arrow_drop_up arrow_drop_down

Cognitieve test oefenen

Een cognitieve test oefenen, wanneer maak jij er gebruik van? Hoe kun je het beste oefenen en wanneer? Alle vragen worden beantwoord in dit artikel. Je wordt namelijk voorbereid op wat je kunt verwachten en hoe je kunt oefenen. Lees het op je gemak door en dan weet je alles over de cognitieve test.

Inhoudsopgave

  1. Wat is een cognitieve test?
  2. Waarom een cognitieve test?
  3. Voorbereiden cognitieve test
  4. Resultaten cognitieve test
  5. Cognitieve test online
  6. Oefenen cognitieve test

 

Wat is een cognitieve test?

Een cognitieve test wordt ook aangeduid als intelligentietest en daarmee wordt meteen duidelijk wat deze test inhoudt: het meten van de cognitieve (intellectuele) capaciteiten van de sollicitanten. De capaciteitentest is een vast onderdeel van een assessment. Dus je krijgt daar zeker mee te maken als je een assessment aflegt. De vaardigheden die worden getoetst zijn afhankelijk van de baan/functie die jij ambieert en waarnaar jij solliciteert. De ene test zal bijvoorbeeld meer toegespitst zijn op rekenvaardigheden en de andere op taal. Door het bekijken van de resultaten van deze test komt men erachter op welk niveau de sollicitant zit.

niveau

Waarom een cognitieve test?

Een cognitieve test laat de potentiële werkgever zien of de kandidaat op het juiste niveau presteert voor de vacante functie. Onder andere de volgende onderdelen zullen aan bod komen bij het assessment: logisch redeneren, taalvaardigheden, rekenvaardigheden, ruimtelijk inzicht, commercieel inzicht. De resultaten van de kandidaten die de test maken kunnen met elkaar worden vergeleken en degene met de hoogste score wordt bekend. Er kan ook gekeken worden naar de resultaten van de zo genaamde normgroep en hoe jij je daartoe verhoudt. Heb je lager, gemiddeld of hoger dan de normgroep gepresteerd? De uitslag laat zien hoe het is gesteld met jouw vermogen om op diverse gebieden te presteren.

Voorbereiden cognitieve test

De cognitieve test kun je online voorbereiden. Deze test bestaat uit verschillende onderdelen en deze dien je allemaal te oefenen voor een optimale score. Je raakt door het oefenen bekend met de manier van vragen stellen, met de soort vragen, je leert binnen een bepaalde tijd een test te maken. En daarnaast word je steeds zelfverzekerder als jij de vorderingen ziet tijdens de oefentests. De oefeningen kun je onbeperkt online maken. Je krijgt de resultaten meteen te zien, voorzien van uitleg en tips. Maak er gebruik van en blink uit door een hoge score neer te zetten tijdens je assessment.

voorbereiden

Resultaten cognitieve test

De oefentests vind je online. Begin er meteen aan als je weet dat je binnenkort een cognitieve test moet maken. Je hebt dan nog tijd om vaak te oefenen en de stof te herhalen waarmee je moeite hebt. Je krijgt meteen inzicht in de resultaten na het maken van de oefentest, soms aangevuld met tips en uitleg. Lees dit en doe er je voordeel mee. Naarmate je oefent zullen de resultaten van de cognitieve test beter worden. Dit is een goede stimulans om de ingeslagen weg te blijven volgen tot aan de dag van het assessment. Haal eruit wat erin zit door zoveel mogelijk oefeningen online te maken.

Cognitieve test online

Door de onderdelen van de cognitieve test online te oefenen, train jij je hersenen. Je wordt steeds beter in het maken van de toetsen. Houd je scores bij en je krijgt door te oefenen naast meer kennis ook meer zelfvertrouwen. Vol zelfvertrouwen aan je assessment beginnen werkt positief op het resultaat, jouw zenuwen gooien niet langer roet in het eten! Je kunt online meteen de cognitieve test gaan maken. Je kunt ook eerst bekijken welke onderdelen er allemaal zijn en dat zijn er veel. Als jij graag volgens een planning werkt (en dat zorgt voor regelmaat) maak je een oefenschema. Wissel de diverse onderdelen af, kijk ook naar eenvoudig en moeilijk, zodat je het vol kunt houden. Welke onderdelen zullen zeker aan bod komen? Kijk naar de functie waarop je solliciteert en welke onderdelen daarbij kunnen horen. Het is aan te raden breed te oefenen, want het is niet altijd logisch en te verklaren voor welke onderdelen er tijdens het assessment wordt gekozen.

Oefenen cognitieve test

Begin op tijd met de voorbereiding op je assessment en het oefenen van de diverse onderdelen van de cognitieve capaciteitentest. Het zijn er erg veel, zoals je online kunt zien. Aan de oplopende scores kun je aflezen dat oefenen helpt. Er kunnen eenvoudige onderdelen tussen staan, deze maak je lekker vlot en onder tijdsdruk. Met andere onderdelen kun je meer moeite hebben, oefen deze vaker en herhaal. Vergeet niet de tips en uitleg te lezen, een kleine aanwijzing kan er voor zorgen dat jij een bepaald moeilijk onderdeel ineens begrijpt. Je kunt uiteraard ook iemand in je buurt om hulp vragen. Je kunt tijdens het assessment te maken krijgen met analogieën, met cijferreeksen en figuurreeksen, maar ook met persoonlijkheidsvragen, met de motivatie vragenlijst, de interesse vragenlijst.
Bij de laatste vragenlijsten is geen goed of fout antwoord, het is jouw antwoord! Toch is het prettig deze vragen een keer te bekijken om te zien wat je te wachten staat. Het resultaat van de interesse vragenlijst zegt veel jouw interesses. Waar liggen deze en waar niet? Er wordt je een spiegel voorgehouden. Dergelijke vragenlijsten vul je naar waarheid in, de antwoorden zeggen iets over jou als persoon. Naast het oefenen van de andere onderdelen heeft ook het herhalen ervan voordelen. Door de herhaling worden patronen door je hersenen herkend. Deze worden opgeslagen en wanneer jij ze nodig hebt kun je ze oproepen.

Blijkt straks dat jij na veelvuldig oefenen het assessment met een goed resultaat hebt afgelegd, vertel anderen dat de juiste voorbereiding en het maken van tests online je daarbij goed hebben geholpen. Laat het je vrienden en bekenden horen, iedereen die graag wat tijd investeert in de oefentests en daardoor mogelijkheden creëert voor een mooie toekomst, namelijk de baan die bij je past!

oefenen

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Peter Laan
Door

Peter Laan

op 18 April 2019

Op Assessly kun je je gratis voorbereiden op je capaciteitentest met heel veel oefenopgaven en een duidelijke uitleg van alle onderdelen. https://assess.ly/nl/" rel="nofollow">Oefenen voor je capaciteitentest op Assess.ly Succes er mee!

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book