Your code hereAssessment vragen | De 10 meest gestelde vragen!

Assessment vragen

Assessment vragen

Assessment vragen, waar denk jij aan bij een assessment? Er kunnen veel vragen in je opkomen, wanneer je er nog nooit mee te maken hebt gehad. Als je gaat solliciteren, is de kans groot dat je met een selectieprocedure te maken krijgt. Tijdens deze procedure wordt er vaak een assessment ingezet en het doel daarvan is snel in kaart brengen welke kandidaat het meest geschikt is voor een bepaalde functie. De resultaten van deze toets zijn van groot belang en bepalend of je de baan wel of niet gaat krijgen. Wanneer je een assessment mag maken, moet je uiteenlopende vragen beantwoorden. We bereiden je graag voor op een assessment en hebben daarom een paar vragen en antwoorden op een rijtje gezet, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Door wie wordt een assessment afgenomen?

Als je binnenkort een assessment af moet leggen, ben je benieuwd wie dat bij je af gaat nemen. Meestal wordt er bij een assessmentbureau een psycholoog ingehuurd. De psycholoog zal dan met je kennismaken. Dit is echter niet bij ieder bureau zo. Als er geen psycholoog in wordt gehuurd, dan moet er een persoon aanwezig zijn, die is gecertificeerd om psychologische tests af te mogen nemen.

Hoe vertrouwelijk zijn de resultaten? 

Bij de assessment vragen kun je je terecht afvragen hoe vertrouwelijk alle resultaten zijn. Je gaat namelijk zelf een assessment afleggen, maar dan heb je geen idee hoe vertrouwelijk alle resultaten zijn. Gelukkig zijn alle resultaten die uit de test naar voren komen erg vertrouwelijk, een geruststellende gedachte. Jouw gegevens mogen niet zonder jouw toestemming aan derden worden getoond. Je krijgt zelf altijd als eerste de resultaten te zien en dan mag je vragen stellen en de keuze maken of jouw gegevens doorgestuurd mogen worden naar de werkgever of niet.

Kun je je voorbereiden op een assessment?

Het is belangrijk dat je je goed gaat voorbereiden op een assessment. Het is geen verplichting, maar het is wel aan te raden om van de voorbereiding gebruik te maken. Je wil namelijk graag die nieuwe baan krijgen. Jouw assessment resultaten zullen daar grotendeels invloed op hebben of dat mogelijk is of niet. Bereid je daarom goed voor en dan zul je zien dat je tijdens het assessment zelf veel rustiger bent. Je weet immers wat er van je wordt verwacht.

De persoonlijkheidstest komt voor bij een assessment, maar waarom is dat zo? 

Bij de assessment vragen is dit een vraag die vaak terugkeert. Je moet bij een assessment vaak een persoonlijkheidstest maken, omdat dit de werkgever inzicht geeft in jouw persoonlijkheidsprofiel. Je hebt gesolliciteerd voor een bepaalde functie en daarbij hoort een profiel met bepaalde vaardigheden. Door naar de resultaten van je test te kijken kan de werkgever zich een beeld vormen of dat het een goede baan is voor jou of niet.

Bij een assessment spreken ze er over dat de resultaten worden vergeleken met de normgroep, maar wat is dat?

Bij een assessment gaat het over de resultaten die je behaalt. Er is daarvoor vergelijkingsmateriaal nodig en dat wordt verkregen via de normgroep. Aan de hand van die scores wordt er gekeken of dat je hoog of laag hebt gescoord. Je moet daarbij aan een bepaalde norm voldoen en deze norm is gebaseerd op de resultaten van een groep mensen die deze testen ook hebben gemaakt. Deze groep mensen noemen ze ook wel de normgroep.

Wat is een capaciteitentest en waarom moet je deze maken bij een assessment?

Als je gaat solliciteren, moet je steeds vaker eerst een assessment doorstaan en daar hoort het maken van een capaciteitentest bij. Dit is een test waarbij er gekeken wordt naar je capaciteiten en deze worden dan inzichtelijk gemaakt voor jou en je toekomstige werkgever. De reden dat je deze moet maken is, omdat je werkgever graag wil weten over welke vaardigheden je beschikt. De test geeft een duidelijk beeld over je werk- en denkniveau. Ook al heb je een opleiding afgerond en dus je diploma behaald, deze test geeft een goed beeld van jouw niveau. Een werkgever wil graag zeker weten dat hij de juiste persoon aanneemt en daarom is deze test ingevoerd bij het assessment.

Kun je je voorbereiden op de capaciteitentest?

Ja, je kunt je heel goed voorbereiden op een capaciteitentest en daar geven we je graag een paar tips voor. Je kunt namelijk heel veel oefenen en zo kun je de intellectuele vaardigheden nog beter onder de knie krijgen. Er zijn verschillende vaardigheden, die hierbij worden gemeten. Als je veel oefent, weet je wat voor vraagstukken je kunt verwachten en hoe de antwoorden er uit zien. Ook zie je welke stof je al goed beheerst en welke stof je nog moet oefenen. Besteed hier dan ook ruim op tijd aandacht aan, zodat jij goed bent voorbereid op jouw capaciteitentest.

Hoe ziet de capaciteitentest eruit?

De capaciteitentest bestaat uit meerdere intelligentietesten. Het ligt er een beetje aan welke onderdelen er getest worden en dat hangt af van de functie waarnaar je solliciteert. Onderdelen die je kunt tegenkomen zijn:

Figuurreeksen

Figuurreeksen
Diagrammen

Diagrammen
Kubussen

Kubussen
Cijferreeksen

Cijferreeksen
Hoofdrekenen


Redactiesommen

Redactiesommen
Numeriek redeneren

Numeriek redeneren
Spellen
Woordenschat


Analogieën

Analogieën
Antoniemen


Syllogismen

Syllogismen

Een assessment bestaat uit meerdere onderdelen, welke zijn dat?

Bij een assessment heb je altijd te maken met meerdere onderdelen. Er zijn onderdelen die je moet maken aan de hand van vragen, maar er zijn ook onderdelen die je uit kunt voeren. Bij een assessment kun je de volgende onderdelen tegen komen:

De capaciteitentest
De persoonlijkheidstest
De competentietest
Praktijksimulaties
Interviews
Eindgesprek

Praktijksimulaties komen bij een assessment voor, maar wat zijn dat?

Als je een assessment af gaat leggen dan kun je met praktijksimulaties te maken krijgen. Dit is een bepaalde situatie die je na moet spelen, een situatie die je tegen kunt komen in het werkveld. Daarbij zijn er verschillende soorten zoals het rollenspel, de postbakoefening, fact finding oefening, het strategisch adviesrapport en de groepsopdracht. Daarbij word je ook beoordeeld door psychologen en dan krijg je feedback over jouw manier van handelen in de praktijk.

Nog meer assessment vragen oefenen

Wil je nog meer  assessment vragen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk heironder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen