Your code hereCapaciteitentest | alles wat je moet weten lees je hier.

Capaciteitentest

Capaciteitentest

De capaciteitentest kun je ook kennen onder de naam intelligentietest. De test kom je tegen bij een assessment. Je intellectuele vaardigheden worden bij deze test gemeten. Er wordt gekeken in hoeverre jij in staat bent om bepaalde vragen op te lossen en hoe snel je dit kunt doen. Men krijgt een beeld van je of je onder een bepaalde tijdsdruk kunt werken en hoe je in dat geval presteert. Welke onderdelen je krijgt, is afhankelijk van de functie waarop je solliciteert. Het volgende wordt op deze pagina behandeld:

Inhoudsopgave


Onderdelen capaciteitentest

Bij de capaciteitentest krijg je te maken met verschillende onderdelen. Met behulp van de resultaten van deze test kan je denkniveau worden vastgesteld. Er zijn verschillende onderdelen die je tegen kunt komen bij de capaciteitentest. Onderstaand een overzicht van die onderdelen:

  • Figuurreeksen, hierbij krijg je opeenvolgende figuren te zien in een reeks. De figuren ondergaan een verandering. Welke verandering is dat? Het is aan jou om dit te ontdekken. Ontdek de logica in de reeks en dan kun jij het laatste figuur bepalen.
  • Diagrammen, je moet hierbij nagaan hoe dat de gegevens begrippen weergegeven kunnen worden binnen een grafische voorstelling. Je moet hierbij dus verbanden kunnen leggen. Ook hierbij kun je zeggen.
  • Kubussen, dit noemen ze ook wel roteren of ruimtelijk inzicht. Aan de hand van de kubussen wordt getest hoe het is gesteld met je ruimtelijk inzicht. Je kunt daarbij kubussen moeten draaien of kantelen. Je kunt ze ook moeten vouwen.
  • Cijferreeksen, deze kunnen vergeleken worden met de figuurreeksen, alleen zijn het dan cijfers waar je mee te maken krijgt. Het gaat er om dat je het volgende cijfer kunt bepalen aan de hand van de logica in de reeks die je moet ontdekken.
  • Hoofdrekenen, dit is een onderdeel van de capaciteitentest. Het gaat er om dat je je kennis van rekenen toe gaat passen in de praktijk. Veel herken je uit je schooltijd.
  • Redactiesommen, het zijn verhaaltjessommen en er is een som verwerkt in een verhaal. In het verhaal staat relevante en irrelevante informatie om de som op te kunnen lossen.
  • Numeriek redeneren, aan de hand van deze test kan er een inschatting worden gemaakt van je cijfermatig inzicht. Je krijgt hierbij te maken met grafieken en tabellen.
  • Analogieën, je krijgt woorden in een bepaalde verhouding te zien A : B = C : D. Daarbij zijn er één of twee woorden weggelaten. Het gaat er om dat jij de woorden die ontbreken gaat ontdekken en de relatie ontdekt.

Werkwijze capaciteitentest

De capaciteitentest kan online gemaakt worden, maar ook op locatie. Het is een test die je op de computer kunt maken. Waar je de test moet maken hangt af van waar het assessment af wordt genomen. Soms mag je de test thuis al maken en krijg je de inlogcode. Maar het kan ook zijn dat je de test op locatie moet maken, zodat er toezicht gehouden kan worden dat je de test echt zelf maakt. De test bestaat uit verschillende onderdelen en per onderdeel krijg je een bepaalde tijd. Het is dan aan jou om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk antwoorden goed te hebben.

Doel capaciteitentest

Het doel van de capaciteitentest is om een beeld te krijgen van de capaciteiten van een toekomstig werknemer. Een werkgever wil zoveel mogelijk van een werknemer te weten komen en daarom wordt de capaciteitentest ingezet. Hierdoor kan de werkgever kijken of de resultaten aansluiten bij de eisen die hij heeft gesteld aan de betreffende functie. De werkgever kan door de resultaten van de test beter een geschikte kandidaat kiezen voor de openstaande functie. Scores kunnen dankzij de capaciteitentest ook eenvoudig met elkaar worden vergeleken. De gegevens van diverse kandidaten kunnen met elkaar vergeleken worden, maar ook kunnen je resultaten vergeleken worden met de minimale norm.

Voorbereiden capaciteitentest

De capaciteitentest kun je voorbereiden. Er zijn twee dingen die je kunt doen als je betere resultaten wilt behalen bij de echte test.

  • Kennis hebben van de onderdelen is belangrijk. Hierdoor weet je namelijk welke onderdelen je al beheerst en welke onderdelen jij je nog beter eigen moet maken. Ook is het goed om te kijken wat je kunt verwachten, zodat je bent voorbereid op de echte test en je zenuwen beter onder controle kunt houden.
  • Oefen de capaciteitentest. Het kost tijd om alle onderdelen voor te bereiden, maar je weet wel waar je het voor doet. Er staat namelijk tegenover dat je betere resultaten haalt bij de echte test en daardoor de kans op de baan vergroot. Dit is de investering van energie en tijd meer dan waard. Neem voldoende tijd om te oefenen, wij bieden je deze kans.

Nog meer capaciteitentest oefenen

Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen