Your code hereLetterpatronen | Wat kun je ervan verwachten?
08 januari 2016 

Letterpatronen

Letterpatronen

Letterpatronen kun je tegen komen tijdens een assessment. Het gaat over verschillende patronen die je gaat ontdekken in de letters die zijn weergegeven. Het is een belangrijke test die je van te voren prima kunt oefenen. Er wordt je met klem aangeraden dit ook daadwerkelijk te doen. Je dient de test serieus te nemen. Veel mensen denken dat het niet nodig is om deze test voor te bereiden, maar het is beter om dat wel te doen. Wij raden je dan ook aan om de tijd te nemen om de letterpatronen voor te bereiden.

Inhoudsopgave

assessment training banner

De letterpatronen zijn een onderdeel van een capaciteitentest. Als je gaat solliciteren bij de politie, zul je altijd te maken krijgen met deze test. Je hebt verschillende soorten letterpatronen, deze dien je allemaal te kennen als je de opgaven goed op wil kunnen lossen.

Anagrammen

De eerste variant waar je mee te maken kunt krijgen is een anagram. Een anagram is een woord wat ontstaat  als je letters verplaatst uit een ander woord. Je maakt hierbij dus een nieuw woord, door de letters van het eerste woord in een andere volgorde te plaatsen. Een paar voorbeelden: sap – pas / kat – tak / artsen – staren.

Er bestaan verschillende soorten anagrammen. Je hebt ze bijvoorbeeld met losse letters, maar ook met lettergrepen en één lettergreep te veel en je hebt als laatste nog de missende letters. Alle varianten worden in dit artikel toegelicht. 

Anagrammen met losse letters

Een variant van anagrammen waar je mee te maken kunt krijgen zijn de anagrammen met losse letters. Je moet dan met de gegeven letters een woord maken. Vaak zijn het woorden die uit vier en zes letters bestaan. Je krijgt bijvoorbeeld de letters L-E-A-D-D, welke woorden kun je dan maken? Of met de letters S-U-T-K-N? Schrijf de letters voor jezelf op en kijk dan welke woorden jij er van kunt maken.

De eerste serie letters L-E-A-D-D maken samen het woord dadel en de laatste serie S-U-T-K-N maken samen het woord kunst. Had jij dit ook zo opgelost?

Anagrammen met lettergrepen en een lettergreep teveel

Om je IQ te meten wordt er vaak gekozen voor anagrammen met lettergrepen en één lettergreep teveel. Hierbij worden er verschillende lettergrepen weergegeven en dan moet je daarmee een woord vormen. Maar het zou te makkelijk zijn als je alle lettergrepen mag gebruiken. Daarom is er altijd een lettergreep aanwezig die er niet bij hoort, dit is om jou te misleiden. Probeer maar eens een woord te maken van deze lettergrepen:

Cep – ti – boek – tel

Het antwoord is boektitel, de lettergreep CEP hoort er dus niet bij en is er alleen maar om jou te misleiden.

De missende letter

De makkelijkste variant is vaak het onderdeel de missende letter. Je ziet een woord, alleen dat woord is niet compleet. Er moet namelijk nog een letter in worden gevuld, maar welke letter is dat? Je hebt daarbij de keuze uit verschillende letters om dat woord compleet te maken. Een voorbeeld is BL.UW en Z.OI. Je hebt de keuze uit de letters A, O en E. Het goede antwoord is BLAUW en ZOOI en dan heb je de letter E dus over. Een ander voorbeeld is GR.EN en G.PEN. De letters waar je uit mag kiezen zijn A, U en O. Het goede antwoord is GROEN en natuurlijk GAPEN. Hierdoor blijft de letter U over. Niet moeilijk toch?

Letterpatronen oefenen

Als je de letterpatronen oefent, dan zorg jij er voor dat je weet wat je kunt verwachten. De resultaten die je gaat behalen na voldoende oefeningen te hebben gemaakt zullen hoger zijn. Je wil een zo hoog mogelijk resultaat behalen, want hier kan vanaf hangen of je de functie wel of niet krijgt. Er is een minimale norm waar je aan moet voldoen. Er zijn verschillende kandidaten die net als jij deze functie graag willen. Letterpatronen oefenen is een goede manier om er achter te komen hoever je dit onderdeel al beheerst. Voldoe je aan de minimale norm? Dan moet je ook de andere kandidaten nog verslaan. Daarom is het oefenen wel degelijk nuttig. De kansen om de baan te krijgen worden groter als je maar oefent met letterpatronen. En weet je dat dit geen straf is, het is een leuke bezigheid, die je steeds leuker gaat vinden naarmate je verder komt in moeilijkheidsgraad, zeker als je van puzzelen houdt!

Letterpatronen tips”

Het is van belang dat je de letterpatronen goed gaat oefenen. Hoe pak je dit aan?

  • Blijf veel lezen, dit vergroot je woordenschat. Hoe meer woorden je kent, hoe gemakkelijker je woorden op kunt lossen en snel zult herkennen.
  • Kies voor speciale oefeningen waarbij de letterpatronen aan bod komen. Je kunt hierdoor sneller de tactiek onder de knie krijgen om in te zien hoe je de patronen kunt herkennen.
  • Praat veel met anderen, want ook hierdoor zal je woordenschat groter worden.
  • Neem de tijd om te oefenen, je kunt niet een dag alleen maar oefenen en dan de echte test maken. Het is beter om het te verspreiden over meerdere dagen. Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat je de methode onder de knie krijgt en ook snelheid gaat ontwikkelen.
  • Zorg dat je onder tijdsdruk kunt presteren, een test kan namelijk binnen een bepaalde tijd gemaakt moeten worden. Er wordt dan gekeken hoeveel opgaven je goed hebt binnen een bepaalde tijd.
  • Neem een bepaalde tijd van de dag en oefen de letterpatronen, doe dat elke dag even en je zult je vorderingen snel zien. Dat zal je stimuleren en het zal je dan ook weinig of geen moeite kosten om te oefenen.

Nog meer letterpatronen oefenen

Wil je nog meer letterpatronen oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan


Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen