03 augustus 2015 

Abstract redeneervermogen

Ken jij de betekenis van abstract redeneervermogen? Wij leggen het graag uit. Dit is een vaardigheid die je je eigen moet maken als je een assessment gaat afleggen. Het is een onderdeel van de test dat je goed kunt voorbereiden. Je leert hier wat het abstract redeneervermogen is, hoe je kunt oefenen en je krijgt belangrijke tips die je kunt toepassen tijdens het oefenen en uiteraard tijdens de echte test. Lees alles op je gemak en geconcentreerd door, zodat je alles goed blijft onthouden. Oefenen zal er voor zorgen dat je alles onder controle hebt en betere resultaten haalt tijdens de echte test. Waarom? Omdat je weet wat er van je wordt verwacht en omdat je hebt geoefend met het soort vragen dat je kunt tegenkomen! Je kunt je zenuwen beter onder controle houden en dat gaat je goed helpen om hoog te scoren.

Inhoudsopgave

 

Wat is abstract redeneervermogen?

Abstract redeneren wordt gebruikt bij een sollicitatieprocedure. Jouw vermogen voor het vinden van verbanden en patronen tussen objecten wordt hier gemeten. Er wordt gekeken naar de capaciteiten om snel informatie te verwerken en logisch na te denken. Voor een werkgever is deze informatie van belang, omdat er met deze gegevens een inschatting gemaakt kan worden hoe een kandidaat omgaat met de verwerking van nieuwe informatie, of dat een kandidaat strategisch kan nadenken en hoe snel door hem of door haar problemen worden opgelost. De test kun je vooraf goed oefenen. Je weet hierdoor wat er van je wordt verwacht en je kunt je de vaardigheden eigen maken.

abstract redeneren

Tijdens de test krijg je verschillende rijen te zien met altijd één of met meerdere figuren. Deze figuren ondergaan veranderingen. Het is aan jou om te ontdekken welke veranderingen er plaatsvinden en dan het figuur wat gemist wordt te kiezen. Oefen je abstract redeneervermogen hier!

 

Abstract redeneervermogen oefenen

Bij figuurreeksen is een bepaalde logica aanwezig. Het is belangrijk dat je goed nagaat hoe het werkt. Je gaat het eerste figuur analyseren, wat zie je allemaal? Neem alles rustig in je op en kijk dan naar figuur twee. Wat zie je dan? Vergelijk de figuren met elkaar en ga op zoek naar de verschillen en de overeenkomsten. Als je hebt gezien wat er is veranderd, kijk je naar figuur drie en ga je kijken welke veranderingen er zijn ten opzichte van figuur twee. Kun jij al ontdekken welke verbanden er zijn? Neem de tijd om in te zien wat er gaande is en let ook op de kleinste details.

Als je de regels eenmaal kent kan het oefenen beginnen. Je kunt oefenen waar en wanneer je maar wilt, als je maar zorgt dat je je aandacht er bij hebt. Het is fijner als je niet teveel prikkels om je heen hebt, dan kun je je namelijk beter concentreren. Zorg dat je op verschillende momenten van de dag oefent, zo kun je zien wanneer je de meeste informatie tot je kunt nemen.

 

Tips abstract redeneervermogen

Er zijn verschillende tips die je bij het abstract redeneervermogen kunt gebruiken:

  • Het is van belang dat je een figuur goed gaat analyseren. Daarvoor dien je eerst naar één aspect te kijken. Hoe staat het er voor? Hoe groot is het? Waar bevindt het zich? Welk beweging wordt er gemaakt? Door je hier een beeld van te vormen probeer je de eerste verandering te vinden.
  • Rustig blijven is van groot belang. Als je de verandering niet in een keer ziet moet je niet in paniek raken. Je kunt namelijk ook andersom werken, bekijk dan niet het eerste figuur, maar het laatste figuur. Wat is er gaande? Ga iedere keer een stapje terug tot je hebt ontdekt welke veranderingen er plaatsvinden. Zo kun je het laatste figuur uiteindelijk wel invullen.
  • Verbanden herkennen is belangrijk. Daarom is oefenen van groot belang. Als je weet welke verbanden er kunnen zijn, dan kun je de vragen ook beter oplossen. Blijf daarom herhalen en zorg dat je weet wat er allemaal van je gevraagd kan worden.
  • Een test maken kan stressvol zijn. Je hebt nu nog geen idee wat je kunt verwachten. Oefenen kan de stress wegnemen, je maakt namelijk tijdens het oefenen kennis met het soort vragen. De test is je dus niet meer helemaal vreemd. Zorg dat je weet wat er van je wordt gevraagd en dan ben je veel rustiger op het moment zelf. Daarnaast merk je dat je door te oefenen steeds beter weet wat je moet doen en ga je de verbanden ook sneller zien en de opgaven oplossen.
  • Als je ziet dat een antwoord niet goed is, streep het dan weg en blijf je er niet blind op staren. Je kunt zo zorgen dat je nog minder keuze hebt voor een mogelijk goed antwoord, je maakt het zo voor jezelf een stuk gemakkelijker.
  • Als je naar een assessment bureau of locatie toe moet gaan, zorg dan dat je op tijd bent en dat je voorafgaand aan de test goed hebt geoefend. Plan je reis zorgvuldig en houd rekening met drukte onderweg!
  • Oefenen is belangrijk en zeker aan te raden, maar oefen niet te lang achterelkaar. Het is belangrijk dat je op tijd een pauze inlast om je te ontspannen.

 

Figuurreeksen oefenen

Loading...


Wil je nog meer oefenen?

 Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down