Praktijksimulaties
Bij een assessment zijn de praktijksimulaties vaak een vast onderdeel. Meestal krijg je daarbij te maken met een rollenspel. Maar het kan ook een andere variant zijn, zoals een strategisch adviesrapport, de postbakoefening, fact finding of een groepsopdracht. Welke variant je krijgt, hangt af van voor welke functie je gaat solliciteren. De verschillende varianten van de praktijksimulaties kun je goed voorbereiden en daarom besteden wij hier ook aandacht aan. Lees alle informatie rustig door, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Inhoudsopgave
Rollenspel
Een voorbeeld van een praktijksimulatie is een rollenspel. Je speelt hierbij een situatie na die je op de werkvloer tegen kunt komen. Hierbij word je beoordeeld door een assessor. Tijdens het rollenspel word je geobserveerd, zodat men kan zien hoe je op een bepaalde situatie reageert. Hierdoor kan er een goede inschatting worden gemaakt hoe je competenties zijn ontwikkeld en hoe je persoonlijkheid is. Meestal is een rollenspel een gesprek tussen twee partijen, elk met een eigen belang. Wat voor soort gesprek dat is, hangt af van voor welke functie je gaat solliciteren. Het is belangrijk dat jij weet wat je kunt verwachten. Daarom kun je hier meer lezen over het rollenspel. Het is goed dat je alles door gaat nemen, dan weet je namelijk wat er van je wordt verwacht. Daarnaast zorgt het vooraf hebben van duidelijkheid er voor dat je je zenuwen beter onder controle kunt houden. Het blijft natuurlijk spannend, want hoe zal je tegenspeler op jou reageren. Bereid je daarom goed voor!
Strategisch adviesrapport
Een andere vorm van een praktijksimulatie is een strategisch adviesrapport. Dit wordt ingezet om kandidaten te toetsen die in hun functie een advies uit moeten brengen. Meestal wordt deze vorm alleen ingezet bij een managementfunctie of een beleidsmedewerker. Je krijgt hierbij voorbereidingstijd van ongeveer 45 minuten. Binnen deze tijd moet je veel informatie doornemen en dit kan gaan over omzet, trends, kosten en/of personeelsproblemen bijvoorbeeld. Je gaat aan de hand van de informatie die je hebt gekregen een advies uitbrengen. Je hebt niet veel tijd om alles goed door te kunnen nemen, je gaat dus echt presteren onder tijdsdruk. Meestal krijg je te horen dat het met een bedrijf slecht gaat en dat er veranderingen doorgevoerd moeten worden om de situatie te verbeteren. Daarvoor ga jij dan een advies geven, zodat de organisatie een goed resultaat kan behalen. Waar let je op?
-Je dient gestructureerd te werk te gaan.
-Zorg dat je niet in paniek raakt vanwege de tijdsdruk.
-Blijf altijd rustig en probeer alle informatie goed in je op te nemen.
-Zorg dat je keuzes maakt die je ook goed kunt onderbouwen.
Door de laatste opmerking ter harte te nemen, laat je merken dat je goed na hebt gedacht over waarom je een bepaald advies geeft aan de organisatie.
Vormen pratijksimulaties
Postbakoefening
Een andere vorm van een praktijksimulatie is de postbakoefening. Je speelt hierbij de manager van een bedrijf die een tijdje afwezig is geweest. De manager opent zijn e-mail en deze zit vol met berichten. Het is aan jou om te ordenen en te zorgen dat je niet in paniek raakt. Je gaat alle berichten netjes afhandelen, waarbij je dus prioriteiten gaat stellen. Welke berichten dien je direct te beantwoorden? Welke berichten kunnen er wachten? Kun je berichten ook uitbesteden aan anderen en zo ja aan wie, is deze persoon er echt geschikt voor? Je hebt vaak een uur de tijd voor de oefening. Het is goed dat je je daar op voor gaat bereiden en dat kan door hier meer te lezen over de postbakoefening.
Fact finding
Een andere vorm van de praktijksimulatie is fact finding. Kandidaten die solliciteren op een functie in de sector justitie en politie krijgen hier vaak mee te maken. Daarbij krijg je een probleem voorgelegd. Je krijgt maar een minimale hoeveelheid informatie en deze moet je dus goed analyseren. Dit wordt vaak als erg lastig gezien, want de informatie die je hebt is niet compleet. Het is aan jou om dan de goede en ontbrekende informatie te achterhalen. Je hebt daarvoor een gesprekspartner en daar dien je dus de juiste vragen aan te stellen. Het is belangrijk dat je het goed doet en daarom moet je je ook voorbereiden. Je moet achterhalen welke informatie er ontbreekt en daar dus naar vragen. Je kunt hier meer lezen over fact finding. Het is goed dat je dit doorneemt en weet wat er precies van je verwacht wordt.
Groepsopdracht
De groepsopdracht is ook een voorbeeld van een praktijksimulatie. Het komt niet zo heel vaak voor dat je hier mee te maken krijgt. Maar als er sprake is van een groepsassessment is de kans wel groot. Je krijgt dan samen met de andere kandidaten een probleemstelling of opdracht voorgelegd. Aan de hand van een groepsdiscussie moet je samen het probleem oplossen of de opdracht uitvoeren. Je krijgt vaak te maken met drie tot acht mensen in de groep, dit hangt ook af voor welke functie je solliciteert. De vorm en de inhoud van de opdracht worden bepaald aan de hand van de functie waar je naar solliciteert. Je kunt hier meer te weten komen over de groepsopdracht. Het is belangrijk om alles door te nemen, zo weet je wat er van je wordt verwacht.
Nog meer praktijksimulaties oefenen
Wil je nog meer praktijksimulaties oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.