Your code hereRuimtelijk inzicht | belangrijk onderdeel van het assessment

Ruimtelijk inzicht

Ruimtelijk inzicht

Het is belangrijk dat je beschikt over een goed ruimtelijk inzicht als je deel gaat nemen aan dit assessment. Maar wat betekent ruimtelijk inzicht? Wat kun je verwachten tijdens de test en kun je je inzicht verbeteren? Deze onderdelen komen op deze pagina allemaal aan bod, zodat jij je goed kunt voorbereiden op wat er komen gaat.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wat is ruimtelijk inzicht?

Bij ruimtelijk inzicht gaat het over een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Bij het maken van een assessment wordt jouw ruimtelijke voorstellingsvermogen getest. Het lijkt veel op ruimtelijk inzicht, maar het verschil is dat het bij je ruimtelijke voorstellingsvermogen gaat om het vermogen iets in drie dimensies te kunnen visualiseren. Het is belangrijk dat je ruimtelijk inzicht bekend is bij een werkgever. Hierdoor kan namelijk beoordeeld worden of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Het is vaak maar een klein onderdeel van een assessment test, maar soms speelt het wel een grote rol binnen een bepaalde functie. Daarom wil je graag goed scoren en dit kan als je voldoende oefent.

Figuren roteren

Bij ruimtelijk inzicht wordt er vaak gebruik gemaakt van figuren roteren, ook wel bekend onder de naam kubussen draaien of kubussen vouwen. Je kennis op dit gebied wordt zo getest en dan wordt er beoordeeld of je ruimtelijk inzicht goed is of niet. Dit is een onderdeel dat je heel goed kunt oefenen. Het gaat er om dat je inzicht krijgt in hoe een figuur eruitziet, bijvoorbeeld door hem open te vouwen in je hoofd of juist dicht te vouwen. Het lijkt in het begin erg moeilijk, maar dat geldt voor elk begin. Neem de tijd om vooraan te beginnen bij eenvoudige oefeningen en ga dan kijken hoe dat het figuren roteren in de praktijk werkt. Als je namelijk weet waar je naar moet kijken, merk je dat het je veel beter af gaat. Dit leer je echt door veelvuldig te oefenen.

Het nut van ruimtelijk inzicht

Je krijgt vaker met ruimtelijk inzicht te maken dan je denkt. Er zijn ook verschillende beroepen waar je over een heel goed ruimtelijk inzicht moet beschikken. Beroepen waar je het tegen gaat komen:

 • Architect, je moet in staat zijn om een zo nauwkeurig mogelijke voorstelling van een ruimte te maken.
 • Chirurg, je moet je bijvoorbeeld een duidelijk beeld kunnen vormen van de ligging van de inwendige organen.
 • Luchtverkeersleiders, je moet weten hoe de ruimte is verdeeld. Er zijn namelijk denkbeeldige afbakeningen waar zij mee te maken krijgen.
 • Boeren, je moet een inschatting kunnen maken van je land.

Er zijn ook andere beroepen waar je met ruimtelijk inzicht te maken kunt krijgen, bij het ene beroep is dat meer dan bij het andere.

Tips ruimtelijk inzicht verbeteren

Je kunt je ruimtelijk inzicht op verschillende manieren verbeteren.We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet, die je toe kunt passen:

 • Door veel te oefenen kun jij je ruimtelijk inzicht verbeteren. Je kunt de test alleen goed maken als je in staat bent om logica te begrijpen. Daarvoor moet je weer veel oefenen om in te zien wat je allemaal kunt verwachten.
 • Je concentratie is van groot belang bij de test. Het kan namelijk erg vermoeiend zijn om de vraagstukken op te lossen.
 • Oefen in korte sessies in plaats van een keer heel lang. Het kan lastig zijn om je concentratie er bij te houden. Dus wissel af, zodat je er aan kunt wennen.
 • Logica ontdekken doe je door te oefenen. Als je eenmaal weet hoe het werkt is het minder vermoeiend en kun je het ook langer volhouden.
 • De echte test gaat je gemakkelijker af als je hebt geoefend en de kans is groter dat je daardoor betere resultaten laat zien.
 • Zorg dat je regelmaat houdt met oefenen, een planning kan je helpen en dient als een houvast wanneer je bepaalde onderdelen van de test gaat oefenen.
 • Vraag hulp als je er niet uitkomt, juist die ene tip kan erg verhelderend zijn, waardoor jij de logica sneller ontdekt.

Nog meer ruimtelijk inzicht oefenen

Wil je nog meer  ruimtelijk inzicht oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen