Your code herePsychologisch assessment | Gratis Uitleg + Tips

Psychologisch assessment: ga de uitdaging aan

Psychologisch assessment: ga de uitdaging aan

Een psychologisch assessment is een psychologische test die vaak wordt ingezet door werkgevers bij het aannemen van nieuwe werknemers. Tijdens de sollicitatieprocedure wordt dan van de potentiële werknemers verlangt een test te doen. Deze test toetst dan de aspecten die de werkgever van belang vindt. Dit gaat vaak om intelligentie, talenten, stimulators en persoonlijkheid. 

Inhoudsopgave: 

assessment training banner

Hoe wordt een psychologisch assessment uitgevoerd?

Een psychologisch assessment kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Met behulp van bijvoorbeeld vragenlijsten, tests en interviews kan erachter worden gekomen hoe de geïnterviewde in het leven staat. Dit is nog niet alles. Aan de hand van tests en rollenspelen kan men zien hoe de geteste reageert op bepaalde scenario’s. Deze vorm van testen draagt allemaal bij aan de zoektocht naar de juiste werknemer. Vaak worden er tests uitgevoerd met betrekking tot de specifieke positie. Daarnaast worden er bredere tests uitgevoerd, waarbij gekeken wordt naar mogelijke toekomstige posities en of daar nu al feedback voor te geven is.

In dit filmpje word het interview uitgelegd:


Waaruit bestaat een psychologisch assessment?

Een psychologisch assessment kan verschillende vormen aannemen. Zo kan het psychologisch assessment bijvoorbeeld een intelligentietest of persoonlijkheidsvragenlijst inhouden. Wat een psychologisch assessment precies bevat wordt vaak door de werkgever in overleg met het bureau dat de psychologische assessment afneemt bepaald. Bij een IQ test of intelligentietest wordt er gekeken naar jouw cognitieve capaciteiten. Bij een persoonlijkheidstest ligt de nadruk op jouw gedrag en persoonlijke kwaliteiten die daarbij van pas komen. Om te kijken hoe jij in een bepaalde situatie zal reageren zullen bepaalde rollenspellen ingezet worden.

De intelligentietest bij een psychologisch assessment

Intelligentie is niet makkelijk te definiëren, maar heeft te maken met iemands kennis en kunde om dingen snel op te pakken. Intelligentie heeft ook te maken met of iemand logisch en snel dingen kan beredeneren. Tijdens een intelligentietest wordt er aan de hand van vragen en opdrachten gekeken naar je kennis en je capaciteiten om problemen op te lossen. Vragen die veel voorkomen bij intelligentietests zijn bijvoorbeeld: Welk getal volgt logischerwijs na deze reeks van getallen? Of welke kubus krijg je als je de kubus op deze manier opbouwt? En welk figuur hoort logischerwijs in de reeks na deze drie figuren?

De persoonlijkheidstest bij een psychologisch assessment

Rollenspellen en situaties uit de praktijk bij een psychologisch assessment

Feedback overleg bij een psychologisch assessment

Na het afnemen van de verschillende tests volgt meestal een feedback gesprek tussen de tester en de geteste. In sommige gevallen zal de tester een erkende psycholoog zijn. Dit hoeft echter lang niet altijd zo te zijn. Er zal een rapport op worden gemaakt van al jouw testmaterialen en daaruit zal een positief of negatief advies volgen. Bij een sollicitatieprocedure zal er ook meestal aandacht besteed worden aan de sterke en minder sterke punten van een sollicitant. Als er uit het psychologische assessment bij een sollicitatieprocedure een negatief advies kom, bedenk dan dat dit specifiek gericht is op deze positie. Dit betekent niet dat je geen goede vaardigheden of kwalificaties hebt.

Nog meer psychologische assessments oefenen

Wil je nog meer psychologische assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen