Your code hereFact finding voorbereiden | Dit moet je weten!

Fact finding voorbereiden

Fact finding voorbereiden

Wil je fact finding voorbereiden? Dan maak je een hele goede keuze. Het is namelijk een praktijksimulatie waar je mee te maken kunt krijgen als je gaat solliciteren. Het doel is om een bepaalde situatie na te spelen, om zo de werkgever een beeld te geven hoe jij in de praktijk zou handelen bij een bepaald probleem. Er zijn ook andere simulaties waar je mee te maken kunt krijgen in de praktijk zoals het rollenspel, de postbakoefening en het interview. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Fact Finding

Om er achter te komen in hoeverre je de vaardigheden analyseren en oordeelsvorming beheerst, kun je de fact finding oefening tegenkomen. Deze oefening doe je niet alleen, je hebt hierbij ook een tegenspeler. Jouw tegenspeler is onpartijdig, maar kent wel een aantal feiten. Het is bij de oefening de bedoeling dat jij de feiten gaat verzamelen. Je gaat een gesprek voeren en je moet vooraf voor jezelf duidelijk hebben wat je moet weten. Je gaat dan goede vragen moeten stellen om de feiten te achterhalen. Je kunt een fact finding voorbereiden. Je kunt namelijk met mensen in je omgeving in gesprek gaan en dan proberen feiten te achterhalen. Het is van groot belang dat je de juiste informatie ontdekt, want aan de hand daarvan kun jij de juiste beslissing nemen. Als je de informatie hebt achterhaald, moet je een keuze maken. Daarbij zul je je tegenspeler dus in moeten lichten en daarbij licht je je keuze ook toe. Soms merk je dat je tegenspeler niet onpartijdig is. Wanneer dat zo is, zal hij of zij een deel uitmaken van het probleem dat jij op moet lossen.

Fact Finding voorbereiden

Je kunt de fact finding voorbereiden, als je die keuze maakt, merk je dat de oefening in de praktijk ook beter zal gaan. Jouw doel is om de juiste informatie te verzamelen en aan de hand daarvan vorm jij je oordeel en ga je een beslissing nemen. Er zijn een paar aspecten waar je op moet letten wanneer je informatie gaat verzamelen. Deze aspecten zijn:

  • Informatie dient bekeken te worden vanuit diverse invalshoeken. Je moet daarom dus goed kunnen analyseren. Dit is iets wat je kunt oefenen, hoe meer gesprekken je voert met anderen, des te beter je het in de praktijk toe kunt passen.
  • In het dagelijks leven kun je oefenen met fact finding. Iedere dag zijn er wel mensen die wat aan je vertellen en je hebt vaak de neiging om meteen een oordeel te vormen. Vaak gebeurt dat automatisch en hebben we het niet eens door. Maar het is belangrijk dat je je oordeel uit kunt stellen, je krijgt dan namelijk nieuwe informatie en die kun jij gebruiken om een goed oordeel te vormen over een bepaalde situatie.

Fact Finding valkuil

Het voordeel bij een assessment wanneer je oefeningen kunt voorbereiden is, dat je hierdoor in de praktijk niet zo zenuwachtig hoeft te zijn. Je weet wat je kunt verwachten en je weet ook hoe je het beste met een soortgelijke situatie om kunt gaan. Toch is er een valkuil waar veel mensen intrappen. Deze valkuil betreft het steeds vanuit je eigen referentiekader blijven denken. Als je dit gaat doen, dan vorm jij zelf al een beeld over de situatie en daarbij heb je nog niet eens alle informatie die van belang is. Je gaat dus al oordelen zonder dat je de feiten kent en dit kan zorgen voor een ander beeld van de situatie dan je zou moeten hebben. Je moet dan ook voorkomen dat jij een beeld van de situatie gaat vormen zonder dat je alle informatie hebt gekregen.

Een andere valkuil bij fact finding is, dat je je persoonlijke voorkeur vaak mee laat spelen. Dit moet je ook voorkomen! Als je dat wel doet, dan kun jij niet alle informatie verzamelen die je nodig hebt. Je bent dan namelijk teveel bezig met je eigen mening en je eigen voorkeur. Je moet de juiste vragen stellen en niet nagaan wat jij denkt dat er gaande is. Probeer bij de feiten te blijven en belicht alle kanten van het probleem door de juiste vragen te stellen. Stel besluitvorming uit totdat alle facetten van het probleem duidelijk zijn. Goed kunnen luisteren is een vereiste.

Er is nog een laatste valkuil, er zijn namelijk ook kandidaten die geen vragen willen of durven stellen. Het kan zijn dat je denkt dat de vraag dom is of dat je de informatie al zou moeten kennen (al is dat niet zo). Vragen stellen is nooit dom, stel daarom echt alle vragen die je hebt, want je kunt er alleen maar slimmer door worden. Hoe meer feiten je kent, des te beter je aan het einde van de fact finding oefening je oordeel kunt geven en hiernaar kunt handelen. Alle informatie navragen is dus van groot belang als jij aan de slag gaat met een fact finding oefening! Een korte samenvatting van een antwoord geven “of dit is wat hij of zij bedoelt”, zorgt ervoor dat jij de antwoorden in je opneemt zoals ze zijn bedoeld.

Nog meer fact finding oefenen

Wil je nog meer fact finding oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen