Assessment politie

Een andere naam voor assessment politie is de politietest. Als je voor een baan bij de politie in aanmerking wil komen, dan moet je onder andere eerst een assessment maken. Dit is een vast onderdeel van de selectieprocedure en je kunt er dus niet onderuit om deze test te maken. Er zijn diverse eisen die bij een functie horen waar jij als sollicitant aan moet voldoen. Pas als je hier aan voldoet mag je de politietest afleggen.  

Inhoudsopgave


De selectiedagen

De assessment politietest bestaat uit drie selectiedagen:

De eerste dag noemen ze ook wel bewust blauw. Je komt er zo achter of dat het vak van de politie echt bij je past, het beroep is namelijk zeer complex en vraagt veel van je.

De tweede dag staat in het teken van intelligentie en fysieke vaardigheden.

De derde dag staat in het teken van je persoonlijkheid en je competenties.

Bewust blauw

Je brengt de eerste selectiedag door met andere kandidaten, zij solliciteren ook voor deze functie. Het zal een halve dag in beslag nemen en er wordt hierbij gekeken of dat je je bewust bent van wat de politie precies doet. Je wordt tijdens deze ochtend of middag aan het denken gezet. Je dient een realistisch beeld te hebben of in elk geval te krijgen van de inhoud van het vak, maar ook van de impact die het werk kan hebben op je sociale leven. Deze dag zal in kaart brengen of je geschikt bent voor de functie en of het ook is wat je had verwacht. Zorg dat je de vragen die je hebt stelt, om een keuze te maken of het echt wat voor je is of niet. Er worden meestal geen mensen afgewezen tijdens deze dag. Er kunnen wel mensen afhaken, maar vaak is dat een keuze die zij dan zelf maken. Het werk bevalt hen dan niet, het is anders dan zij hadden verwacht. Het kan echter wel zijn dat je af wordt gewezen. Dit heeft dan vaak te maken met het niet voldoen aan de neutrale uitstraling. Je mag geen zichtbare piercing, tatoeages en zichtbare uitingen van het geloof laten zien/dragen.

Vaardigheden

De tweede selectiedag vindt plaats als je voldoet aan de eisen van de neutrale uitstraling en wanneer je je ook bewust bent van het politiewerk. Als je vindt dat het werk bij je past kun je deelnemen aan de tweede dag. De test staat bekend onder de naam politietest deel A. Er worden hierbij diverse onderdelen getest, dit zal een hele dag in beslag nemen. Er worden hierbij een taaltest, een cognitieve capaciteitentest en een sporttest afgenomen.

-Taaltest: De taaltest dien je af te leggen als je solliciteert naar de functie van (hoofd)agent, politievrijwilliger of surveillant. Je lees- en schrijfvaardigheden worden tijdens de test gemeten. Als politie kom je veel onder de mensen en je werkt in de praktijk buiten op straat. Je moet jezelf duidelijk kunnen maken in de juiste bewoordingen tegenover anderen en je moet daarom beschikken over kennis van de Nederlandse taal. Er komt ook veel papierwerk aan te pas en ook dat moet in orde zijn. Je moet bijvoorbeeld een proces verbaal uit kunnen werken. Je hebt te maken met verschillende onderdelen, zo dien je onder andere de volgende tests te maken, een leesvaardigheidstest en een schrijfvaardigheidstest.

-Cognitieve capaciteitentest: Dit is een intelligentietest en deze test maak je gedurende de tweede selectiedag. De test wordt gemaakt op de computer. Tijdens de test wordt er een beroep gedaan op je verschillende cognitieve vaardigheden. Je krijgt te maken met drie verschillende onderdelen en bij alle onderdelen krijg je eerst te maken met een paar voorbeelden. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten. Na de voorbeelden komen er oefenvragen en vervolgens begint de echte test. Onderdelen waar je mee te maken krijgt zijn letterpatronen, cijferpatronen en woordrelaties.

-Sporttest: Een andere naam voor deze test is de fysieke vaardigheidstoets. Waarom? Omdat het politiewerk ook erg fysiek is. Je moet mensen aanhouden, je moet snel kunnen schakelen tussen bepaalde bewegingen (bukken en sprinten bijvoorbeeld). Tijdens de sporttest worden er verschillende fysieke vaardigheden gemeten. Het gaat hierbij om je snelheid, maar ook over je kracht, hoe behendig je bent en hoe goed je uithoudingsvermogen is.

 


cognitieve capaciteitentest politie oefentest

Loading...



Persoonlijkheid en competenties

De derde selectiedag wordt ook wel politietest deel B genoemd. De dag neemt ongeveer een halve dag in beslag. De juiste persoonlijkheid en competenties voor het vak staan hierbij centraal. Je gaat in gesprek met een psycholoog, je vult een persoonlijkheidsvragenlijst in en je neemt deel aan een rollenspel.

-Gesprek psycholoog: tijdens dit gesprek komen persoonlijke ervaringen en ingrijpende gebeurtenissen aan bod. Het gesprek zal ongeveer een uur in beslag nemen. Er wordt gelet op je competenties tijdens het gesprek.

-Persoonlijkheidsvragenlijst: er wordt gekeken hoe jij als persoon in het dagelijkse leven staat. Je zelfbeeld zal ook uit de test naar voren komen.

-Rollenspel: je moet een probleem oplossen en aan jou de taak om dat te realiseren. Het is een soort praktijkproef, hierdoor kun je laten zien dat je over de juiste competenties beschikt.

Assessment politie

Er zal een eindgesprek plaatsvinden als de selectiedagen voorbij zijn. De psycholoog beoordeelt alle resultaten samen met een andere psycholoog. Je krijgt zelf een rapportage waarin je eindoordeel staat beschreven. De resultaten moeten voldoen aan een bepaalde norm die vooraf is vastgesteld. Alle scores krijg je toegestuurd. De kandidaten met de beste resultaten mogen doorgaan naar een eindgesprek. Het is belangrijk dat jij alle testen met een goed resultaat afsluit. Het is zowel in het belang van het politiekorps als ook in jouw belang dat je het beroep van politieagent niet onderschat. Het is een prachtig beroep, je kunt veel betekenen voor anderen, maar het kan ook erg zwaar en emotioneel zijn. Zie het vak in het juiste perspectief en je hebt een prachtige baan.

Nog meer assessments oefenen


Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan