Your code hereCognitieve vaardigheden | Lees hier wat het zijn!
19 februari 2016 

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden

De cognitieve vaardigheden kom je tegen bij een assessment. Heb je daar al eens van gehoord? Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten als dit getest wordt bij een assessment. Bij de cognitieve vaardigheden gaat het dan ook over inzichtelijke vaardigheden. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het te maken met het verstand en het denken. Het vermogen van je hersenen om te kunnen leren, maar ook om dingen te kunnen onthouden en om informatie en kennis te kunnen onderscheiden en uit te kunnen wisselen.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Cognitieve capaciteitentest

Bij de cognitieve capaciteitentest heb je te maken met verschillende onderdelen. Je intellectuele vaardigheden kunnen op verschillende manieren worden getest. De test moet je altijd op de computer maken. Meestal moet je daarvoor dan ook naar een bepaalde locatie reizen en daar de test maken. Maar sinds kort kun je ook vanuit huis de test maken en zo je cognitieve vaardigheden laten meten. Online kun je dan namelijk inloggen, je krijgt een bepaalde code die je dan in moet voeren en zo kun jij de test maken waar en wanneer het jou uitkomt. Het is daarbij aan te raden dat je de test op een rustig moment maakt en daarbij zorgt dat je niet wordt afgeleid door anderen.

Het is aan jou om de vragen zo snel mogelijk op te lossen. De toets bestaat uit meerkeuzevragen, multiple choice. Vul altijd een antwoord in, doe je dat niet dan heb je deze vraag in elk geval fout. Blijf niet bij een vraag “hangen”, daarmee gaat teveel kostbare tijd verloren. De test die je moet maken is namelijk ook tijdgebonden. Iedereen die aan het assessment mee gaat doen moet dezelfde test maken en dezelfde vragen beantwoorden. Er wordt bij deze test ook gekeken hoe jij met de tijdsdruk omgaat.

Als alle testen door jou zijn afgerond dan kunnen alle resultaten worden vergeleken met de normgroep. De norm is van te voren vastgesteld en daarbij moet jij dus aan een minimale norm voldoen. De werkgever kan zo snel beoordelen wie de meest geschikte kandidaat is en zo de juiste keuze maken wie hij uitnodigt voor een vervolg gesprek in de sollicitatieprocedure of wie hij aanneemt.

Bij de cognitieve capaciteitentest kom je de volgende onderdelen tegen:

Figuurreeksen

Bij de figuurreeksen krijg je een reeks van figuren te zien en deze volgen elkaar op een logische manier op. Daarbij voeren ze een bepaalde beweging uit en jij moet de logica ervan inzien en dan ontdekken welk figuur er op de lege plaats moet staan.

 Figuurreeksen

Diagrammen

Hoe kunnen de begrippen in een grafische voorstelling weer worden gegeven? Deze vraag ga jij beantwoorden als je diagrammen gaat bekijken. Verbanden leggen is hierbij van groot belang.

Kubussen

Bij de kubussen gaat het om ruimtelijk inzicht. Je kunt een figuur draaien of kantelen en soms moet je deze ook open of dicht vouwen en dan bekijken welk antwoord erbij hoort.

Cijferreeksen

Bij de cijferreeksen krijg je een reeks van cijfers te zien en jij moet daarin een bepaalde logica zien. Jouw doel is dan ook om deze logica te ontdekken en dan vast te stellen welk cijfer je in moet vullen op de open plaats.

Hoofdrekenen

Bij de test kun je ook met hoofdrekenen te maken krijgen en dan moet je dus dingen uit je hoofd uit kunnen rekenen. Denk daarbij aan ezelsbruggetjes die je toe kunt passen, soms mag je wel een kladpapiertje gebruiken bij dit onderdeel van de test.

Redactiesommen

Bij de redactiesommen gaat het over verhaaltjessommen. Je hebt dus een som die

verwerkt zit in een bepaald verhaal. In dat verhaal vind je veel informatie, maar deze is niet allemaal belangrijk om de vraag op te kunnen lossen. Het is daarom aan jou om er achter te komen welke stof je nodig hebt en welk je links kunt laten liggen.

Numeriek redeneren

Je gaat bij het numeriek redeneren een inschatting maken van je cijfermatig inzicht. Je maakt hierbij gebruik van tabellen en grafieken. Veel kandidaten vinden dit onderdeel van de test erg lastig. Bereid het daarom goed voor, zodat jij weet waar je aan moet denken tijdens de test.

Numeriek redeneren

Analogieën

Je krijgt bij de analogieën bepaalde woorden te zien in deze verhouding: A : B = C : D. Daarbij worden er een of twee woorden weggelaten en dan is het aan jou om te ontdekken welk woord er op de open plaats moet staan.

Nog meer cognitieve vaardigheden oefenen

Wil je nog meer cognitieve vaardigheden oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen