Your code here Cognitieve capaciteiten | Waarom zijn ze zo belangrijk?
04 augustus 2015 

Cognitieve capaciteiten

Cognitieve capaciteiten

Heb je wel eens gehoord van cognitieve capaciteiten? Je kunt ze ook tegenkomen onder de naam cognitieve functies of cognitieve vaardigheden. Het is belangrijk dat je weet dat je dit tegen gaat komen bij een assessment. Het zijn verschillende onderdelen en een daarvan is de cognitieve capaciteitentest. Maar weet jij ook wat voor test het is en hoe je deze voor kunt bereiden? Wij leggen je er graag alles over uit, dus zorg dat je deze pagina op je gemak doorneemt. Door te oefenen kun je je zenuwen beter onder controle houden en weet jij wat er straks, tijdens de test, van je wordt verwacht. Het volgende wordt op deze pagina behandeld:

Inhoudsopgave

assessment training banner

 1. Betekenis cognitieve capaciteiten

  Voordat je een test gaat maken, is het belangrijk te weten wat er van je wordt verwacht. Bij de cognitieve capaciteiten gaat het over inzichtelijke vaardigheden. Het heeft te maken met het verstand, het denken en met intelligentie. Bij het cognitieve vermogen gaat het over het vermogen van de hersenen iets te kunnen leren, maar ook om het te onthouden, te onderscheiden en kennis uit te wisselen met anderen.

  Cognitieve capaciteitentest

  Bij een assessment kunnen de cognitieve capaciteiten getest worden. Het resultaat van deze test geeft belangrijke informatie aan de werkgever. Deze wil graag weten wie de meest geschikte kandidaat is voor de vacante of nieuwe functie. Door alle gegevens met elkaar te vergelijken kan de werkgever een keuze maken wie het beste uit de test naar voren komt en diegene krijgt de baan dan hoogstwaarschijnlijk aangeboden. Een bedrijf vergroot door middel van de cognitieve capaciteitentest de kans om in één keer de juiste kandidaat te kiezen. Hierdoor kan er dus veel tijd en geld worden bespaard. Maar wist je ook dat de test uit een aantal onderdelen bestaat? Dit is in jouw voordeel, want ieder onderdeel meet weer een ander deel van je intellectuele vaardigheden. Het ene onderdeel kan belangrijker zijn dan het andere onderdeel, maar dat hangt weer af van de functie waar je naar gaat solliciteren. Oefen alle onderdelen om een goed resultaat te behalen, want daardoor vergroot jij je kans op de baan.

  Vragen en antwoorden

  De cognitieve capaciteitentest ga je altijd op de computer maken. Soms word je op een bepaalde locatie uitgenodigd om de test te maken. Maar tegenwoordig mag je de test ook online maken. Dit is voor alle kandidaten dus ideaal. Tijdens de test krijg je onderdelen die weer bestaan uit verschillende vragen. Het is aan jou om dan de vragen zo snel mogelijk op te lossen. Het zijn allemaal multiple choice vragen. Als jij een antwoord niet weet kun je dus altijd nog bekijken welk antwoord het meest logisch is. Waar je ook rekening mee dient te houden is dat de test tijdgebonden is. De test duurt voor alle kandidaten even lang en dat is wel zo eerlijk. Je moet tijdens de test dus ook met tijdsdruk om kunnen gaan. Het is belangrijk om dat van tevoren te oefenen, dan weet je namelijk hoe goed het je af gaat.

  Normen

  Als alle testen van de cognitieve capaciteitentest zijn afgerond dan worden je resultaten vergeleken met een bepaalde norm. De norm is van tevoren vastgesteld en jij moet voldoen aan een minimum. De werkgever kan hierdoor heel goed zien of jij bovengemiddeld scoort of lager. De kandidaat met de hoogste score zal uit worden gekozen en heeft een grote kans op de baan. Je ziet dat de testresultaten dus erg belangrijk zijn! Jij kunt je deze resultaten positief beïnvloeden door voldoende te oefenen.

  Onderdelen cognitieve capaciteitentest

  De cognitieve capaciteitentest bestaat uit verschillende onderdelen. Deze worden hier nader toegelicht:

Figuurreeksen, hierbij krijg je een reeks figuren te zien. Ze volgen elkaar logischerwijs op en voeren iedere keer een bepaalde beweging uit. Er is een bepaalde logica die jij moet ontdekken, zodat je dan het volgende figuur kunt bepalen.

Diagrammen, je bepaalt hierbij hoe de gegeven begrippen in een grafische voorstelling weergegeven mogen worden. Verbanden leggen speelt hier een grote rol.

Kubussen, dit noemen ze ook wel ruimtelijk inzicht. Je gaat aan de hand van kubussen laten zien hoe dat het gesteld is met je ruimtelijk inzicht. Kubussen draaien, kantelen of vouwen komt hierbij altijd aan de orde.

Cijferreeksen, hierbij krijg je een reeks cijfers te zien. Het werkt hetzelfde als bij de figuurreeksen alleen krijg je hier cijfers te zien in plaats van figuren. De cijfers volgen elkaar hierbij ook logischerwijs op en jij moet dan de logica ontdekken en dan het laatste cijfer invullen.

Hoofdrekenen, dit kom je ook tegen bij de cognitieve capaciteitentest. Het gaat hierbij over je kennis op het gebied van rekenen en dit kun je van tevoren heel goed oefenen. Je mag geen rekenmachine gebruiken.

-Redactiesommen, dit zijn verhaaltjessommen. In de tekst die je leest zit een som verwerkt. Er staat belangrijke en onbelangrijke informatie in de tekst en dan is het aan jou om te filteren welke informatie je nodig hebt. Jouw doel is om de som goed op te lossen.

-Numeriek redeneren, er kan hierdoor een inschatting worden gemaakt van je cijfermatig inzicht. Er wordt hierbij gewerkt met grafieken en met tabellen. Het is een onderdeel dat veel mensen lastig vinden.

Analogieën, je krijgt hierbij woorden te zien in de verhouding A : B = C : D. Hierbij zijn er één of twee woorden weggelaten en die moet jij invullen. Hierbij moet je de relatie ontdekken tussen de woorden om het juiste antwoord in te kunnen vullen. Een brede woordenschat zal hierbij goed van pas komen.

Nog meer cognitieve capaciteiten oefenen

Wil je nog meer cognitieve capaciteiten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen