Your code hereGroepsassessment
29 september 2015 

Groepsassessment

Groepsassessment

Als je een uitnodiging krijgt voor een assessment, kan dat ook voor een groepsassessment zijn. Maar wat is dat precies en wat kun je verwachten? We leggen het je allemaal uit. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wat is een groepsassessment?

Bij een groepsassessment leg je een deel van het assessment af samen met anderen. Daarnaast bestaat er  ook een individueel gedeelte. Het deel van de test dat je alleen moet doen, kan vergeleken worden met een ontwikkelingsassessment. Het onderdeel dat je met de groep gaat doen is een groepsrollenspel en daarnaast krijg je teamrollen vragenlijsten. Je krijgt een casus die je samen met de andere kandidaten gaat oplossen.

Waarom een groepsassessment?

Binnen een organisatie wordt er zo nu en dan een nieuw team gevormd. Mocht daar sprake van zijn, dan kan het advies gegeven worden aan het bedrijf om een groepsassessment te gebruiken. Het wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Aan de hand van dit assessment krijg je inzichtelijk hoe een team functioneert. Een team bestaat uit meerdere mensen en iedereen is anders en reageert anders. Alle personen nemen dus een eigen rol aan. Alle teamleden kunnen elkaar aanvullen. Welke rol wie gaat vervullen, kan aan de hand van het assessment duidelijk worden gemaakt. Samenwerken is iets waar je niet omheen kunt binnen een organisatie. Deze competentie wordt dan ook veel gevraagd van het personeel. Als er een groepsassessment wordt georganiseerd kan de werkgever duidelijk voor ogen krijgen of jij kunt samenwerken of niet en zo ja in welke mate.

 Een organisatie kan ook voor een groepsassessment kiezen als zij de functie van een groep medewerkers wil aanpassen. Een assessment kan namelijk de groep medewerkers testen op de nieuwe functie. Hierbij wordt er dan geopereerd en geëxperimenteerd met de nieuwe teamrollen. Ook zullen hierbij de nieuwe individuele rollen aan bod komen. Deze aanpak is zowel voor het bedrijf dat personeel zoekt als ook voor de kandidaten van het assessment erg leerzaam en zinvol. Aan het einde van de dag hebben de kandidaten dan namelijk in beeld of dat de nieuwe functie al dan niet bij hen past.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voordat je aan een groepsassessment begint, krijg je eerst uitleg hoe dat het in zijn werk gaat:

  • Je vult eerst samen een teamrollenvragenlijst in. Je lost hierbij samen met de andere deelnemers een casus op.
  • Vaak wordt er gekozen voor een op maat gemaakte casus, dit wordt vaak gedaan door een teamrollenspel. Als de casus is afgerond vindt er vaak een gezamenlijke evaluatie plaats.
  • Je hebt voor het rollenspel een vragenlijst ingevuld en deze komt tijdens de evaluatie ook aan bod. Hierbij worden namelijk de bevindingen van het rollenspel gekoppeld aan de ingevulde teamrollenvragenlijst. Er wordt dus gekeken naar je antwoorden en hoe dat er in de praktijk is gehandeld.
  • Evalueren is van groot belang. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar de vragenlijst en het rollenspel zelf. Er wordt ook gekeken naar de kracht van de individuele teamleden en hoe het team als geheel heeft gehandeld. Tijdens de evaluatie worden de sterke kanten, maar ook de minder sterke kanten per persoon in kaart gebracht. Er komt hierdoor een duidelijk beeld van wie het beste de rol op zich kan nemen en dit resulteert dat je meer respect krijgt voor elkaar.

Je krijgt na het assessment een rapportage met daarin de resultaten van de test. Je ziet hierin de resultaten staan van het individuele deel. Maar ook de resultaten van het hele team worden in kaart gebracht en staan in een aparte paragraaf vermeld.

Wat levert het groepsassessment op?

Als er gekozen wordt om een groepsassessment in te zetten, krijg jij een duidelijk beeld van jouw sterke kanten en talenten en die van je team. Ook komen hierbij de valkuilen en ontwikkelpunten naar voren. Als een team bijvoorbeeld extra kwalificaties nodig heeft, komt dit ook naar voren uit de test. Samenwerken is ook van belang bij groepswerk, het is zelfs het belangrijkste! Je komt door het assessment te weten wie er goed samen kunnen werken en ook andere persoonlijke aardigheden en eigenaardigheden komen hier duidelijk naar voren. Je krijgt hierbij inzicht in teamkwaliteiten, talenten en capaciteiten, maar ook de competenties die samengaan en competenties die botsen. Ook de verschillende teamrollen die de deelnemers aannemen komen hier aan bod, net als de managementstijlen van de deelnemers en de manier van samenwerken.

Groepsdiscussie

Om te kijken of je samen met de andere kandidaten samen kunt werken, kan er een groepsdiscussie plaatsvinden. Je krijgt hierbij een probleem voorgelegd en door het voeren van een discussie moet je samen tot een oplossing zien te komen. Je hebt hierin verschillende varianten waar je mee te maken kunt krijgen:

  • De groepsdiscussie zonder rol.
  • De groepsdiscussie met rol.

Groepsactiviteit

Om te kijken of je goed samen kunt werken, wordt dit gemeten aan de hand van een groepsactiviteit. Activiteiten die je samen doet, worden geobserveerd en geven een buitenstaander een duidelijk beeld hoe jij in elkaar zit, of je kunt samenwerken, welke rol je opneemt, of je liever aanstuurt, alles zelf doet of een volger bent, een denker of een doener. Allemaal dingen die duidelijk worden aan de hand van de observatie van de groepsactiviteit. Een prettige manier om meer over jezelf te weten te komen, soms ook confronterend, maar steeds weer zinvol en leerzaam.

Nog meer groepsassessments oefenen

Wil je nog meer groepsassessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. bekijk hieronder onze trainingspakketten.

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen