03 augustus 2015 

Figuurreeksen oefenen

Wil je graag figuurreeksen oefenen als voorbereiding op je assessment? Het is een goede keuze dat je jezelf wilt voorbereiden op het echte assessment. Door het oefenen kun je alvast kennismaken met de figuurreeksen. Aan de hand van voorbeelden leer je hoe het in zijn werk gaat, je krijgt uitleg over de figuurreeksen, je krijgt tips over hoe je de opgaven het beste aan kunt pakken en waar je op moet letten. Uiteraard krijg je hier ook de kans om zelf te oefenen. Je kunt je eigen opgaven nakijken en dan kun je zien waar je staat met de figuurreeksen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om te oefenen, zodat je je de stof eigen kunt maken en er aan kunt wennen. In het begin is het namelijk lastig, maar dat geldt bijna in alle gevallen als iets nieuw is. Zorg dat je jezelf daarom de tijd geeft om het te leren. Naarmate je vaker de figuurreeksen hebt geoefend, gaat het steeds beter en merk je dat je de verbanden sneller ziet en de opgaven ook sneller op kunt lossen. Op deze pagina wordt het volgende behandeld:

Inhoudsopgave   1. Figuurreeksen voorbeeld
   2. Figuurreeksen uitleg
   3. Figuurreeksen tips
   4. Figuurreeksen oefeningen
   5. Herkenning
   6. De tijd nemen
   7. Plannen
   8. Oefenen
   9. Goed kijken
   10. Opgave controleren
   11. Overslaan als je het niet weet
   12. Herhalen
   13. Zelfvertrouwen
   14. Nog meer figuurreeksen oefenen

 

Figuurreeksen voorbeeld

Als je nog nooit in aanraking bent geweest met figuurreeksen, is het lastig om deze tijdens de test te moeten maken. Je bent dan vaak al zenuwachtig, en je hebt geen idee wat je moet verwachten. Dit roept vaak spanningen en misschien ook stress en onzekerheid op. Gelukkig kun je daar nu wat aan doen, want je kunt de figuurreeksen voorafgaand aan de test oefenen. Aan de hand van onderstaand voorbeeld kun je nagaan hoe je te werk moet gaan. Bekijk de video een aantal keren, zodat je weet wat er van je wordt verwacht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je video goed in je opneemt, zodat je het principe door hebt. Vervolgens kun je zelf aan de slag met de opgaven en deze oefenen.

 

Figuurreeksen uitleg

Bij de figuurreeksen gaat het over een reeks van figuren. Deze figuren zijn niet willekeurig bepaald, want ze volgen elkaar logischerwijs op. Iedere keer is er sprake van een bepaalde verandering die optreedt binnen de figuren. Er is een verband tussen de figuren. Als je goed kijkt dan zie je dat iedere keer de laatste plaats open is gelaten. Het is dan aan jou om vast te stellen welk figuur daar geplaatst moet worden. Hierbij is de vaardigheid abstract redeneren van belang. Je kunt een figuurreeks alleen oplossen als je ontdekt hebt welke logica er zich afspeelt tussen de andere figuren. Welke veranderingen ondergaan zij? Vervolgens kun jij het laatste figuur goed invullen. Bij iedere figuurreeks is weer sprake van een bepaalde logica die verstopt is. Het is aan jou om de logica te ontdekken en dan het juiste figuur in te vullen. Goed analyseren is hierbij ook zeer belangrijk. Als je namelijk uit hebt gezocht welke veranderingen er plaatsvinden, pas je de verandering bij het laatste figuur uit de reeks toe. Zo weet jij dus welk figuur je op de laatste plaats in moet vullen.

 

Figuurreeksen tips

Bij het oefenen van de figuurreeksen is het belangrijk dat je een aantal stappen gaat doorlopen. Je moet namelijk ontdekken welk figuur er op de laatste plaats van de reeks moet staan. Daar kun je maar op een manier goed achter komen, ga daarom onderstaand lijstje af om te zien wat er gaande is bij de reeks figuren:

-De hoek, met wat voor hoek heb je te maken? Is de hoek stomp, recht of scherp? Hoeveel zijn er dan stomp, recht of scherp en wat zie je bij het volgende figuur? Is het dan hetzelfde of is er iets veranderd en zo ja, wat is er dan veranderd?

-Plaats van de hoek, verschuift deze of blijft deze op dezelfde plaats staan?

-Vorm van figuren, is deze aan het veranderen of blijft deze op de volgende afbeelding hetzelfde?

-Aantal figuren, hoeveel figuren zie je en blijft het aantal figuren hetzelfde of worden het er meer of minder per afbeelding? Echt een aandachtspunt!

-Plaats van figuren, blijven deze op dezelfde plaats of veranderen ze van plaats? Schuiven ze dan met de klok mee of juist tegen de klok in?

-Lijnen, zijn er lijnen te zien? Zo ja hoeveel en wat gebeurt ermee? Blijven ze staan of veranderen ze? Zo ja, hoe veranderen ze dan?

-Kleuren, zijn er kleuren te zien? Veranderen ze of blijven ze bij ieder figuur hetzelfde? Let goed op, want de kleinste details kunnen het verschil maken bij de figuurreeksen.

 

Figuurreeksen oefeningen

Het oefenen van de figuurreeksen is belangrijk en daarmee kun je je goed voorbereiden op de echte test. Wij bieden je deze kans. Je kunt op deze pagina verschillende oefeningen maken. Het voordeel is dat je oefeningen kunt maken op ieder gewenst moment. Zorg ervoor dat je alle aandacht er bij hebt en de basis kent. Vervolgens kun je de opgaven doornemen en beginnen om de figuurreeksen op te lossen. Als je alles klaar hebt controleer je de gekozen antwoorden. Ten slotte kun jij jouw resultaat zelf bekijken door onderstaand de antwoorden van de opgaven te controleren met jouw antwoorden.

Loading...Herkenning

Door het oefenen van de figuurreeksen ga je na verloop van tijd herkennen wat je moet doen. Het gaat een automatisme worden, alle handelingen die je doet, gaan vanzelf. Het is belangrijk dat je blijft herhalen, want zo wordt de stof je meer eigen en kun je de figuurreeksen beter en ook sneller oplossen.

 

De tijd nemen

Met name in het begin is het belangrijk dat je de tijd neemt, omdat je jezelf daardoor de tijd geeft om te wennen aan het oplossen van de figuurreeksen. Het is niet iets wat je dagelijks doet en daarom is het belangrijk dat je goed leert kijken naar veranderingen die optreden. Je leert om kritisch te kijken en alle details te zien.

 

Plannen

Als je kiest voor figuurreeksen oefenen, is het goed dat je dit goed gaat plannen. Je moet niet twee volle dagen alleen maar oefenen, dan zie je na een tijdje geen verbanden meer. Het is beter om een aantal korte sessies te verdelen over de dag, zodat de informatie beter blijft hangen. Bij het plannen dien je er ook rekening mee te houden dat je ruim plant, omdat je soms extra tijd nodig hebt om te oefenen. Ruim plannen is ook belangrijk omdat je daardoor momenten van een korte pauze in kunt plannen. Op tijd ontspannen moet je zeker plannen. Oefen niet te lang aan een stuk door, maar ga tussendoor even naar buiten, drink wat en ga vervolgens weer fit aan de slag.

 

Oefenen

Het oefenen van de figuurreeksen is heel belangrijk:

-Begin bij het begin en zorg dat je de basisregels van de figuurreeksen kent.

-Zorg dat je leert kijken naar de kleinste details.

-Blijf oefenen en je merkt dat je de vaardigheden sneller onder de knie krijgt.

-Als het goed gaat kun je ook aan je snelheid gaan werken. Begin hier pas aan als jij de basis goed beheerst, anders zorgt het oefenen op tijd voor frustratie.

 

Goed kijken

Goed kijken is heel belangrijk bij de figuurreeksen, het gaat er om dat je de veranderingen op ziet treden en daardoor moet je echt naar alle hoeken, veranderingen, lijnen en kleuren kijken die je op het plaatje ziet staan. Vergelijk ook met het plaatje wat er voor en er na komt, dan kun je namelijk pas echt goed de verschillen inzichtelijk maken. Elk detail is belangrijk, dus kritisch en secuur kijken is een voorwaarde om de opgaven goed op te kunnen lossen.

 

Opgave controleren

Als je de test gaat maken, is het bij de figuurreeksen van belang dat je pas doorgaat naar de volgende opgave als je je antwoord hebt gecontroleerd. Soms lijken de antwoorden heel veel op elkaar en dat is natuurlijk om het je extra lastig te maken. Ga niet twijfelen en controleer altijd het antwoord dat jij hebt gekozen en ga dan pas door met de volgende vraag.

 

Overslaan als je het niet weet

Als je een vraag niet weet, probeer er dan geen minuten bij stil te staan. Het is zonde van de tijd. Die tijd heb je namelijk nodig om andere opgaven te lossen. Het is een logisch dat je alle vragen graag op wilt lossen, maar je kunt beter doorgaan met de volgende vraag, als een opgave te moeilijk blijkt te zijn. Als je tijd over hebt kun je altijd kijken of je de opgave alsnog kunt maken. Bij sommige testen kun je namelijk aan het einde de figuurreeksen nog eens bekijken en dan waar nodig antwoorden wijzigen of invullen. Laat bij twijfel je eerste antwoord staan! Pas als jij zeker weet dat je een ander antwoord het juiste is, voer jij een correctie door.

 

Herhalen

Het is belangrijk dat je het figuurreeksen oefenen blijft herhalen. Waarom? Omdat je hierdoor kunt oefenen op de snelheid en om het inzicht. Hoe vaker je oefent, des te beter je weet waar je op moet letten. Het is daarom goed dat je gaat kijken wat er van je wordt gevraagd en dan merk je dat je na een paar keer figuurreeksen oefenen door hebt hoe het werkt.

 

Zelfvertrouwen

Het oefenen van de figuurreeksen is goed voor je zelfvertrouwen. Je weet namelijk wat er van je wordt verwacht en je hoeft niet zenuwachtig te zijn voor de test die er aan zit te komen. Je kunt namelijk goed oefenen en daardoor weet je ook hoe je naar de figuurreeksen moet kijken. Daarnaast heb je hier veel tips gehad, die je toe kunt passen en waardoor je weet hoe je alles het beste aan kunt pakken. Blijf oefenen, zodat je onzekerheid helemaal weg wordt genomen. Het is fijner om ontspannen aan de test te kunnen beginnen, dan kun je je namelijk voor de volle 100% op de opgaven richten en een mooie score neerzetten bij de figuurreeksen.

 


Nog meer figuurreeksen oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Ayse kocak
Door

Ayse kocak

op 12 May 2016

Raag wil ik dit leren voor capaciteiten test

Peter Laan
Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down