Your code herePolitietest | Zorg dat je hem haalt
26 augustus 2015 

Politietest

Politietest

De politietest bestaat uit een aantal selectiedagen. Het is belangrijk dat je je zo goed mogelijk voorbereid op de test. In totaal zijn er drie selectiedagen waar je aan deel gaat nemen. Als je solliciteert voor een baan bij de politie, dan dien je altijd deel te nemen aan de politietest. Je moet voldoen aan de functie eisen om de test af te kunnen leggen. Deze eisen bestaan uit de leeftijd en de vooropleiding. Als je daar aan voldoet krijg je een uitnodiging voor de test, ook is er dan nog een medische keuring en er vindt altijd een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek plaats.

Inhoudsopgave


Verschillende selectiedagen politietest

1e selectiedag

De politietest begint met de eerste selectiedag, dit kost je meestal een halve dag, een ochtend of een middag. Er zullen tussen de 7 en 15 kandidaten aanwezig zijn, die net als jij deelnemen aan deze test. Een andere naam voor deze dag is bewust blauw. Je wordt gedurende het dagdeel namelijk aan het denken gezet over het vak van de politie. Daarbij wordt er gekeken of dat jij wel een realistisch beeld hebt van het beroep. Het politiewerk is namelijk werk dat een grote impact kan hebben op je sociale leven. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Je komt er tijdens de eerste dag achter of dat het werk voor jou geschikt is of niet. Daarbij heb je ook de kans om individueel vragen te stellen. Je kunt na deze dag zelf de keuze maken of dat het vak wat voor je is of niet. Je moet als politieagent(e) een neutrale uitstraling hebben en daarmee wordt bedoeld dat je geen zichtbare piercings, geen zichtbare tatoeages en geen zichtbare uitingen van het geloof mag hebben.

2e selectiedag

De tweede selectiedag is de eerste echte testdag. Je wordt hiervoor uitgenodigd in het selectiecentrum in Amsterdam of Apeldoorn. Het duurt de hele dag en een andere naam voor deze test is de politietest deel A. Als je solliciteert voor een functie van surveillant, (hoofd) agent of politievrijwilliger is het de bedoeling dat je eerst een taaltest af gaat leggen. Deze test meet jouw lees- en schrijfvaardigheid. Ook moet je een cognitieve capaciteitentest maken en dat doe je op de computer. Hiermee wordt jouw intelligentie gemeten aan de hand van verschillende testen. Ook krijg je nog een sporttest en dit noemen ze ook wel de fysieke vaardigheidstoets. Hierbij moet je in totaal vijf ronden een bepaald parcours afleggen. Er wordt hierbij gekeken hoe goed je conditie is.

cognitieve capaciteitentest politie oefentest

Loading...

3e selectiedag

Als je de tweede selectiedag hebt afgerond ga je door naar politietest deel B, dit is de 3e selectiedag. Je krijgt hierbij een psychologisch onderzoek. Men wil alles weten over je persoonlijkheid en over welke competenties je beschikt. Hier wordt dus uitgebreid naar gekeken. De 3e selectiedag neemt maar een halve dag in beslag. Je gaat hierbij een persoonlijkheidsvragenlijst invullen en het doel is kijken hoe je in het dagelijkse leven bent. Je gaat daarvoor ook in gesprek met een psycholoog. Je hebt het over verschillende persoonlijke ervaringen en daarbij komen ook ingrijpende gebeurtenissen aan bod. Je hebt hierbij ook te maken met rollenspellen en zo kun je laten zien hoe jij een situatie op zou lossen. De resultaten van de twee dagen worden beoordeeld door de psycholoog waar je ook een gesprek mee hebt gehad. Uiteindelijk krijg je een rapportage met een eindoordeel. Daaraan zijn minimale eisen vastgesteld en jij moet dus minimaal aan die normen voldoen. Je krijgt de scores opgestuurd. De beste deelnemers kunnen een baan krijgen bij de politie.

Eindgesprek

Er vindt naast de tests ook een eindgesprek plaats. Dit is een presentatie van ongeveer tien minuten en daarbij stel je jezelf voor. Je geeft daarin duidelijk aan wat je motivatie is om bij de politie te werken. Je kunt de presentatie thuis goed voorbereiden, want je krijgt daar instructies over. Het gesprek zal alles bij elkaar ongeveer een uur duren. Bij het beroep van politieagent(e) horen woorden als moedig en betrouwbaar zijn, maar ook integer en verbindend zijn. Is de uitkomst van het gesprek positief? Is de uitkomst van de medische keuring positief en die van het betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek ook? Dan kun jij zomaar een baan aangeboden krijgen bij de politie.

Medische keuring

Als de selectieprocedure van de politietest voorbij is, wordt er overgegaan naar de medische keuring. Deze wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke medische dienst. Je moet in een goede medische staat verkeren om het werk goed uit te kunnen voeren. Je krijgt een uitnodiging toegestuurd voor de test en daarbij vind je ook een vragenlijst over je gezondheid. Het zullen vragen zijn die gaan over je hart en bloedvaten, gebruik van geneesmiddelen, zintuigen, houding en beweging, bewustzijn en psychische klachten. Er worden eerst wat algemene getest uitgevoerd, voordat je aan de test begint, zoals het meten van je glucose, je bloeddruk,  lengte en gewicht. Ook je ogen, gehoor en hart worden gecontroleerd. Na het vooronderzoek ga je naar de keuringsarts. Alle medische uitslagen moeten goed zijn, zo niet dan ben je direct afgekeurd om bij de politie te kunnen werken.

Betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek

Een andere naam voor betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek is screening. Je mag geen strafblad hebben als je bij de politie wil werken. Er wordt daarom gekeken of jij in aanraking bent geweest met politie of justitie. Je gegevens bij het Bureau Krediet Registratie worden ook opgevraagd. Ook zal er altijd een huisbezoek plaatsvinden en dan worden er vragen over je privéleven gesteld. Deze vragen zullen gaan over je financiële situatie, je vriendenkring, vrijetijdsbesteding of wat je vindt van diverse maatschappelijke problemen.

Nog meer politie testen oefenen

Wil je nog meer politie testen oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de  Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen