24 juni 2015 

Figuurreeksen

Figuurreeksen kom je tegen tijdens een assessment, maar wat zijn het voor reeksen? Wat is het nut van deze opgraven en hoe zien ze er uit? Deze en andere vragen worden hier beantwoord. Het gaat er namelijk om dat je je goed gaat voorbereiden op de echte test. Hierdoor weet je wat jou te wachten staat en kun je je zenuwen beter onder controle houden. Zorg daarom dat je alles op je gemak doorneemt en pas het dan toe tijdens het oefenen. Op deze pagina wordt het volgende behandeld:

Inhoudsopgave


    1. Wat zijn figuurreeksen?
    2. Bereid je voor op figuurreeksen
    3. Tips figuurreeksen
    4. Figuurreeksen oefenen
    5. Het nut van figuurreeksen

 

Wat zijn figuurreeksen?

Bij figuurreeksen gaat het over een reeks figuren waarbij je de logica moet ontdekken. Om je voor te bereiden is het goed om meer te lezen over figuurreeksen oplossen. De figuren die zich binnen de reeks bevinden zijn niet willekeurig bepaald, want ze volgen elkaar logischerwijs op. Er treden veranderingen op in de figuren, er zijn dus verbanden te vinden tussen de figuren. De laatste plek wordt hierbij open gelaten en dan is het aan jou om na te gaan welk figuur hier moet staan. Abstract redeneren is hierbij van belang. Je kunt de figuurreeksen alleen oplossen als je ontdekt wat er op de openstaande plek moet staan. De logica ga je ontdekken en dan is het een kwestie van de verandering toepassen bij het laatste figuur en het juiste antwoord kiezen. Analyseren is dus belangrijk, je moet namelijk naar alle figuren kijken en dan ontdekken welke veranderingen er optreden. De figuurreeksen kom je tegen bij een assessment bij de figuurreeksen test. Gelukkig is het een onderdeel dat je goed kunt voorbereiden.

 

Bereid je voor op figuurreeksen

Het voorbereiden op de figuurreeksen dien je helemaal zelf te doen. Het belangrijkste daarbij is dat je veel gaat oefenen en dan kun je dit onderdeel jezelf eigen maken. Hoe ga je oefenen?

-Online oefeningen maken. Er zijn veel opgaven die je je eigen kunt maken en hierdoor het inzicht krijgt van de figuurreeksen.

-Planning maken met oefenen. Hierdoor heb je een houvast tijdens het oefenen. Je kunt beter een aantal keren kort oefenen, dan in een keer heel lang. Je moet je namelijk goed concentreren. Hoelang houd jij je concentratie vast? Voorkom frustratie door te doseren. Zorg dat je met enige regelmaat verdeeld over de dagen oefeningen maakt en dan ervaar je vanzelf de groei die je door gaat maken tijdens het oefenen van de figuurreeksen.

-Regelmatig herhalen. Hierdoor zorg je dat je vaardiger wordt en ook sneller het inzicht krijgt van de figuurreeksen.

-Inzicht verkregen? Oefen dan op snelheid. Als je weet waar je op moet letten, kun je gaan oefenen op snelheid. Het gaat er tijdens de test vaak om hoeveel opgaven je binnen een bepaalde tijd op kunt lossen. Je leert hierdoor onder tijdsdruk te presteren.

-Blijf rustig en zorg voor afwisseling tijdens het oefenen. Er zijn vaak meerdere onderdelen van het assessment die je gaat voorbereiden en deze kun je dan met elkaar afwisselen, zodat het oefenen niet te eentonig en saai wordt. Wissel naast de diverse onderdelen ook moeilijk en gemakkelijk met elkaar af om je te motiveren door te zetten.

Voorbereiden


Tips figuurreeksen

Er zijn tips die je kunt gebruiken om de figuurreeksen gemakkelijker op te lossen. We hebben een aantal van deze tips voor je op een rijtje gezet:

-Hoeken bekijken: Met welke soorten hoeken heb jij te maken? Is het een stompe, rechte of scherpe hoek? Hoeveel hoeken zijn het?

-Hoe staan de hoek geplaatst? Verschuift de hoek bij het volgende figuur? Het kan ook zijn dat een hoek op dezelfde plaats blijft staan.

-De vormen van de figuren zijn ook van belang. Veranderen de vormen bij een ander figuur of blijven deze gelijk?

-Hoeveel figuren zie je? Bij de volgende afbeelding zijn het er dan meer of minder geworden of is het aantal gelijk gebleven?

-De plaats van de figuren is ook belangrijk. Verandert deze of blijven de figuren op hun plaats staan? Het kan ook zijn dat ze schuiven en hoe gaat dat dan? Welke kant gaan ze op? Met de klok mee of de andere kant op?

-Zijn er lijnen aanwezig? Zo ja hoeveel en wat gebeurt er mee bij een ander figuur?

-Zijn er kleuren aanwezig? Blijven deze bij alle figuren hetzelfde of veranderen de kleuren? Het kunnen de kleine details zijn die het verschil maken. Let hier daarom goed op.

Het is echt belangrijk dat je goed gaat analyseren en inziet waar je op moet letten bij de figuurreeksen. In het begin zul je tijdens het oefenen van de figuurreeksen erg moe worden. Je moet je namelijk enorm moeten inspannen en concentreren. Laat je niet ontmoedigen. Oefen regelmatig maar niet te lang achterelkaar, zorg voor voldoende ontspanning tussen het oefenen door. Oefenen loont! Je zult al snel merken dat de resultaten verbeteren naarmate je een poosje bezig bent met het oefenen, waardoor jij wordt gestimuleerd. De uiteindelijke beloning is een mooie score behalen bij de echte test.

Tips


Het nut van figuurreeksen

De figuurreeksen zijn nuttig omdat deze een beeld geven of je kunt analyseren en logica kunt ontdekken. Het is vaak maar een klein onderdeel van het assessment, maar het is wel van belang dat je laat zien dat je het beheerst. Je laat zien dat je in staat bent veranderingen op te merken, logica kunt ontdekken en dit toe kunt passen bij een ander figuur. Het zegt dus veel over je als je de figuurreeksen op kunt lossen. Geen paniek als je deze materie nog niet kent, laat je niet afschrikken door het onbekende. Wij geven je de kans om te oefenen, waarna ook jij de test met goede resultaten zult afleggen.

 

Figuurreeksen oefenen

Loading...Wil je nog meer oefenen? 

Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down