Your code here Assessment oefenen? | Vind hier de juiste aanpak!
03 augustus 2015 

Assessment oefenen

Assessment oefenen

Wil je graag je assessment oefenen om tijdens de test een mooie score te behalen? Dan is het op de eerste plaats van belang om te weten wat je kunt verwachten bij een assessment. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en dus het maximale uit je assessment kunt halen. Dit kan als je gaat oefenen. Een assessment bestaat namelijk uit meerdere onderdelen en deze kun je allemaal voorbereiden. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave


Assessment

Een assessment bestaat uit meerdere onderdelen. Wij bieden je de kans om deze te oefenen. Begin daarmee ruim op tijd. Als je de datum van het assessment weet, kun je er naar toe werken.

Vragenlijsten en testen

Bij een assessment krijg je te maken met verschillende vragenlijsten en testen, zoals:

  • Intelligentietest: Bij deze test wordt gemeten hoe snel je problemen op kunt lossen en hoe je je nieuwe kennis eigen hebt gemaakt. Het zijn verschillende testen waar je dan mee te maken krijgt zoals figuurreeksen, cijferreeksen en analogieën. Het zijn testen die je allemaal heel goed kunt voorbereiden.
    • Figuurreeksen: Hiermee wordt het vermogen gemeten om patronen te herkennen. Je krijgt een reeks figuren te zien en dan is het aan jou om aan te geven welk figuur er op de open plaats moet staan. Het gaat er om dat je de logica ontdekt van de veranderingen, die de figuren ondergaan.
    • Analogieën: Het gaat hierbij over het abstract redeneervermogen op het gebied van taal. Er wordt bij deze test gevraagd aan je om een letter of woord in te vullen op de lege plaats. Je moet ook hierbij, zoals bij de figuurreeksen, de logica ontdekken.
    • Cijferreeksen: Je krijgt een reeks cijfers te zien en dan moet jij het cijfer op de lege plaats invullen. Hierbij ga je weer na welke logica er is bij de voorgaande cijfers, welke veranderingen vinden er plaats?
  • Persoonlijkheidstest: Bij deze vragenlijst gaat het er echt om wie je bent als persoon. Vul deze vragen daarom altijd eerlijk in. Vaak krijg je een aantal stellingen te zien en moet je aangeven in hoeverre deze wel of niet op jou van toepassing zijn. Meestal krijg je meerdere vragenlijsten en de vragen lijken veel op elkaar.
  • Interview: Het is belangrijk dat de werkgever wat meer over jou te weten komt, dit kan aan de hand van een interview. Hierbij heb je de kans om voorbeelden te noemen uit de praktijk. Zo kun je laten horen welke ervaringen je al hebt en wat je sterke punten zijn. Ook kun je hier je competenties toelichten waar je over beschikt, die interessant zijn voor de functie waar je naar solliciteert.
  • Rollenspel: Hierbij ga je een situatie nabootsen uit de praktijk. Het gaat er om dat je rustig blijft en probeert om de weerstand bij je tegenspeler te verminderen of weg te nemen. Vanaf dat moment ga je naar een oplossing toe werken. Je wordt geobserveerd en daarbij wordt er gelet op je houding en op de competenties die je beheerst.

Hoe oefen ik een assessment?

Een assessment oefenen begint met een goede voorbereiding. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten. Daarom gaat het er dus om dat je nagaat met welke onderdelen je te maken kunt krijgen, waar de onderdelen uit bestaan en wat de basisregels zijn van deze onderdelen. Een persoonlijkheidsvragenlijst hoef je bijvoorbeeld niet voor te bereiden, jij kent jezelf immers het beste. Toch zou je ook hiervoor een proeftest kunnen maken om aan het soort vragen gewend te raken. Andere testen kun je wel voorbereiden, omdat je daarbij de regels kunt leren en jij je de vaardigheden eigen kunt maken, zodat je sneller het inzicht hebt. Ook het tempo waarin jij werkt is bij sommige testen van belang. Er wordt in dat geval gekeken hoeveel vragen je binnen een bepaalde tijd goed beantwoordt. Voorbereiden van de test is dus om meer dan een reden belangrijk.

Tips assessment oefenen

Er zijn verschillende tips die je kunt gebruiken om je assessment te oefenen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Begin op tijd met oefenen. Hierdoor heb je ruim de tijd om je alle stof eigen te maken, te herhalen en extra tijd te besteden aan die onderdelen die wat minder goed gaan.
  • Maak een planning en oefen alle onderdelen. Het is ook goed om te variëren, want dan wordt het oefenen niet saai. Je komt er zo heel goed achter welke onderdelen je goed beheerst en waar je nog extra aandacht aan moest besteden.
  • Besteed extra aandacht aan de oefeningen waar je nog moeite mee hebt en die (te) veel tijd vragen. Je kunt het afwisselen met de onderdelen die je al goed beheerst. Je merkt dat je door het oefenen de andere onderdelen ook steeds beter gaat beheersen. Dit zorgt voor meer vertrouwen en je weet wat je kunt verwachten tijdens het echte assessment.
  • Probeer om voorbeelden te herinneren uit je eigen werkomgeving. Het kan zijn dat er bij een assessment ook een gesprek plaatsvindt en dan is het goed als je zelf voorbeelden kunt noemen om je sterke punten te benadrukken. Het is een meerwaarde als je met duidelijke praktijkvoorbeelden voor de dag komt.
  • Probeer je goed te concentreren tijdens het oefenen. Hierdoor merk je dat jij je de stof beter eigen kunt maken.
  • Zorg dat je voor de dag van het assessment zelf goed bent uitgerust. Als je hebt geoefend, hoef je je geen zorgen te maken.
  • Neem regelmatig pauze tijdens het oefenen. Voldoende ontspanning zorgt ervoor dat jij de informatie beter kunt opnemen en dat je het oefenen volhoudt tot de dag van de test.

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingsakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen