06 augustus 2015 

Figuurreeksen oplossen

Wil je graag beter en sneller figuurreeksen oplossen? Dan zit er maar een ding op en dat is oefenen. Door te oefenen ontwikkel je deze vaardigheden en als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kun je je tempo trainen. Het is aan te raden om voordat je met oefenen begint alles weet over de figuurreeksen. Op deze pagina krijg je hier uitleg over, omdat je er bij een assessment ook mee te maken kunt krijgen. Als je gaat oefenen, word je vaardiger in het oplossen van de figuurreeksen. Op deze pagina wordt het volgende behandeld:

Inhoudsopgave


  1. Uitleg figuurreeksen
  2. Tips figuurreeksen oplossen
  3. Zelf figuurreeksen oplossen
  4. Figuurreeksen oefenen

Uitleg figuurreeksen

Het is verstandig om het figuurreeksen oplossen te oefenen. Daarvoor is het ook prettig om te weten wat figuurreeksen zijn. Het is een reeks die bestaat uit figuren. Deze figuren in de reeks zijn niet willekeurig bepaald. Deze volgen elkaar namelijk logischerwijs op en er is iedere keer sprake van een bepaalde verandering in de figuren. Er is dus sprake van een verband tussen de figuren en het is dan aan jou om na te gaan wat het verband is en welk figuur er dus op de open plaats moet komen te staan. De laatste plaats is meestal open gelaten en deze ga jij dus invullen. Abstract kunnen redeneren is nodig om de figuurreeksen op te lossen.

 

Je kunt figuurreeksen alleen oplossen als jij het juiste figuur kunt ontdekken. Als het is gelukt dan vul je deze in op de open plaats en dan kun je het controleren. Heb jij een goede keuze gemaakt? Dan kun je doorgaan met de volgende opgave. Het gaat er echt om dat je bij iedere figuurreeks ontdekt welke logica er is verstopt. Je moet de veranderingen in de figuren dus goed bekijken en analyseren. Als je weet welke veranderingen er iedere keer optreden kun je deze ook doorvoeren bij het figuur wat op de open plek moet staan.


Tips figuurreeksen oplossen

Bij de figuurreeksen zie je iedere keer dat er een bepaalde logica is verstopt. Wat kun je doen om het figuurreeksen oplossen gemakkelijker te maken? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:   • Het is belangrijk dat je de figuurreeksen eerst goed gaat bekijken en gaat analyseren.
   • Let goed op de hoeken, zijn de hoeken recht, stomp of scherp? Hoeveel zijn dat er? Hoe is het volgende figuur? Is het dan hetzelfde of is er sprake van een verandering?
   • De plaats van de hoek, is deze verschoven of is deze gelijk gebleven aan het volgende figuur?
   • Hoe is de vorm van de figuren? Verandert deze of is deze vorm nog gelijk aan het vorige figuur?
   • Hoeveel figuren zie je? Zijn het er op de volgende afbeelding meer of minder geworden?
   • De plaats van de figuren is ook van belang. Ia deze nog steeds hetzelfde of hebben ze een andere plaats gekregen? Als ze verschoven zijn, hoe is dat dan gebeurd? Met de klok mee gedraaid of tegen de klok in?
   • Lijnen in de figuren, zijn deze er en blijven deze staan of gebeurt er iets mee?
   • Is er sprake van kleuren in de figuren? Zo ja, blijven deze gelijk of veranderen de kleuren?

Het zijn veel dingen die je in de gaten moet houden, maar als je dit eenmaal in je hoofd hebt zitten zul je merken dat het veel gemakkelijker gaat. Het is belangrijk dat je weet waar je allemaal naar moet kijken, want de details kunnen net het verschil maken.

You can do it

Zelf figuurreeksen oplossen

Het is belangrijk dat je zelf gaat oefenen met figuurreeksen oplossen. Het eerste wat je daarbij gaat doen is kijken naar het eerste figuur, wat zie je allemaal? Neem dit goed in je op en kijk dan nog eens goed. Vervolgens ga je het tweede figuur goed bekijken en dit vergelijk je met het eerste figuur. Welke overeenkomsten en welke verschillen zie je? Je dient met name op de verschillen te letten, want dat zijn de veranderingen die plaatsvinden. Als jij weet welke veranderingen er door zijn gevoerd, ga je naar het derde figuur en dan kijk je wat er dan gebeurt. Door alles goed te analyseren krijg jij een beeld van de stappen die gezet worden en wat jij dus moet doen om het ontbrekende figuur in te vullen. Hoe kun je nog meer zelf oefenen?   • Er zijn online veel oefeningen die je kunt maken, dit kan bij ons ook. Zorg dat je de tijd neemt om te oefenen, omdat je daardoor veel kunt leren. Is dit je eerste kennismaking met figuurreeksen, dan zul je wel even moeten wennen en doorzetten om er een bepaalde vaardigheid in te ontwikkelen.
   • Begin bij het begin en zorg dat je de basisregels goed doorneemt. Als je namelijk weet hoe het werkt en waar je op moet letten kun je sneller de veranderingen ontdekken en ontdekken welk figuur er op de open plaats moet staan.
   • Oefen wanneer je je aandacht er bij hebt. Hierdoor kun je beter onthouden en zul je merken dat oefenen echt helpt om vaardiger te worden. Iedere keer dat je gaat oefenen merk je dat het weer een beetje beter gaat. Je werkt op die manier naar het assessment toe.
   • Op tijd pauze nemen is ook belangrijk, even ontspannen en dan later nog eens oefenen en kijken hoe het gaat. Raak niet gefrustreerd, omdat het even niet lukt. Je kunt beter even stoppen en het later opnieuw proberen. Je zult merken dat het dan beter gaat.

figuurreeksen oplossen

 


Figuurreeksen oefenen
Loading...

Wil je nog meer oefenen? 

Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down