Your code hereCapaciteitentest oefenen | Lees hier hoe het moet!
04 augustus 2015 

Capaciteitentest oefenen

Capaciteitentest oefenen

Wil je graag de capaciteitentest oefenen om hiermee ervaring op te doen? Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen. De test bestaat namelijk uit meerdere onderdelen waar je allemaal goede resultaten voor wilt behalen tijdens het assessment. Het is belangrijk dat je goed gaat oefenen, dan kun je namelijk betere keuzes maken. Zorg dat je aan de oefeningen kunt wennen en plan alles ruim in. Je dient jezelf echt de tijd te geven om aan het soort oefeningen en de manier van vraagstelling te wennen. Door te oefenen merk je dat je vaardiger wordt en al snel zie je in dat het oefenen echt nut heeft. Op deze pagina wordt het volgende toegelicht:

Inhoudsopgave

assessment training banner

Capaciteitentest

Het kan zijn dat je een uitnodiging hebt gehad om een assessment af te leggen bij een bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Je kunt dan een capaciteitentest moeten maken. Het doel van deze test is je intellectuele vaardigheden te meten. Goed om te weten is dat deze test bestaat uit meerdere onderdelen. Deze meten allemaal een deel van je intellectuele vaardigheden. Hierdoor wordt jouw denkniveau in beeld gebracht. De werkgever krijgt door de capaciteitentest een goed beeld van het niveau van de kandidaten die hebben gesolliciteerd op een bepaalde functie. Het geeft een goede indruk of dat iemand geschikt zal zijn voor de baan of juist ongeschikt. Je hebt de kans om de test voor te bereiden. Uiteindelijk zal er gekeken worden in hoeverre je in staat bent om een goed antwoord te geven en binnen hoeveel tijd jij de opgaven kunt maken. Je gaat dus laten zien dat je kunt presteren onder tijdsdruk.

Onderdelen capaciteitentest

De capaciteitentest bestaat uit een aantal onderdelen en wij besteden aandacht aan deze onderdelen. Je hebt de kans om de onderdelen ook te oefenen. Het gaat er om dat je een goed beeld hebt van wat je kunt verwachten van de capaciteitentest. Lees daarom alle onderdelen goed door, zodat jij weet welke onderdelen je tegen kunt komen. Je hoeft niet alle onderdelen tijdens een test te maken, het ligt er een beetje aan op welke functie je hebt gesolliciteerd.

Analogieën

Je kunt tijdens de capaciteitentest te maken krijgen met het onderdeel analogieën. Hierbij gaat het iedere keer over de overeenkomst tussen begrippen in de vorm van A : B als C : D. Dat wil voor jou zeggen dat de verhouding tussen A en B hetzelfde moet zijn als de verhouding tussen C en D. Hierbij moet je goed onthouden dat de linkerhelft van de rechterhelft gescheiden wordt. Logisch redeneren is hierbij van belang, maar ook de vaardigheden als abstract denkvermogen, het analytisch denkvermogen, de woordenschat en de taalvaardigheid.  Oefen hier analogieën

Cijferreeksen

Bij de capaciteitentest kom je ook vaak de cijferreeksen tegen. Hierbij gaat het over een reeks cijfers die logischerwijs zijn weergegeven, het laatste cijfer van de reeks is niet gegeven. Het is een open plaats en dan is het aan jou om te ontdekken welk cijfer daar moet staan. Daarbij moet jij in staat zijn om de logica in de reeks te ontdekken. Er staan hierbij verschillende vaardigheden centraal, waarbij je kunt denken aan rekenen en logisch redeneren. Oefen hier cijferreeksen.

Figuurreeksen

Tijdens de capaciteitentest is de kans groot dat je met figuurreeksen te maken krijgt. Deze kun je eigenlijk vergelijken met de cijferreeksen. Je krijgt hierbij alleen een reeks met figuren te zien. Bij de figuren treden er bepaalde veranderingen op. Als je goed kijkt zie je dat er bij de veranderingen een logisch verband verstopt zit. Je gaat dat verband ontdekken om zo het laatste figuur te bepalen. Het kan ook zijn dat er meerdere veranderingen optreden, het is aan jou om daar goed naar te kijken. Oefen hier figuurreeksen.

Diagrammen

Tijdens de capaciteitentest kun je ook diagrammen op moeten lossen. Diagrammen zijn schematische, grafische weergaven van een bepaald onderwerp en het onderlinge verband. Je krijgt te maken met het onderlinge verband van verschillende begrippen en deze zijn dan grafisch weergegeven. Het gaat over bepaalde begrippen die je dan moet herkennen. Klinkt het ingewikkeld? Na de kennismaking en de eerste oefeningen weet jij precies wat je te doen staat.

Diagramen

Ruimtelijk inzicht

Bij de capaciteitentest wordt het ruimtelijk inzicht gemeten en dat wordt gedaan door middel van figuren. Je moet ze in de meeste gevallen in of uit elkaar vouwen of je moet figuren draaien en kantelen. Het is belangrijk dat je dat onderdeel vaak gaat oefenen, want door te oefenen krijg je de handigheid hiervan te pakken.

Rekenvaardigheid

De rekenvaardigheid komt ook vaak aan bod tijdens de capaciteitentest. Je krijgt dan te maken met verschillende soorten sommen. Vaak is dat optellen en aftrekken en het delen en vermenigvuldigen. Ook komt daarbij het hoofdrekenen aan bod, een rekenmachine mag daarbij uiteraard niet gebruikt worden, maar vaak mag je er wel een kladpapiertje bijhouden. Dat kladpapiertje is een prima houvast! Je kunt je van tevoren de regels eigen maken en vervolgens het hoofdrekenen oefenen. De basis van het hoofdrekenen zul je herkennen van de basisschool.

RekenvaardigheidPersoonlijkheidstest

Door de persoonlijkheidstest wordt er gekeken hoe je als persoon in elkaar zit. Er wordt gekeken naar je eigenschappen en karaktertrekken. De test bestaat uit een lijst met persoonlijkheidsvragen. Je kunt het onderdeel niet oefenen. Het zijn vragen die echt over jou als persoon gaan en alleen jij kunt deze lijst eerlijk invullen. Zorg dat je alles eerlijk invult, want vroeg of laat komt het uit wanneer je niet eerlijk bent. Neem de tijd om de vragen te beantwoorden en dan heb je zelf ook een goed beeld over je persoonlijkheid. Zelfkennis wordt door de meeste werkgevers erg belangrijk gevonden.

Syllogismen

Syllogismen komen ook aan bod bij de capaciteitentest. Het gaat hierbij over uitspraken die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ze gaan dan vaak ook tegen je gevoel in. Je moet aan de hand van de stellingen toch conclusies trekken. Dit kan erg lastig zijn en zeker in het begin is dat erg wennen. Daarom is het belangrijk dit onderdeel te oefenen en te blijven herhalen. Aan de vorderingen die jij maakt, zie je dat het oefenen wordt beloond. Je leert echt alleen naar de informatie te kijken die is gegeven in plaats van naar je gevoel te luisteren en de werkelijkheid te gebruiken. Even vreemd in het begin, maar door te oefenen gaat dit je lukken.

 syllogismen

Voordelen capaciteitentest oefenen

Als je de capaciteitentest gaat oefenen ga je verschillende voordelen merken:

  • Je weet wat je kunt verwachten tijdens de echte test. Door het oefenen weet jij wat voor soort vragen je tegen kunt komen en op welke manier dat deze gesteld worden.
  • Je onzekerheid neemt af en je krijgt meer zelfvertrouwen. Doordat je weet wat er komen gaat, hoef je je geen zorgen te maken over de test. Je zult ook niet snel in paniek raken, want je weet wat je kunt verwachten. Het oefenen zorgt ervoor dat je vertrouwen krijgt in jezelf. Dat komt je zeker goed van pas tijdens de test. Vertrouwen in jezelf zal de test positief beïnvloeden.
  • Je wordt vaardiger in de verschillende onderdelen.
  • Je kunt omgaan met tijdsdruk en binnen een bepaalde tijd een aantal opgaven goed oplossen.
  • Je kunt je aandacht er beter bijhouden als je weet wat er van je wordt verwacht. Je weet namelijk waar je op moet letten bij de opgaven. Gaan opgaven goed, blijf deze herhalen, daarmee kun jij je tempo proberen te verhogen.

Nog meer capaciteitentesten oefenen

Wil je nog meer  capaciteitentesten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen