Your code hereAssessmentbureau | Hoe maak je de juiste keuze?
23 september 2015 

Assessmentbureau

Assessmentbureau

Een assessmentbureau, wat is dat precies? Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten assessmentbureaus. Zo kan een bureau voor een werkgever werken, maar je hebt ook een bureau dat de kandidaten helpt. Een assessmentbureau voor de werkgever gaat mee op zoek naar de juiste kandidaat voor een bepaalde functie. Een bureau dat kandidaten helpt zal hen voorbereiden op het assessment. We lichten het nader toe.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Assessmentbureaus voor kandidaten

Als je binnenkort een assessment moet maken, is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. Steeds meer mensen willen zich voorbereiden op een assessment en dit kan het beste gedaan worden bij een loopbaanadviseur of bij een psycholoog. Jij wordt door hen geholpen met de voorbereiding op het assessment, daarbij kun je denken aan het oefenen van een rollenspel. Het voordeel van deze deskundige hulp is dat je ook direct tips krijgt hoe je een en ander het beste aan kunt pakken tijdens het echte assessment.

Assessmentbureaus voor werkgevers

Er bestaan ook bureaus voor werkgevers zoals LTP en GITP. Dit zijn echt de marktleiders en de oudste assessmentbureaus van Nederland. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Als werkgever wil je zeker weten dat jij de juiste keuze maakt. Je besteedt namelijk een belangrijk onderdeel van je werk uit, de zoektocht naar nieuw personeel. Daarom is uitgebreide kennis van een bureau waarmee je in zee wil gaan van groot belang. Een assessmentbureau heeft vaak een punt waar zij zich op focust. Ga dus na in welke branche een bepaald bureau actief is of voor welk functietype zij kandidaten selecteert. Op deze manier kun je de bureaus met elkaar vergelijken. Ga voor jezelf ook na wat voor adviseurs er bij een bureau werken, dan kun je namelijk nagaan welk bureau het beste bij je past.

Assessment bureau kiezen

Het kiezen van een assessmentbureau doe je niet zomaar. Je wil namelijk kwaliteit. Je gaat er ook voor betalen dus zorg dat je nagaat bij welk bureau je een assessment af laat nemen. Een paar tips:

-De intake en terugkoppel procedure zijn ook van belang. Er moet altijd uitgebreid de tijd worden genomen voor een intake. Een adviseur van een bureau moet namelijk weten om welke functie dat het gaat en wat voor competenties er bij de functie horen. Hierdoor kan er namelijk een goed competentieprofiel worden opgesteld. Ook de terugkoppeling is van belang. Na afloop van een assessment neemt een goede adviseur contact met je op. Daarbij worden namelijk de resultaten toegelicht en kunnen er vragen beantwoord worden.

-Rapportage is ook een belangrijk onderdeel. Hoe ziet de rapportage er uit? Een rapportage kan door de pc worden gemaakt, daarbij worden alleen de resultaten ingevuld en krijg je een algemene beschrijving. De kwaliteit van het rapport is dan een stuk minder. Het zou beter zijn als de rapportage voor jou op maat wordt gemaakt. Dan staat er duidelijk in vermeld wat voor jou als werkgever van belang is. Het schrijven van een rapportage kost dan meer tijd, maar dan is de kwaliteit wel beter.

-Hoe is de inhoud van het assessment? Een assessment bestaat namelijk uit verschillende onderdelen en dat zijn bijvoorbeeld een interview, de IQ test, de persoonlijkheidsvragenlijst, motivatielijsten en praktijksimulaties zoals een rollenspel.

Assessment onderdelen

Er bestaan verschillende onderdelen die bij een assessment af worden genomen. Bijvoorbeeld een interview, een interview wordt doorgaans afgenomen door een adviseur. Vaak wordt er gewerkt aan de hand van de STAR methode. Dit houdt in dat je een situatie (S) uitlegt, dan aangeeft wat jouw taak (T) daarin was, welke acties (A) je hebt ondernomen en wat het uiteindelijke resultaat (R) is.

Een ander onderdeel van het assessment is een IQ test. Een andere naam voor de test is een (cognitieve) capaciteitentest of intelligentietest. Hierbij worden alle resultaten van de kandidaten die de capaciteitentest hebben gemaakt met elkaar vergeleken. Daarbij worden de resultaten van een bepaalde normgroep aangehouden.

Persoonlijkheidsvragenlijsten zijn ook een onderdeel van een assessment. Let er goed op dat een test niet te kort is. Meestal kost het invullen ongeveer 30 tot 45 minuten. Als je te maken krijgt met een korte test, dan is het vaak een minder betrouwbare test.

Praktijksimulaties horen ook bij een assessment. Hierbij kun je denken aan een rollenspel en dit kan dan geoefend worden. Vaak krijg je dan tips over hoe je nog beter jezelf kunt ontwikkelen tijdens een gesprek. Je krijgt tips mee voor het echte assessment en deze kun je dan vervolgens toepassen.

De prijs van het assessment

Als je een assessment af wil laten nemen, dan zijn daar kosten aan verbonden. Een assessmentbureau doet niets gratis. Het compleet assessment bestaat uit de intake, interview, capaciteitentests, persoonlijkheid en motivatievragenlijsten, praktijksimulaties, schriftelijke rapportage en een terugkoppeling. Het kost veel tijd en je bent dan ook al snel tussen de 1000 en de 2000 euro kwijt. Sommige mensen maken hier graag gebruik van, omdat zij bij het solliciteren dan kunnen laten zien wat ze goed kunnen. Je laat hiermee ook zien dat je in jezelf wil investeren door een test te maken. Maar voordat je een assessmentbureau kiest, is het wel verstandig om na te gaan wat de kosten zijn en vergelijk deze ook met andere bureaus.

Nog meer assessment oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen