Your code herePsychologisch onderzoek | Vind hier wat je te wachten staat!

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek

Een psychologisch onderzoek kan een onderdeel zijn van verschillende testen. Misschien ga je binnenkort een assessment maken en krijg je hier ook mee te maken. Het is in dat geval van belang dat je weet wat je kunt verwachten. Daarom worden hier de onderdelen van het psychologisch onderzoek aan je uitgelegd. Met deze informatie kun je je beter voorbereiden op de onderzoeken. Het zal iets minder spannend zijn, waardoor stress minder kans krijgt om de resultaten negatief te beïnvloeden.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Het psychologische onderzoek

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren bij de politie, is het van belang dat de nieuwe werkgever weet hoe je psychisch in elkaar zit. Er zijn verschillende onderzoeken die dan uitgevoerd worden. Iedere test is weer anders en wordt afgestemd op de vacature waarop je gaat solliciteren. Ben je daar ook van bewust als je de test wil voorbereiden. Exact weten wat er komen gaat zal niet gebeuren, maar je kunt er wel voor zorgen dat je door voorbereiding weet wat er van je wordt verwacht en welk soort opdrachten je voorgeschoteld kunt krijgen.

Onderdelen psychologische onderzoek

Zoals zojuist aangegeven staan er bij een psychologisch onderzoek meerdere onderdelen centraal. Hoe dat er precies uitziet, hangt af van de functie waarop je solliciteert. Er worden ook diverse onderzoeksmethoden gebruikt, zodat de betrouwbaarheid van het onderzoek groot is. Een test zal vaak een hele dag in beslag nemen.

Bij het psychologisch onderzoek krijg je vragenlijsten voorgelegd, die over je persoonlijkheid gaan en over je competenties. Dit noemen ze dan ook wel een persoonlijkheidstest of een competentietest. Jouw werkgever krijgt hierdoor een goed beeld van je competenties en persoonlijke eigenschappen. Je krijgt vaak een aantal stellingen te zien en dan geef je aan of het gegeven op jou van toepassing is. Je kunt dit onderdeel niet echt voorbereiden. Het enige wat je wel moet doen is eerlijk zijn bij het beantwoorden van de vraagstukken en jezelf blijven.

Interview

Een ander onderdeel van een psychologisch onderzoek is een interview. Vaak kan dat 45 – 60 minuten duren. Je voert het gesprek vaak samen met een psycholoog. Er wordt door middel van dit gesprek informatie over jou verzameld en hier kan echt van alles aan bod komen, zoals je werkverleden, je studieverleden en je wensen en verwachtingen van de functie waarop je  solliciteert. Ook jouw motivatie kan hier besproken worden. Heb je bepaalde ambities? Ook deze kunnen hier besproken worden.

Intelligentietest

Er kan ook een intelligentietest worden afgenomen. Hierbij worden je cognitieve vaardigheden gemeten. Deze test bestaat uit een aantal onderdelen, deze meten allemaal weer wat anders. Het gaat er om dat de werkgever een compleet beeld krijgt over je intelligentie. De uitslag is nauwkeuriger doordat er meerdere onderzoeken worden gehouden. Er is een minimale norm waaraan je moet voldoen om verder te komen in de selectieprocedure. J

Praktijksimulaties

Er zijn ook praktijksimulaties waar je mee te maken krijgt. Hierbij wordt er een situatie nagebootst. De werkgever wil graag weten hoe je omgaat met een bepaalde situatie op de werkvloer. Je kunt hierbij denken aan een rollenspel, waarbij er een acteur wordt ingezet die een bepaalde rol inneemt. Het is vervolgens aan jou om daar op te reageren. Met welke situatie je te maken kunt krijgen, hangt af van de functie waarop je gaat solliciteren. Soms wil men bijvoorbeeld een beeld krijgen hoe je omgaat met een boze klant, of met chaos op je bureau, waardoor er werkdruk ontstaat. Dit is een goede test om te zien hoe jij zou handelen in moeilijke situaties.

Wanneer alle onderzoeken gehouden zijn, wordt er een rapportage gemaakt. Daarin worden opmerkingen en aanbevelingen gedaan. Hieruit komt naar voren voor welke functies je het meest geschikt bent.

Nog meer psychologische onderzoeken oefenen

Wil je nog meer  psychologische onderzoeken oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen