arrow_drop_up arrow_drop_down

Intelligentietest oefenen

Wil je de intelligentietest oefenen? Binnenkort is het zover en ga jij een assessment afleggen. Maar je bent misschien zenuwachtig en je wilt graag vooraf weten wat je kunt verwachten om je voor te bereiden. Het is goed dat je nieuwsgierig bent, dit motiveert je namelijk om op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wat een intelligentietest precies inhoudt. Als je gaat solliciteren krijg je met verschillende testen te maken en deze kun je prima voorbereiden. Je hebt vaak ruim de tijd en je werkt dan naar de dag toe waarop het assessment wordt afgenomen. Op deze pagina krijg je meer informatie over wat een intelligentietest is, waarom oefenen belangrijk is, maar je krijgt hier ook de kans om de test te oefenen en je optimaal voor te bereiden op de echte test.

Inhoudsopgave

  1. Intelligentietest
  2. Waarom intelligentietest oefenen?
  3. Tijdsdruk
  4. Onderdelen intelligentietest
  5. Analogieën
  6. Cijferreeksen
  7. Figuurreeksen
  8. Diagrammen
  9. Ruimtelijk inzicht
  10. Oefeningen intelligentietest
  11. Antwoorden intelligentietest
  12. Tips intelligentietest oefenen
  13. Wissel verschillende onderdelen af tijdens het oefenen
  14. Maak een planning
  15. Herhalen
  16. Nog meer intelligentietest oefenen

 

Intelligentietest

Het is heel verstandig om de intelligentietest te oefenen. Deze test meet verschillende onderdelen van je intelligentie en jij wilt uiteraard goed scoren. Door je op alle onderdelen goed voor te bereiden kun jij ervoor zorgen dat je betere resultaten behaalt dan andere kandidaten, die deze voorbereiding achterwege laten.

 

Waarom intelligentietest oefenen?

De intelligentietest oefenen is het beste wat je kunt doen als je binnenkort een assessment moet maken. Houd er wel rekening mee dat de test er niet direct voor gaat zorgen dat je intelligenter bent. Door te oefenen zorg jij er wel voor dat je vaardiger wordt. Er zijn bijvoorbeeld testen en daarbij moet jij verbanden en patronen ontdekken. Als je dat nog nooit hebt gedaan kan dat erg lastig zijn. Het is daarom verstandig om dat onderdeel heel goed te oefenen. Door het oefenen ben jij steeds sneller in staat om de verbanden te zien. Je weet door het oefenen ook steeds beter wat je kunt verwachten op de testdag zelf en je zult daardoor niet of minder zenuwachtig zijn. Je komt namelijk niet meer voor verrassingen te staan, want jij weet hoe de test eruitziet. Het oefenen neemt een deel van je onzekerheid weg en je oefent hoe je binnen een bepaalde tijd een test kunt maken.

Intelligentietest oefenen

Tijdsdruk

Tijdens een intelligentietest heb je te maken met een bepaalde tijdsdruk. Er is dus een bepaalde tijd gereserveerd die je krijgt om de test te maken en dan is het aan jou om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Als je niet zou oefenen, dan zie je de vragen voor het eerst en dan is het extra lastig om dan ook nog onder tijdsdruk te moeten presteren. Door het oefenen weet jij hoe je de vragen op moet lossen en dat wordt dan ook beloond. Je wilt het beste uit jezelf halen en dat kan als je kiest voor intelligentietest oefenen. Investeer tijd en energie in het oefenen, je weet waarvoor je het doet, een leuke baan, een mooie toekomst!

 

Onderdelen intelligentietest

De intelligentietest bestaat uit meerdere onderdelen. Alle onderdelen van deze test kun je voorbereiden en het is goed om daar ook ruim de tijd voor vrij te maken. Een ander voordeel wat je hebt is dat je tijdens het oefenen de onderdelen af kunt wisselen, dit maakt het oefenen minder eentonig. We geven je hieronder uitleg over verschillende onderdelen die je tijdens de intelligentietest tegen kunt komen.

 

Analogieën

De analogieën zijn een belangrijk onderdeel van de test. Bij een analogie gaat het over een overeenkomst tussen de begrippen en dit wordt als volgt weergegeven: A : B als C : D. Het wil voor jou zeggen dat de verhouding van A en B gelijk moet zijn aan de verhouding van C en D. Links en rechts zijn dus van elkaar gescheiden! Er worden bij analogieën verschillende onderdelen gemeten, zoals je taalvaardigheid, maar ook je woordenschat, je abstract en analytisch denkvermogen en het logisch redeneren. Het is een heleboel waarop je wordt getoetst. Onderschat het belang van deze test niet en begin op tijd met het oefenen. Weet jij de datum van de testdag? Maak een planning vanaf morgen tot aan die dag. Oefenen van nieuwe stof en herhalen van hetgeen je al kent, wissel deze oefeningen af en je zult gemotiveerd blijven. Ook de zichtbare vorderingen, die je snel zult ervaren als je met regelmaat oefent, stimuleren en motiveren je.

 

Cijferreeksen

Bij de intelligentietest kom je ook de cijferreeksen tegen. Je krijgt bij deze test een reeks van opeenvolgende cijfers te zien. Het laatste cijfer is echter niet ingevuld en het is aan jou om dat cijfer te vinden en in te vullen op de lege plek. Je moet hierbij zelf de logica in deze reeks zien te vinden. Rekenen en logisch redeneren zijn van groot belang bij dit onderdeel van de intelligentietest. Oefen dit met regelmaat en je zult sprongen van vooruitgang boeken.

Intelligentietest oefenen

Figuurreeksen

Naast de cijferreeksen zijn er ook figuurreeksen. Deze lijken erg veel op elkaar, alleen zie je nu een reeks figuren in plaats van cijfers. Er zijn iedere keer veranderingen gaande bij de figuren. Er is een logisch verband verstopt in de figuren, het is aan jou om te ontdekken wat het verband is. Er treden meestal meerdere veranderingen op bij de figuren en het kan soms lastig zijn om te bepalen welke dat zijn. Door goed te oefenen kun jij er steeds sneller achter komen wat er is veranderd. Je kunt vervolgens het juiste ontbrekende figuur invullen.

 

Diagrammen

Bij de diagrammen gaat het over schematische, grafische weergaven van een bepaald onderwerp en het onderlinge verband. Meestal zijn dat verschillende begrippen. Hierbij krijg jij tijdens een assessment te maken met het onderlinge verband van diverse begrippen die grafisch worden weergegeven. Het is ook aan te raden om dit onderdeel van de intelligentietest te oefenen. Het klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar ook deze opgaven ga je beheersen als je voldoende oefent, van eenvoudige opgaven tot en met de ingewikkelde. Zorg dat de eenvoudige opgaven vlot gaan, voordat je een stap verder gaat, zodat frustratie wordt voorkomen. Vervolgens wissel je de eenvoudige opgaven af met de moeilijke.

 

Ruimtelijk inzicht

Bij een intelligentietest wordt er ook gekeken naar het ruimtelijk inzicht van de kandidaten. Je kunt hiervoor verschillende opgaven op moeten lossen, hierbij kun je denken aan figuren in elkaar vouwen of draaien of kantelen. Als je dit blijft herhalen dan kun jij er voor zorgen dat je er handiger in wordt. Je merkt ook dat je sneller het inzicht krijgt en de opgaven binnen de tijd op kunt lossen.

 

Oefeningen intelligentietest

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt maken om je voor te bereiden op de intelligentietest. Op deze pagina krijg je de kans om kennis te maken met de verschillende onderdelen van de test. Neem de tijd om je alle onderdelen eigen te maken en begin hier met de gratis oefeningen. Het wordt je gemakkelijk gemaakt, de oefeningen zijn binnen je bereik. Je hebt geen enkel excuus meer om niet te oefenen voor mooie resultaten en dat excuus wil je ook niet hebben, jij wilt een leuke baan en daarvoor zet jij je graag in.

 

Antwoorden intelligentietest

De antwoorden van de oefeningen van de intelligentietest kun je hieronder vinden. Neem de opgaven er bij en leg deze naast de antwoorden. Zo kun je je eigen opgaven nakijken en bekijken waar je eventueel een fout hebt gemaakt. Als je een fout hebt gemaakt, probeer dan van je fouten te leren en ga na wat het goede antwoord is en waarom.

 

Tips intelligentietest oefenen

Door de intelligentietest te oefenen kom jij er achter welke onderdelen je nog niet optimaal beheerst. Deze onderdelen kun je dan extra aandacht geven om er voor te zorgen dat je deze als het assessment afgenomen wordt, wel beheerst. Let op dat je niet alleen de focus legt op de onderdelen die niet goed gaan, ook de onderdelen die je al beheerst dien je te herhalen. Hierbij kun je de focus na een tijdje leggen op inzicht en snelheid. Als je namelijk weet wat er van je wordt verwacht kun jij zorgen dat je vragen sneller op kunt lossen. Je zorgt er hierdoor voor dat je in korte tijd meer vragen goed kunt beantwoorden. Dit draagt bij aan de resultaten van de test, als je namelijk meer vragen goed hebt beantwoord, kan dat net de doorslag zijn dat jij uitgekozen wordt voor de nieuwe functie.

Tips

Wissel verschillende onderdelen af tijdens het oefenen

Het is belangrijk dat het oefenen niet eentonig en saai wordt. Daarom is het verstandig om de verschillende onderdelen van de intelligentietest af te wisselen. Je kunt je richten op taal en vervolgens op ruimtelijk inzicht. Het zorgt voor even wat meer variatie tijdens het oefenen en dat maakt het voor jou leuker. Vooral als opgaven vlot opgelost worden en dan ook blijken goed te zijn, zal dat een stimulans zijn om door te gaan met oefenen.

 

Maak een planning

Aan de hand van een planning leren is altijd fijner. Je hebt een houvast en iedere dag weer oefen je verschillende onderdelen. Zorg dat je planning gevarieerd is en zorg dat je ook wat speling over hebt voor bijvoorbeeld extra oefeningen van bepaalde stof die niet goed gaat. Ook kan het voorkomen dat het oefenen een dag wat tegen zit en dan kun je op dat moment misschien niet alles doen. Stop dan op tijd en ga op een later tijdstip door. Na wat ontspanning kun je even later de draad weer opnemen en verder gaan waar je was gebleven. Voorkom frustratie, dat werkt averechts, zorg ervoor dat de motivatie goed blijft.

Intelligentietest oefenen

Bekijk ook goed wanneer jij het beste kunt oefenen. Sommige mensen kunnen beter in de ochtend oefenen, anderen in de middag of avond. Het gaat er om dat je jezelf leert kennen en je planning hier op aanpast. Je hoeft geen uren achterelkaar te oefenen, enkele keren per dag een kwartier zal zeker ook haar vruchten afwerpen en wellicht beter werken. Weet jij de datum van de testdag, dan kun je nu een planning maken vanaf morgen tot aan de dag dat de tests worden afgenomen. Reis jij elke dag met het openbaar vervoer? Wellicht is dat ook een goed moment om even te oefenen.

 

Herhalen

Herhalen is belangrijk zodat jij de onderdelen blijft beheersen. Als je gaat herhalen kun je wanneer je de basis kent ook oefenen op de tactiek en de snelheid. Sommige onderdelen vraag veel meer tijd dan andere onderdelen. Accepteer van jezelf dat je niet overal goed in kunt zijn, maar dat je oefent om ervan te leren. Begin daarom altijd bij het begin, zodat je de basis goed kent, van daaruit kun je werken naar een vervolg. Als de basis goed is, dan kun je verder met een hoger niveau en dit jezelf eigen maken. Maak gebruik van de kans om een assessment te oefenen. De tijd en energie die je hierin steekt, is geen verloren tijd en ook geen verloren energie. Je investeert door te oefenen in je toekomst, in een leuke baan, die steeds dichterbij komt als jouw test resultaten goed zijn. Even doorbijten en jouw droombaan ligt binnen je bereik. Meer motivatie hoef je  niet te hebben, toch?

 

Nog meer intelligentietest oefenen

Wil jij aan de slag gaan met oefeningen na deze uitleg? Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en oefen behalve dit onderdeel ook alle andere onderdelen met de oefenkit!

   • Je kunt hier nog meer gratis analogieën
   • Lees hier meer over cijferreeksen en oefen hier gratis cijferreeksen en ontdek de oplosstrategieën.
   • Lees hier meer over figuurreeksen en oefen hier gratis figuurreeksen.
   • De diagrammen zijn een onderdeel van de test, oefen hier gratis diagrammen.

 

 

Intelligentietest oefenen

 

 

 

Intelligentietest oefenen

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaa

 

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book