet staan.

 Figuurreeksen

Diagrammen

 

Hoe kunnen de begrippen in een grafische voorstelling weer worden gegeven? Deze vraag ga jij beantwoorden als je diagrammen gaat bekijken. Verbanden leggen is hierbij van groot belang.

 

Kubussen

Bij de kubussen gaat het om ruimtelijk inzicht. Je kunt een figuur draaien of kantelen en soms moet je deze ook open of dicht vouwen en dan bekijken welk antwoord erbij hoort.

 

Cijferreeksen

Bij de cijferreeksen krijg je een reeks van cijfers te zien en jij moet daarin een bepaalde logica zien. Jouw doel is dan ook om deze logica te ontdekken en dan vast te stellen welk cijfer je in moet vullen op de open plaats.

Hoofdrekenen

Bij de test kun je ook met hoofdrekenen te maken krijgen en dan moet je dus dingen uit je hoofd uit kunnen rekenen. Denk daarbij aan ezelsbruggetjes die je toe kunt passen, soms mag je wel een kladpapiertje gebruiken bij dit onderdeel van de test.

Cognitieve vaardigheden

 

 

Redactiesommen

Bij de redactiesommen gaat het over verhaaltjessommen. Je hebt dus een som die

 

verwerkt zit in een bepaald verhaal. In dat verhaal vind je veel informatie, maar deze is niet allemaal belangrijk om de vraag op te kunnen lossen. Het is daarom aan jou om er achter te komen welke stof je nodig hebt en welk je links kunt laten liggen.

Numeriek redeneren

Je gaat bij het numeriek redeneren een inschatting maken van je cijfermatig inzicht. Je maakt hierbij gebruik van tabellen en grafieken. Veel kandidaten vinden dit onderdeel van de test erg lastig. Bereid het daarom goed voor, zodat jij weet waar je aan moet denken tijdens de test.

Numeriek redeneren

 

Analogieën

Je krijgt bij de analogieën bepaalde woorden te zien in deze verhouding: A : B = C : D. Daarbij worden er een of twee woorden weggelaten en dan is het aan jou om te ontdekken welk woord er op de open plaats moet staan.

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

 

 

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book