arrow_drop_up arrow_drop_down

Cijferreeksen oefenen

Wil je graag cijferreeksen oefenen? Binnenkort moet je misschien een assessment afleggen en dan is het een prettig gevoel om je daarop zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden. Dit kan alleen als je er voldoende tijd en energie in gaat investeren. Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen en gelukkig kun je veel onderdelen oefenen, zoals de cijferreeksen. Wij bieden je deze kans! Bij de cijferreeksen gaat het over een reeks van cijfers waarbij je gaat achterhalen welk cijfer er op de lege plaats moet staan. Je gaat de logica ontdekken in de reeks en dan kun jij het ontbrekende cijfer invullen. Maar voordat je dat kunt doen, is het eerst goed om te weten hoe je dit kunt achterhalen. We leggen je daarom meer uit over de cijferreeksen aan de hand van een voorbeeld. Je krijgt hier ook tips over hoe dat je het oefenen van de cijferreeksen aan kunt pakken. Maar je krijgt ook zelf de kans om op deze pagina de cijferreeksen te oefenen en je kunt de opgaven zelf nakijken, zodat je weet hoe jij deze kennis ontwikkelt. Zorg dat je de tijd neemt om alle informatie rustig door te nemen en te oefenen. Door het oefenen krijg je meer zelfvertrouwen en kun je je zenuwen tijdens de echte test beter onder controle houden. Begin daarom maar snel met het doornemen van de informatie over de cijferreeksen, zodat je kunt beginnen met oefenen!

Inhoudsopgave

  1. Cijferreeksen voorbeeld
  2. Cijferreeksen uitleg
  3. Cijferreeksen tips
  4. Cijferreeksen oefeningen
  5. Cijferreeksen antwoorden
  6. Nog meer cijferreeksen oefenen

Cijferreeksen voorbeeld

Voordat je zelf de cijferreeksen gaat oefenen, is het goed om naar dit voorbeeld te kijken. Je leert hierdoor precies wat je kunt verwachten. Je ziet dat je heel goed moet kijken welke handelingen er uit worden gevoerd. Als je dat weet (en deze handeling kunt uitvoeren bij het ontbrekende figuur) kun jij het juiste antwoord vinden.  

 

Cijferreeksen uitleg

Bij de cijferreeksen gaat het over een reeks die bestaat uit cijfers, zoals uit het woord al blijkt. Deze zijn niet willekeurig bepaald, want de cijfers volgen elkaar logischerwijs op. Er is een verband tussen de cijfers. De laatste plek in de reeks is open gelaten en jij moet dat cijfer dan bepalen. Je moet daarvoor een combinatie van rekenen en logisch redeneren gebruiken. Je kunt de reeks alleen oplossen als jij het getal kunt ontdekken en dat vul je dan in op de open plaats. Er zit in iedere reeks weer een bepaalde logica verstopt. Als je weet welke handeling er wordt uitgevoerd dan kun jij dit toepassen om het laatste getal te achterhalen. Het kan ook zijn dat er twee handelingen uit worden gevoerd. Je kunt te maken krijgen met eenvoudige en ingewikkelde opgaven, daarom is het oefenen ervan aan te raden. Met de eenvoudige opgaven kun jij werken aan je tempo. Neem voor de ingewikkelde opgaven de tijd om deze te begrijpen en ze zullen vervolgens ook door je kunnen worden opgelost. Raak niet in paniek als dit in het begin nog niet lukt, naarmate je oefent zul je vorderingen maken.

 Cijferreeksen

Cijferreeksen tips

Bij het oefenen zijn er verschillende tips die je toe kunt passen, zodat je de cijferreeksen nog beter op kunt lossen. Maar er zijn ook algemene tips, zodat je je beter voor kunt bereiden op het geheel, zoals plannen. Alle tips worden hier toegelicht, neem ze rustig door en doe er je voordeel mee. Veel van deze tips kun je ook toepassen op andere onderdelen van de test.

 

Oefenen

Bij de cijferreeksen is het belangrijkste dat je serieus gaat oefenen. Maar hoe begin je met oefenen?

   • Lees eerst alle informatie door die je hebt over de cijferreeksen. Zo weet jij wat je kunt verwachten en wat het doel is van de opgaven.
   • Bekijk een aantal voorbeelden, zodat jij weet hoe het werkt. Door naar de voorbeelden te kijken zie je wat voor handelingen er uitgevoerd kunnen worden.
   • Begin met eenvoudige opgaven, zodat je snel door hebt met welke handelingen je te maken kunt hebben. Als het je lukt, zal dat je stimuleren om gestaag door te gaan. Lukt het nog even niet, geen paniek, rustig verder gaan met oefenen.
   • Heb je de basis goed onder controle? Dan kun je altijd doorgaan met moeilijkere opgaven.
   • Als je de stof beheerst, kun je ook op snelheid oefenen en kijken hoe je onder tijdsdruk presteert. Het is belangrijk dat je dit pas doet wanneer alles goed gaat. Door te oefenen om binnen een bepaalde tijd opgaven te maken, wen je aan de echte test. Meestal moet je dan binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk opgaven goed hebben.

 

Kladpapier gebruiken

Je mag tijdens het cijferreeksen oefenen kladpapier gebruiken. Soms is dit nodig, omdat er soms meerdere handelingen uit worden gevoerd. Bij eenvoudige opgaven heb je het vaak niet nodig, maar het kan zijn dat je moeilijkere opgaven krijgt en dan is het fijn dat je met kladpapier even aantekeningen kunt maken en de sommen uit kunt rekenen.

 

Herhalen

Bij het oefenen geldt iedere keer weer dat herhalen belangrijk is, dit geldt ook voor de cijferreeksen. Het is belangrijk dat je de vaardigheden blijft beheersen en door te herhalen kun je ook aan je snelheid werken. Zorg daarom dat je blijft oefenen en je merkt dat je daarvoor wordt beloond, omdat je de cijferreeksen steeds sneller op kunt lossen en minder of geen fouten maakt.

 Repeat

Plannen

Het is belangrijk dat je gaat oefenen voor de test, maar je moet het wel goed aanpakken:

   • Zorg voor een realistische planning. Hetgeen wat je wilt bereiken moet wel haalbaar zijn. Het is beter dat je twee weken ieder dag even oefent dan twee volle dagen uren achterelkaar. Je moet naast het oefenen ook tijd hebben voor andere dingen en kunnen ontspannen.
   • Oefen liever drie keer kort dan één keer lang (het gaat er om dat je kunt wennen aan de cijferreeksen). Je moet je de stof ook eigen kunnen maken en kunnen laten bezinken en dat kan alleen als je ook op tijd rustmomenten pakt en dus niet te lang achterelkaar oefent.
   • Houd ruimte over in je planning, zodat je eventueel nog extra kunt oefenen als je tijd over hebt. Maak dus geen strakke planning! Het kan zijn dat het een keer niet zo lekker gaat. Durf dan ook te stoppen en het later op de dag nog eens te proberen. Dit is fijner dan wanneer je door gaat en het lukt steeds niet. Dat zorgt voor frustratie, die je niet kunt gebruiken, dat kost je teveel energie.
   • Houd bij het maken van de planning rekening met de tijden waarop jij het beste kunt leren. Sommige mensen leren liever in de ochtend en anderen in de middag of avond. Je kent jezelf het beste.

 Time to plan

Onderdelen afwisselen

Tijdens een assessment krijg je te maken met verschillende onderdelen. De cijferreeks is daar een voorbeeld van en dit onderdeel kun je voorbereiden, maar er zijn ook andere onderdelen die je kunt voorbereiden. Gelukkig kun je de onderdelen afwisselen. Het maakt het oefenen leuker, minder eentonig en je houdt je aandacht er zo beter bij. Afwisseling van de onderdelen zorgt voor variatie, waardoor jij het oefenen volhoudt tot aan de dag van de test.

 

Op tijd pauze houden

Het is van belang dat je tussen het cijferreeksen oefenen door voldoende pauze neemt. Hierdoor kun je namelijk even ontspannen en je aandacht verleggen. De informatie blijft beter hangen, omdat deze de tijd krijgt om te bezinken. Na een pauze kun je weer fris aan de slag. Met voldoende ingeplande rustmomenten houd jij het oefenen vol tot aan de dag van de test.

 

Opgave overslaan

Als je een cijferreeks niet op kunt lossen is het beter dat je de opgave overslaat. Je wilt natuurlijk alles invullen, maar het is beter om eerst de andere opgaven te maken, die je wel op kunt lossen. Het is zonde van de tijd als je minuten verspilt en geen stap verder komt met een bepaalde vraag. Zorg daarom dat je de opgave overslaat en als je tijd over hebt kun je alsnog kijken of je de opgave dan op kunt lossen.

 

Opgave controleren

Voordat je doorgaat naar de volgende opgave is het goed om je antwoord te controleren. Je kunt altijd een fout maken en een ander cijfer kiezen dan je bedoelt. Daarom is controleren erg belangrijk, zodat je zeker weet dat je het juiste antwoord hebt ingevuld.

 

Zelfvertrouwen

Door het oefenen krijg je meer vertrouwen in je eigen kunnen. Je weet namelijk dat je de cijferreeksen op kunt lossen en dit heb je zelf gerealiseerd. Door te oefenen, maak je je de handelingen eigen, die je toe moet passen om de cijferreeksen op te lossen. Je raakt niet in paniek als je de echte test moet maken. Je weet namelijk wat er komen gaat en daar stel je je op in. Zonder stress, zenuwen en onzekerheid aan de test beginnen is wel zo prettig, daardoor kun je je namelijk echt voor de volle 100% op de cijferreeksen richten. Je hebt ook een stapje voor op de andere kandidaten, die niet hebben geoefend. Genoeg redenen om te oefenen!

Believe in yourself

Cijferreeksen oefeningen

Het oefenen van de cijferreeksen is belangrijk, want daardoor kun je je goed voorbereiden op de echte test. Wij bieden je deze kans. Je kunt op deze pagina verschillende oefeningen maken. Het voordeel is dat je oefeningen kunt maken op ieder gewenst moment. Zorg ervoor dat je alle aandacht er bij hebt en de basis kent. Vervolgens kun je de opgaven doornemen en beginnen om de cijferreeksen te maken. Als je alles klaar hebt, loop je alle antwoorden nog eens door. Ten slotte kun je hieronder jouw ingevulde antwoorden controleren met de juiste antwoorden.

 

Vraag 1.

42 40 38 35 33 31 28

 

     1. 25 22
     2. 26 23
     3. 26 24
     4. 25 23
     5. 26 22

 

Vraag 2.

6 10 14 18 22 26 30

     1. 36 40
     2. 33 37
     3. 38 42
     4. 34 36
     5. 34 38

 

Vraag 3.

8 12 9 13 10 14 11

     1. 14 11
     2. 15 12
     3. 8 15
     4. 15 19
     5. 8 5

 

Vraag 4.

36 31 29 24 22 17 15

     1. 13 11
     2. 10 5
     3. 13 8
     4. 12 7
     5. 10 8

 

Vraag 5.

3 5 35 10 12 35 17

     1. 22 35
     2. 35 19
     3. 19 35
     4. 19 24
     5. 22 24

 

Vraag 6.

13 29 15 26 17 23 19

 

     1. 21 23
     2. 20 21
     3. 20 17
     4. 25 27
     5. 22 20

 

Vraag 7.

14 14 26 26 38 38 50

 

     1. 60 72
     2. 50 62
     3. 50 72
     4. 62 62
     5. 62 80

 

Vraag 8.


44 41 38 35 32 29 26

 

     1. 24 21
     2. 22 19
     3. 23 19
     4. 29 32
     5. 23 20

 

Vraag 9.

 

34 30 26 22 18 14 10

 

     1. 8 6
     2. 6 4
     3. 14 18
     4. 6 2
     5. 4 0

 

Vraag 10.


32 31 32 29 32 27 32

 

     1. 25 32
     2. 31 32
     3. 29 32
     4. 25 30
     5. 29 30

Cijferreeksen antwoorden

Als je klaar bent met de cijferreeksen oplossen, dan kun je hieronder de antwoorden bekijken. Je komt er zo snel achter welke cijferreeksen je goed hebt gemaakt en welke nog meer aandacht nodig hebben om je vaardigheden te verbeteren. De beste manier om na te kijken is de opgave er bij pakken en dan kijken of het door jou gegeven antwoord goed is. Klopt het niet? Probeer dan te achterhalen waar het mis is gegaan. Dit is de beste manier om van je fouten te leren. Hieronder vind je de antwoorden van de opgaven.

Antwoorden.

Antwoord C. Dit is een afwisselende aftrekserie waarin 2 twee keer wordt afgetrokken, vervolgens 3 eenmaal wordt afgetrokken, vervolgens 2 tweemaal wordt afgetrokken, enzovoort.

Antwoord E. Deze eenvoudige toevoegreeks voegt 4 toe aan elk nummer om bij de volgende te komen.

Antwoord B. Dit is een alternerende optel- en aftrekserie, waarin de toevoeging van 4 wordt afgewisseld met de aftrekking van 3.

Antwoord E.  Dit is een afwisselende aftrekserie, die 5 aftrekt, dan 2, dan 5, enzovoort.

Antwoord C. Dit is een alternerende optelreeks, met een willekeurig getal, 35, geïnterpoleerd als elk derde getal. Het toevoegingspatroon is om 2 toe te voegen, 5 toe te voegen, 2 toe te voegen, enzovoort. Het getal 35 komt na elke stap “voeg 2 toe”.

Antwoord B. Hier zijn er twee afwisselende patronen, waarbij elk ander getal een ander patroon volgt. Het eerste patroon begint met 13 en voegt 2 toe aan elk nummer om bij het volgende te komen; het wisselpatroon begint met 29 en trekt elke keer 3 af.

Antwoord B. In deze eenvoudige toevoeging met herhalingsreeksen herhaalt elk nummer in de reeks zichzelf en neemt het vervolgens met 12 toe om bij het volgende nummer te komen.

Antwoord E. Dit is een eenvoudige aftrekserie, waarin 3 van elk getal wordt afgetrokken om bij het volgende te komen.

Vraag D. Dit is een eenvoudige aftrekserie, waarin 4 wordt afgetrokken van elk nummer om bij het volgende te komen.

 

Wil jij ook uitleg, tips en oefeningen van andere onderdelen van de capaciteitentest? Kies hieronder een onderdeel uit:

 

Nog meer cijferreeksen oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Voorbereiden voor je capaciteitentest? Ontdek de meest complete totaaloplossing om een zo hoog mogelijke score te behalen-2

Ahmet
Door

Ahmet

op 22 March 2016

100% score. Heb geen tijd bijgehouden, maar heb het vrij snel gedaan. Bedankt voor deze mogelijkheid, jammer dat er niet meer en moeilijkere cijferreeksen zijn, ben namelijk aan het oefenen voor de politie en die zijn daar best pittig mee.

Peter Laan
P. Esmaeli Phar
Peter Laan
Menten Nadine
Door

Menten Nadine

op 16 May 2016

heb 9/10 gehaalt (1 foutje door verkeerde optelling (11+4=14)- stom hé).....haast en spoed is zelde goed! Bedankt voor de mogelijkheid dit te oefenen!

gertjan de wild
Door

gertjan de wild

op 7 June 2016

duidelijke en goede tips

Kish
Door

Kish

op 3 August 2016

Hartelijk dank voor de tips en de oefening, heeft mij goed geholpen!

Hennie
Door

Hennie

op 20 August 2016

Ik had hetzelfde antwoord. Misschien heb ik het mis, maar volgens mij kan dit antwoord ook correct zijn en is er geen manier om te zien dat het hier om een andere logica gaat, namelijk het optellen van de 2 cijfers ervoor. Hoe denkt men hierover bij assesmenttrainer of kunnen jullie tips geven?

Mark
Door

Mark

op 11 August 2016

Ik had 1 fout. #2 kon wat mij betreft ook A zijn. 3 - 3 - 6 - 9 deed ik oplopend vermenigvuldingen van de tafel van 3., en dat kwam op 12 (A) uit. 3 - (x1=) 3 - (x2=)6 - (x3=)9 - (4x=) 12. Iets te complex gedacht waarschijnlijk.

Det
Door

Det

op 16 August 2017

Dat had ik dus ook...

Saartje
Door

Saartje

op 12 August 2016

Deze uitleg is zóóó handig! ik snapte eerst helemaal niets van deze sommen en na de uitleg had ik er maar 1 fout!!!

Jørgen Dohmen
Door

Jørgen Dohmen

op 25 August 2016

Bij vraag 4 kun je ook op een andere manier naar één van de antwoorden komen; Het getal in de reeks is namelijk ook telkens de vierkantswortel uit het voorgaande getal. Je komt dan uit op antwoord A:2. Ik hoop dat er in de echte assessment toetsen, niet 2 goede manieren zijn.. verder een nuttige oefening en voorbereiding.

Nicole Weigergangs
Door

Nicole Weigergangs

op 24 July 2017

het goede antwoord op som 2 is A: 1*3, 2*3, 3*3, 4*3=12

Jacques Huppes
Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book