Your code hereAssessment voorbereiden | voorkom falen, bereid je voor!
03 augustus 2015 

Assessment voorbereiden

Assessment voorbereiden

Het assessment voorbereiden is van groot belang. Het is niet iets waar je dagelijks mee te maken krijgt en daarom is het belangrijk dat je hier op tijd mee gaat beginnen. Als je gaat solliciteren en je wordt uitgenodigd voor een gesprek is de kans groot dat je deel mag nemen aan een assessment. Door het assessment krijgt de werkgever een beter beeld van jou als persoon, wie je bent en over welke capaciteiten je beschikt. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Begin van assessment voorbereiden

Voordat je aan het assessment begint, dien je je voor te bereiden. Wat kun je allemaal doen?

-Zorg dat je goed bent geïnformeerd over het assessment zelf. Het gaat er om dat je weet waar het over gaat en je dient het doel te kennen. Je moet weten welke onderdelen er zijn en wanneer je de uitslag ongeveer kunt verwachten.

-Zorg dat je alle onderdelen kent, je kun ze vaak voorbereiden. Als je de capaciteitentest af moet leggen, dan zijn er meerdere onderdelen die worden bekeken. Als je deze kunt oefenen, heb je een mooie voorsprong op de andere kandidaten. Oefenen is dus van groot belang en is een goede voorbereiding op het echte assessment.

-Het is ook belangrijk dat je je eigen valkuilen en die van het assessment kent. Zo denken sommige mensen dat oefenen niet nodig is, maar je wilt toch ook je zenuwen onder controle kunnen houden? Kies daarom voor oefenen van het assessment.

Rechten en plichten assesment

Het is belangrijk dat je je rechten en plichten kent als het over het assessment gaat. Misschien heb je wel eens van de code van NIP gehoord. Hierin staan je rechten en dit wil zeggen dat jij recht hebt op inzage, nabespreking en blokkade van je assessment rapportage. Een assessment bureau moet dan wel zijn aangesloten bij het Nederlandse Instituut voor Psychologen. Meestal is dat bij de professionele assessmentbureaus het geval. Ook wanneer je klachten hebt kun je deze indienen en worden deze persoonlijk bekeken. Je hebt het recht om je assessment uit te stellen wanneer je ziek bent. Als je ziek bent dan moet je het assessmentbureau bellen en aangeven dat je ziek bent. Het assessment kan dan op een later moment worden afgenomen. Het is fijner om fit aan het assessment deel te nemen, dan kun je namelijk betere resultaten verwachten dan wanneer je ziek bent.

Naast rechten heb je ook een plicht. Je moet namelijk de informatie naar waarheid verschaffen. Zaken die met je werk te maken hebben dien je naar waarheid in te vullen.

SWOT analyse

Bij een assessment komen vaak je sterke en zwakke punten naar voren. Een werkgever wil graag zo veel mogelijk over jou weten en dat kan door hier naar te vragen. Het is voor jezelf verstandig om een schema te maken met daarbij je sterke en zwakke punten. Je kunt dan ook nadenken over voorbeelden. Het is van belang dat je dat doet, omdat je dan in een gesprek altijd toe kunt lichten waarom jij denkt dat dit een sterk of juist een zwak punt is. Het gaat er om dat je laat zien dat je jezelf goed kent en inzicht hebt in je eigen handelen. Als je een recent voorbeeld uit de praktijk kunt geven, kan de werkgever zich hierin verplaatsen en daarover vragen stellen aan jou. Vragen over hoe jij destijds hebt gehandeld en waarom, of wat je van een bepaalde situatie hebt geleerd. Denk hier dus goed over na en bedenk geen situatie, maar zorg voor een voorbeeld uit de praktijk. Hierdoor kun je namelijk de vragen naar waarheid beantwoorden en kort en krachtig vertellen hoe het is gegaan. Doe je zelf niet beter voor dan je bent, vroeg of laat val je door de mand en daar heeft niemand wat aan. Blijf daarom eerlijk en overdrijf niet! Een persoonlijke SWOT analyse is een goed beeld voor jezelf en een houvast voor het gesprek.

Assessment voorbereiden tips

Een assessment voorbereiden is belangrijk, daarom nog een paar tips:

-Heb jij de vacature omschrijving nog eens bekeken? Je vindt hierin namelijk zeer waardevolle informatie en die kun je gebruiken bij het assessment. Je krijgt een beeld van de functie maar ook van de eisen waar je aan moet voldoen.

-Waar is het bedrijf precies naar op zoek en wat voor bedrijf is het? Deels staat dat als omschrijving in de vacature, maar je kunt ook de website van het bedrijf bezoeken om er meer over te weten te komen. Je kunt hierdoor gerichtere antwoorden geven, zodat je een werkgever laat zien dat je interesse toont in het bedrijf en je tijd hebt gestoken in de voorbereiding van het gesprek.

-Zorg dat je de visie van het bedrijf kent, dan kun je hier op aansluiten als je antwoorden geeft.

Nog meer assessments voorbereiden oefenen

Wil je nog meer assessments voorbereiden oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze grainingsakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen