Your code hereOntwikkelingsassessment | lees hier alles wat je moet weten

Ontwikkelingsassessment

Ontwikkelingsassessment

Het ontwikkelingsassessment wordt steeds vaker ingezet binnen bedrijven om inzicht te krijgen hoe een werknemers zich kan ontwikkelen binnen een bedrijf. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Doel ontwikkelingsassessment

Er wordt bij een ontwikkelingsassessment niet gekeken of je wel of niet geschikt bent voor een bepaalde baan of functie. Het gaat er bij het ontwikkelingsassessment om dat je een beeld krijgt van hoe je je als werknemer verder kunt ontwikkelen binnen een organisatie. Het assessment wordt vaak gelinkt aan een bepaalde functie in een bedrijf, de functie waar een werknemer zich op wil richten en waarin hij of zij zich verder wil ontwikkelen. De werkgever krijgt middels dit assessment ook een goed beeld van de werknemer, wat de sterke en zwakke kanten zijn bijvoorbeeld. Uit de resultaten kan een conclusie worden getrokken op welke punten een werknemer zich verder kan ontwikkelen. Welke stappen kan hij of zij in het bedrijf zetten? Welke functies zijn nu of in de toekomst haalbaar? Een werkgever kan een ontwikkelingsassessment inzetten om talenten van werknemers te achterhalen. Op die manier weet hij wat bepaalde werknemer in hun mars hebben. Hij hoeft niet op zoek naar personeel buiten het bedrijf als het talent al binnen het bedrijf werkzaam is. En werknemers kunnen zich na gebleken geschiktheid op een positieve manier verder ontwikkelen binnen het bedrijf waar zij al werkzaam zijn. Er kan dan altijd gekeken worden welke leerpunten er zijn en daar kan dan aan gewerkt worden.

Onderdelen ontwikkelingsassessment

Tijdens een ontwikkelingsassessment krijg je te maken met verschillende onderdelen. Het assessment wordt aangepast aan de functie die je uitoefent. Testen waar je mee te maken krijgt zijn vaak de persoonlijkheidstest en de capaciteitentest. Meestal komen ook een diepte interview en een rollenspel aan bod en deze worden hier nu nader toegelicht.

Diepte interview

Bij een ontwikkelingsassessment kun je te maken krijgen met een diepte interview. Het is een gesprek waarbij er dieper in wordt gegaan op wie je bent, waar je staat en waar je naar toe wilt. Er kan dieper in worden gegaan op alle onderdelen en dit geeft de interviewer meer informatie over jou als persoon. Het is belangrijk dat je open en eerlijk bent en open staat voor het gesprek. Het is voor de ander heel belangrijk te weten waar je staat om door te kunnen vragen. Je kunt hierbij ook met voorbeelden uit de praktijk komen, zodat duidelijk wordt hoe je je tot nu toe hebt ontwikkeld en wat je graag in de nabije toekomst zou willen doen. Van daaruit kan er namelijk nog verder worden gekeken naar jouw mogelijkheden binnen het bedrijf.

Rollenspel

Een rollenspel is bedoeld om een situatie uit de praktijk na te spelen. Je krijgt hierbij een bepaalde rol toegewezen en het is belangrijk dat je laat zien wat je kunt. Door een praktijksituatie na te spelen kan er een duidelijk beeld naar voren komen over waar je nu staat. Ook wordt tijdens dit spel duidelijk welke competenties je beheerst. Wat kan er verbeterd worden, waar kun je nog aan werken? Je wordt tijdens een rollenspel beoordeeld, er wordt gekeken naar je houding en je gedrag, maar ook hoe je omgaat met je tegenspeler. Bij een rollenspel moet je je heel goed in kunnen leven in de persoon die je moet zijn.

Ontwikkelingsassessment voorbereiden

Een ontwikkelingsassessment kun je voorbereiden, door de test wordt er een goed beeld gegeven van wie je als persoon bent en waar je potentie ligt. Hoe pak je het oefenen het beste aan?

  • Capaciteitentest oefenen. Dit is een test die bestaat uit meerdere onderdelen die je heel goed voor kunt bereiden. Bij ons kun je deze test online oefenen en het voordeel daarvan is dat je weet wat jou te wachten staat. Je kunt je zenuwen beter onder controle houden als je weet wat je moet doen. Oefen daarom zo vaak als je maar kunt, maar las ook op tijd een pauze in.
  • Rollenspel voorbereiden. Ga na met wat voor situaties je in de praktijk te maken kunt krijgen. Dit zijn situaties die je tijdens een rollenspel na moet kunnen spelen. Leef je in, zorg dat je weet wat er van je wordt verwacht en zorg dan dat je je van je beste kant laat zien.
  • Diepte interview voorbereiden. Welke sterke en zwakke punten ken je van jezelf? Daar kun je alvast over nadenken en nagaan hoe je dat zou verwoorden. Het werkt in jouw voordeel als je hierbij ook recente voorbeelden uit de praktijk kunt noemen.

Nog meer ontwikkelingsassessment oefenen

Wil je nog meer ontwikkelingsassesments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen