arrow_drop_up arrow_drop_down

Antoniemen zijn steeds vaker een onderdeel van de capaciteitentest. Een andere naam voor de antoniementest is de tegenovergestelde woorden test. De test wordt ingezet om de kennis van de tegenovergestelde woorden in kaart te brengen van de kandidaten. Op deze pagina komen de volgende onderdelen aan bod:

Inhoudsopgave

antoniemen test

Als je een antoniementest moet maken, dan wil dat zeggen dat je hierbij op zoek gaat naar antoniemen van de gegeven woorden. Je gaat hierbij op zoek naar een woord met de (meest) tegenovergestelde betekenis van dat woord. Je kunt denken aan dik en dun of groot en klein. De test is altijd multiple choice. Dit wil zeggen dat je een aantal opties hebt waar je uit kunt kiezen en je hoeft daarbij dus zelf geen woorden te bedenken. Maar let bij je keuze wel goed op, want de antwoorden lijken vaak wel erg veel op elkaar. Als het woord wat is gegeven bijvoorbeeld boos is, dan kunnen de antwoorden bestaan uit opgewekt, vrolijk en blij. Het is dan lastig om een antwoord te kiezen dan wanneer er zou staan, blij, boom en stoel. Je begint deze test altijd met een paar gemakkelijke vragen. Naarmate de test vordert worden de vragen ook moeilijker. De antwoorden kunnen iedere keer weer veel op elkaar lijken, maar houd er rekening mee dat er altijd maar één antwoord goed is. Een precieze kennis van de betekenis van een woord is essentieel. Bij twijfel maak je wel altijd een keuze, niet gekozen is altijd fout. Of je loopt de test aan het einde, als je alle vragen hebt gezien, nog eens door en vult dan alsnog de ontbrekende antwoorden in.

Antoniemen oefenen

Voordat je aan de test gaat beginnen, is het altijd raadzaam om antoniemen te oefenen. De meeste mensen hebben geen moeite met de eenvoudige vraagstukken. Een eenvoudig voorbeeld is bijvoorbeeld “zwart”. Je kunt hierbij kiezen uit de antwoorden, licht, donker en wit. Het juiste antwoord is ‘wit’. Let op, want de test bestaat niet alleen maar uit eenvoudige vraagstukken. Er zijn ook erg lastige vraagstukken bij, die je op moet lossen. Hoe moeilijk de vraagstukken zijn, hangt af van het woord wat is gegeven en de antwoorden. Het gegeven woord kan lastig zijn, maar ook kunnen de antwoord opties lastig zijn. De precieze kennis van de betekenis van de woorden is belangrijk.

 1. Mooi –
 2. Warm –
 3. Tevreden –
 4. Arm –
 5. Veilig –
 6. Stilte –
 7. Bloedheet –
 8. Open –
 9. Zich vervelen –
 10. Drinkbaar –
 11. Voordeel –
 12. Reuzegroot –
 13. Lichtgewond –
 14. ’s Ochtends vroeg –

Antwoorden:

 1. Lelijk
 2. Koud
 3. Ontevreden
 4. Rijk
 5. Onveilig
 6. Lawaai
 7. IJskoud
 8. Gesloten
 9. Zich amuseren
 10. Ondrinkbaar
 11. Nadeel
 12. Piepklein
 13. Zwaargewond
 14. ’s Avonds laat

Practise

Woordenschat

Het kan zijn dat er lastige woorden in de test aanwezig zijn. Wat kun je daaraan doen? Gelukkig kun je vooraf de antoniemen oefenen. Je moet er voor zorgen dat je woordenschat erg groot is. Je kunt antoniemen oefenen door je woordenschat continu te vergroten (niet alleen belangrijk voor deze test). Eigenlijk ben je daar dagelijks mee bezig, maar je kunt er ook voor de test extra aandacht aan besteden. Je kunt je woordenschat namelijk op verschillende manieren verbeteren:

Woordenschat

 • Veel lezen. Door te lezen leer je nieuwe woorden kennen en de woorden die je niet kent, kun je dan maar beter opzoeken. Noteer de woorden die je niet kent. Je kunt proberen aan de hand van de context achter de betekenis van de woorden te komen. Lukt dat niet, dan is er altijd een woordenboek wat je kunt gebruiken om achter de betekenis te komen.
 • Veel praten met anderen. Hierdoor leer je nieuwe woorden kennen en je kunt als je de betekenis niet kent direct aan de ander vragen wat hij bedoelt. Hierdoor leer je iedere dag weer bij. Misschien ken jij de betekenis van het woord alleen in een andere context. Daarom is praten met anderen ook zo leerzaam en kun je op deze manier ook je woordenschat uitbreiden.
 • Woorden waarvan je de betekenis niet kent opzoeken. Je hebt niet altijd direct tijd om vreemde woorden op te zoeken. Daarom kun je maar beter een lijstje maken van de woorden die je niet kent en de betekenis later opzoeken. Hierdoor kun je een eigen woordenboek samenstellen, lees de woorden met hun betekenis regelmatig door, zodat jij je de woorden eigen kunt maken. Woorden zijn je helemaal eigen als jij deze zelf goed in een zin kunt gebruiken en dat ook gaat doen. Dit helpt je ook bij de antoniemen test, want het zou zomaar kunnen zijn dat je de woorden daar tegen gaat komen.

Woordenschat

Het voordeel van een betekenis aan een ander vragen, is dat je door kunt vragen wanneer je de uitleg niet snapt. Aan de hand van voorbeelden kan een woord sneller duidelijk worden en zo kun je het ook beter onthouden. Je gesprekspartner kan namelijk de betekenis in het zinsverband uitleggen en dan kun jij je het woord beter eigen maken. Er is nog een andere manier om de woordenschat te vergroten en dat is door synoniemen te gebruiken. Je leert hierdoor veel verschillende, nieuwe woorden. Je moet niet van jezelf verlangen dat je alle nieuwe woorden in een keer kunt onthouden. Je moet proberen om nieuwe woorden in de praktijk te gebruiken, dan kun jij je deze namelijk sneller eigen maken. Je zult de woorden dan ook nooit meer fout gebruiken, want je begrijpt de betekenis ervan. Als je in gesprek bent met anderen, kun je wanneer mogelijk de nieuwe woorden gaan gebruiken en dan blijven ze sneller hangen en behoren voortaan tot jouw woordenschat.

Capaciteitentest oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

 

 

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book