31 maart 2019 

Wat is een assessment?

Wat is een assessment? Deze vraag kun je niet altijd direct beantwoorden. Maar voordat je zelf aan een assessment deel gaat nemen is het wel prettig om te weten wat je kunt verwachten. Denk daarbij aan het doel, de onderdelen van een assessment, het oefenen en de online trainingen. Lees alles op je gemak door en dan ben je voorbereid op wat er komen gaat.

Inhoudsopgave

  1. Het doel van een assessment
  2. Onderdelen bij een assessment
  3. Oefenen voor een assessment
  4. Online trainingen voor een assessment

Het doel van een assessment

Een assessment is in eenvoudige taal een beoordelingstoets. Een toets die onderdeel is van een sollicitatieprocedure. Maar ook een toets die in de meeste gevallen uit verschillende onderdelen zal bestaan. De Overheid en de wat grotere bedrijven zullen het afnemen van deze toets vaak uitbesteden aan een assessmentbureau. Een dergelijk bureau heeft specialisten in dienst om de toetsen af te nemen. Deze beoordelingstoets wordt gebruikt voor sollicitanten van buiten en binnen een bedrijf, dus voor nieuwe medewerkers en voor collega’s die reeds in het bedrijf werkzaam zijn en daar graag in aanmerking komen voor een andere functie. Werkgevers zetten deze manier van toetsen steeds vaker in. Zij komen er door de resultaten van een assessment achter of sollicitanten geschikt zijn voor een bepaalde functie. Ze meten met een assessment de kennis, de vaardigheden en de talenten van de sollicitant(en). Ook komen door deze test de nog onbekende mogelijkheden van een persoon naar voren. De vaardigheden om zich nog verder te ontwikkelen worden duidelijk. Een assessment dient twee doelen, het inzicht van een werkgever en van de sollicitant of kandidaat (degene die de toets maakt).

   • Een assessment is voor de werkgever een prettige manier om veel over de kandidaat of kandidaten te weten te komen: zijn of haar kwaliteiten, persoonlijke vaardigheden, aanleg, kennis. Bij meer kandidaten kunnen de resultaten naast elkaar worden gelegd en kan degene die het beste aansluit bij de vacature eruit worden gekozen.
   • Een assessment is tevens voor degene die de toets gaat maken van belang. Het is een mooie gelegenheid om meer over zichzelf te weten te komen: kennis, persoonlijke vaardigheden, aanleg enz.

succes

Onderdelen bij een assessment

Een assessment kent veel onderdelen. Welke onderdelen dat zijn is vaak afhankelijk van de functie waarop iemand solliciteert. Voorbeelden van onderdelen van een assessment zijn:

   • Een persoonlijkheidstest, er wordt gekeken aan de hand van vragen hoe iemand is. Wat zijn de kwaliteiten, waarin is iemand uniek, wat zijn de valkuilen, de sterke en zwakke punten enz. De antwoorden op deze vragen zijn altijd goed, want ze horen bij die ene persoon die de test invult.  
   • Interview, de persoonlijkheid en de sterke en zwakke punten van de kandidaat worden uitgediept in een gesprek.
   • Rollenspel, er wordt een praktijksituatie nagespeeld. Als leidinggevende moet je bijvoorbeeld problemen op de werkvloer tussen collega’s oplossen enz. Als medewerker moet je prioriteiten kunnen stellen en met deadlines kunnen werken zonder teveel stress.
   • IQ test, getest worden taal, rekenen, logisch redeneren, ruimtelijk inzicht enz. Er wordt met deze test gemeten hoe slim iemand is. Het gemiddelde IQ is 100. Meestal wordt een score tussen de 85 en 115 als normaal beschouwd.  
   • Postbakoefening, je moet laten zien dat je uit een stapel post de belangrijkste zaken als eerste afhandelt, e-mails beantwoorden bijvoorbeeld, vervolgens de rest en apart leggen wat helemaal geen haast heeft. Wat heeft prioriteit?

Alle onderdelen van een assessment kun je oefenen om optimaal te presteren op de toetsdag. Ook de persoonlijkheidstest, al zijn hier geen foute antwoorden mogelijk. Het is aan te raden ook deze toets online te oefenen, zodat je op de hoogte bent van het soort vragen dat je zult krijgen. Vaak oefenen en de stof herhalen waarmee je moeite hebt zijn belangrijk om voor alle onderdelen optimaal te scoren. Online kun je gratis en tegen betaling jouw kennis en vaardigheden vergroten. Oefen ook onder tijdsdruk, want daar krijg je tijdens het assessment mee te maken.

Oefenen voor een assessment

Ga jij binnenkort een assessment maken, zorg dan dat je beslagen ten ijs komt, dat je goed voorbereid bent. Ken jij de datum waarop jij de toetsen gaat maken, maak dan meteen een planning om alle onderdelen te oefenen en neem ook wat tijd om stof waarmee je nog moeite hebt te herhalen.

   • Vraag welke onderdelen je kunt verwachten op de dag van de toets! (Vraag de recruiter wat er getest gaat worden, vraag ook gerust naar de manier waarop jij je optimaal kunt voorbereiden).
   • Oefen elke dag, maar neem ook voldoende rust en zorg voor ontspanning!
   • Wissel de onderdelen af!
   • Noteer wat niet goed gaat!  
   • Blijf de moeilijke stof herhalen, totdat jij die ook beheerst!
   • Haal motivatie en stimulering uit de scores die elke dag zichtbaar beter zullen zijn!

Een goede voorbereiding zorgt voor een mooie eindscore. Zijn er meer sollicitanten of kandidaten voor dezelfde functie, dan zul je begrijpen dat de resultaten van een assessment de doorslag kunnen geven. De tijd die je nu investeert in oefenen en herhalen zorgt er wellicht voor dat jij die interessante baan straks zult krijgen.

Online trainingen voor een assessment

Als jij binnenkort een assessment gaat maken dan is het belangrijk dat jij je goed gaat voorbereiden op de diverse onderdelen. Vraag aan de recruiter welke onderdelen je kunt verwachten en ga online op zoek naar trainingen en oefeningen van die specifieke onderwerpen. Het is van de functie die jij ambieert afhankelijk welke tests je zult gaan maken, de recruiter kan je hierover informeren. Je vindt online verschillende mogelijkheden om te oefenen. Je krijgt meteen aan het einde van de toets je score te zien en je krijgt uitleg, zodat jij elke keer leert van je fouten. Moet je bijvoorbeeld analogieën maken dan is de uitleg daarvan zeer welkom en verhelderend om je daarin te ontwikkelen. Maak de toetsen die niet vlot gaan of waarin je veel fouten hebt of veel hebt gegokt nogmaals.

Houd ook de tijd in de gaten die je nodig hebt en hoeveel beschikbare tijd je hebt voor een bepaalde toets. Oefen onder tijdsdruk je toetsen te maken. Bij elke toets leer je de beste aanpak te gebruiken, je leert van je fouten, maar je raakt ook steeds opnieuw gemotiveerd om door te gaan, omdat het je nog niet helemaal lukt of juist omdat je geniet van de sprongen die je maakt. Heus, het helpt je echt om de toetsen online te maken en indien nodig te herhalen. Jouw score zal ervoor zorgen dat je positief opvalt tussen de andere kandidaten. En als er gekozen moet worden uit personen dan heb je een grote kans dat een hoge score voor de toetsen de doorslag zal geven en jij de baan toegewezen krijgt. Een betere motivatie om flink te oefenen is niet nodig, toch? Het oefenen kan gratis of tegen betaling online. Kies voor kwaliteit van de opgaven, daar heb je baat bij!

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Peter Laan
Door

Peter Laan

op 18 Apr 2019

Op Assessly heb je heel veel oefenmateriaal en een duidelijke uitleg per onderdeel. https://assess.ly/nl/" rel="nofollow">Oefenen voor je capaciteitentest op Assess.ly Succes met de voorbereidingen!

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down