Your code here Psychologische onderzoeken | Lees hier wat je kunt verwachten

Psychologische onderzoeken

Psychologische onderzoeken

Psychologische onderzoeken kom je steeds vaker tegen als je gaat solliciteren. Het maakt niet uit op welke baan je gaat solliciteren, deze onderzoeken worden steeds vaker in het werkveld toegepast. Je toekomstige werkgever wil graag weten met wie hij of zij te maken heeft en door middel van onderzoeken een duidelijk beeld krijgen of jij geschikt bent voor de vacature binnen het bedrijf. Het is belangrijk voor jou, maar ook voor een werkgever, om te weten of jij geschikt bent voor de functie, kun je deze baan fysiek en mentaal aan? Op deze pagina worden de volgende onderdelen besproken:

Inhoudsopgave

assessment training banner

Psychologische onderzoek

Het doel van de psychologische onderzoeken is dat deze in worden gezet als een selectiemiddel om te kijken of jij de geschikte kandidaat bent voor een bepaalde functie. Door een psychologisch onderzoek, krijg je een goed beeld van je zelfkennis en de werkgever van jouw talenten.

Onderdelen psychologische onderzoeken

De psychologische onderzoeken bestaan uit verschillende onderdelen. Het doel is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van alle kandidaten, die gereageerd hebben op een vacature. Er bestaat daarom ook niet een standaard psychologisch onderzoek. Het ligt echt aan de functie waar je voor gaat solliciteren. De verschillende onderdelen die aan bod kunnen komen, worden hier besproken. 

Interview

Een onderdeel dat bij een psychologisch onderzoek vaak aan bod komt is een interview. Het gesprek duurt vaak 45 – 60 minuten. Het ligt er een beetje aan hoe dat een gesprek verloopt. De duur van het gesprek zegt niets over jou als persoon, het is namelijk een heel persoonlijk gesprek en de een heeft nou eenmaal meer te vertellen dan de ander. Het doel van een interview is om informatie te verzamelen over jou als persoon. Deze informatie die je vrij geeft wordt ook weer getoetst. Je kunt je niet echt voorbereiden op een interview, maar je kunt wel veel verschillende vragen verwachten. Het kan gaan over je persoonlijke achtergrond (wat dan relevant kan zijn voor jouw functie), maar het kan ook gaan over je studie en je werkervaring. Je motivatie kan ook aan bod komen, net als je wensen en verwachtingen en je ambitie. 

Vragenlijsten

Bij een psychologisch onderzoek kun je te maken krijgen met verschillende vragenlijsten. Deze gaan over je competenties en je persoonlijkheid. Het gaat er niet om dat je sociaal wenselijke antwoorden geeft, het gaat er om dat je alles eerlijk invult. Dit onderdeel van de psychologisch onderzoek zegt wat over jou en is dus heel persoonlijk. Anderen kunnen dat niet voor jou invullen, jij kent jezelf het beste en geeft je eigen invulling en antwoorden op de vragen. Geef eerlijke antwoorden vanuit jezelf. Denk niet “wat zou men willen horen?” Alleen met oprechte antwoorden krijg je een goed beeld over je eigenschappen en je competenties. Ook voor je werkgever is dat van belang. 

Intelligentietest

Een andere naam voor de intelligentietest is een capaciteitentest of een cognitieve capaciteitentest. Bij deze test worden je capaciteiten in kaart gebracht. De test bestaat uit een aantal onderdelen en daarbij worden verschillende aspecten van jouw intelligentie getoetst. Je kunt op verschillende onderdelen hoog of laag scoren, het zegt niets over elkaar. Het gaat om het geheel hoe je dan scoort binnen de test. 

Assessment

Bij een assessment krijg je te maken met verschillende onderzoeken en ook kunnen er praktijksimulaties plaatsvinden. Hierbij krijg je een werksituatie voorgelegd en wordt er gevraagd hoe jij in deze situatie zou handelen. Vaak wordt er een acteur ingehuurd en wordt er gekeken hoe jij een probleem op zou lossen en welke vaardigheden je daarbij inzet. Het geeft een goed beeld van jouw handelen in de praktijk. Er kan een advies uit naar voren komen. Voor een werkgever is het van belang om te zien hoe jij in de praktijk handelt. 

Uitslag

Als je de psychologische onderzoeken hebt gehad, zal er snel een uitslag bekend zijn. Dit kan in een gesprek toe worden gelicht. Vaak wordt er ook een uitgebreid rapport samengesteld met de resultaten. In de rapportage vind je je eigen talenten, vaardigheden, eigenschappen en een persoonlijk advies, soms ook met aanbevelingen. Neem de uitslagen goed door en ga dan met een werkgever in gesprek over je eigen kunnen. Ben eerlijk, open en stel vragen over de test als jij de uitslag op welk gebied dan ook niet begrijpt.

Nog meer psychologische onderzoeken  oefenen

Wil je nog meer psychologische onderzoeken oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen