arrow_drop_up arrow_drop_down

Capaciteitentest KLM

Capaciteitentest KLM

Als je bij KLM wil werken, is de kans groot dat je te maken krijgt met een capaciteitentest KLM. Het is de bedoeling dat je een bepaalde selectieprocedure doorloopt en het eerste wat je daarbij gaat doen is een sollicitatiebrief sturen. Als je uit wordt genodigd voor een gesprek, dan kan de sollicitatieprocedure echt beginnen. Maar kun je je hier op voorbereiden? Gelukkig kan dat, het is namelijk prettig als je weet wat je kunt verwachten en daarom bereiden wij je daar goed op voor. We leggen je uit hoe je het beste kunt solliciteren, wat erbij komt kijken en hoe het assessment van KLM eruitziet.

Inhoudsopgave

    1. Solliciteren
    2. Assessment KLM
    3. Capaciteiten KLM
    4. Capaciteitentest oefenen

Solliciteren

Wil je graag binnen KLM werken? Dan is het van belang dat je allereerst gaat solliciteren. Je moet eerst kenbaar maken dat je interesse hebt in een bepaalde functie en dat doe je middels een sollicitatiebrief. Het doel van de brief is dat je uit wordt genodigd voor een gesprek en vervolgens de capaciteitentest KLM mag maken. Je wordt niet zomaar uitgenodigd, het is belangrijk dat je brief opvalt tussen de andere brieven en dat je aangeeft waarom je beter geschikt bent voor de functie dan de andere kandidaten. Als iemand van KLM jouw brief leest, moet duidelijk zijn wie je bent en waarom jij de functie zo graag wil. De werkgever zou direct nieuwsgierig naar je moeten zijn en je graag uit willen nodigen voor een gesprek. Dit is het gevoel dat je wil bereiken met je brief. Daarom kost het schrijven van een goede sollicitatiebrief ook tijd. De inhoud van de brief moet pakkend en zakelijk zijn, maar ook de opbouw moet goed zijn. Overzicht is belangrijk, maar ook moet de brief vlot te lezen zijn.

Find a job

Assessment KLM

Als je de brief hebt gestuurd en je bent uitgenodigd voor een gesprek, kan het zijn dat je een capaciteitentest KLM mag maken. In dat geval ben je al weer een stap verder en heb jij een grotere kans dat je daadwerkelijk de baan gaat krijgen waarop je hebt gesolliciteerd. Goed om te weten is dat er binnen KLM een onderscheid gemaakt wordt tussen een mini assessment en een groot assessment. Wat is het verschil?

-Het mini assessment is er om kandidaten uit te kiezen die deel mogen nemen aan het grotere assessment. Je gaat hierbij een interview houden, samen met een rollenspel en een persoonlijkheidsvragenlijst. Alle testen worden samen uitgevoerd met een recruiter en een psycholoog. Je krijgt nooit direct de uitslag van de test. Daar zullen enkele dagen overheen gaan. Als de uitslag bekend is, krijg jij te horen of je wel of niet uitgekozen bent en door mag naar een groot assessment.

-Het groot assessment is een assessment dat bestaat uit een case, een interview, diverse persoonlijkheidsvragenlijsten en twee rollenspellen. De testen samen zullen een goed beeld geven van je competenties. In totaal ben je ongeveer een dag bezig met alle testen. Je wordt ook de hele dag in de gaten gehouden door diverse adviseurs van het LTP en door KLM managers. Je krijgt als het assessment klaar is wel direct je uitslag te horen. Binnen twee weken krijg je een uitgebreide rapportage.

Als je de beide assessments goed hebt doorlopen, zal er ook nog een gesprek zijn met de divisiedirecteur. De directeur mag een beslissing nemen over jouw aanstelling binnen KLM. Een week na het assessment krijg je het gesprek, ook dan hoor je direct wat het resultaat is en wanneer dat positief is, zal er direct een aanbod aan je worden gedaan.

Capaciteitentest KLM

Je hebt binnen het assessment ook te maken met een capaciteitentest KLM, dit noemen ze ook wel de intelligentietest. De test maak je omdat je zo laat zien welke cognitieve capaciteiten je bezit. Alle resultaten zullen vergeleken worden met een norm. Je moet daarbij de minimale norm in ieder geval behalen. Maar jouw doel is om zo hoog mogelijk te scoren, zodat jouw resultaten opvallend hoog zijn ten opzichte van de andere kandidaten. Bij deze test zijn er verschillende intelligentietesten die je gaat maken. Hoe meer testen je maakt, des te betrouwbaarder alles is. Alle testen geven namelijk een duidelijk beeld van je intelligentie, waardoor ze samen een compleet beeld geven hoe je in elkaar zit. Met welke onderdelen kun jij te maken krijgen?

Figuurreeksen, hierbij krijg je een reeks figuren te zien en dan is het aan jou om te raden welk figuur er op de open plaats moet staan. Bij een figuur is er iedere keer weer iets veranderd, maar wat is dat? Het is belangrijk dat je de logica in gaat zien en ontdekt welk figuur er op de open plaats moet komen.

Analogieën kom je ook vaak tegen, daarbij moet je kijken naar de verhouding van bepaalde begrippen. Een grote woordenschat is hierbij wel erg prettig. Gelukkig kun je dit iedere dag oefenen. Veel lezen zal je helpen, maar ook veel praten met anderen en dan navragen wat zij bedoelen als je de betekenis van de woorden niet kent. Bij de analogie kun je altijd rekenen op deze vorm: A : B = C : D. Je moet dan raden welk begrip er open is gelaten, soms kunnen dat er ook twee zijn.

-Tabellen en grafieken kom je ook veel tegen, dit hoort bij numeriek redeneren. Je laat hierdoor zien hoe het is gesteld met je cijfermatig inzicht. Je moet sommen oplossen door naar de grafieken en tabellen te kijken. Door dit goed te oefenen, krijg jij een goed beeld wat er van je wordt verwacht en leer je ook sneller schakelen.

Als de test is afgerond, krijg je direct de uitslag. Daardoor weet je snel of je aan de minimale norm voldoet. Voldoe je aan de norm? Dan krijg jij een selectiegesprek, dit wordt gevoerd met de recruiter van KLM.

KLM

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book