16 juni 2021 

Ontdek wat de Cubiks Test inhoud

Wil jij solliciteren op een interessante functie bij een bedrijf naar keuze en weet je al dat je een Cubiks test zal moeten afnemen? Dan is het belangrijk dat jij je hier goed op voorbereid. Een goede voorbereiding vergroot namelijk de kans dat je voor het assessment slaagt. Bedrijven nemen graag een Cubiks test bij sollicitanten af om meer over hun intellectuele capaciteiten en karaktereigenschappen te weten te komen. Op die manier weten zij de perfecte persoon voor de openstaande functie te vinden.

Gelukkig kun jij je voorbereiden op het assessment. Op deze pagina lees je wat een Cubiks test is, welke soorten er bestaan, waarom en wanneer je het assessment afneemt, wat de tijdslimiet is, op welke manier jij je het beste kunt voorbereiden en over welke vaardigheden je dient te beschikken.

 

Inhoudsopgave: 

[[showindex]]


 

Wat is een Cubiks assessment?

Een Cubiks test is een verzameling van oefeningen die door assessmentbureau Cubiks is samengesteld. Vooral bedrijven zetten deze tests in om sollicitanten of personeel op numeriek, verbaal en logisch redeneerniveau te testen. Het assessment wordt gebruikt om de sollicitanten te selecteren die het beste bij de openstaande functie passen of om passende loopbaanbegeleiding voor het personeel te kunnen bieden. Een Cubik test wordt online afgenomen en je hebt altijd te maken met een tijdslimiet. Voordat je de test aflegt, kun je de losse onderdelen online oefenen. Een goede voorbereiding is essentieel om voor de test te kunnen slagen.

De Cubiks praktijk test met antwoorden

 

Welke soorten Cubiks tests bestaan er?

De Cubiks test is in twee categorieën onderverdeeld en bestaan weer uit een aantal losse onderdelen per categorie. De twee soorten Cubiks tests zijn de Cubiks Logiks Intermediate en de Cubiks Logiks Advanced. De Cubiks Logiks Intermediate test bestaat op numeriek gebied vooral uit sommen, rekenvaardigheid en cijferreeksen. Verbaal redeneren komt neer op analogieën, exclusie, woordrelaties en syllogismen. En abstract redeneren bestaat uit figuurreeksen. De Cubiks Logiks Advanced test bestaat op het gebied van numeriek redeneren uit het oplossen van grafieken en tabellen. Verbaal redeneren wordt getest door het analyseren van teksten en het abstract redeneren bestaat weer uit het oplossen van figuurreeksen.

Cubiks Logic test, verschillende soorten kubussen met figuren erin.


Waarom en wanneer kun je een Cubiks assessment afnemen?

Werkgevers kiezen voor het afnemen van een Cubiks test bij mogelijke kandidaten voor een openstaande functie om te bepalen of je over de juiste vaardigheden en eigenschappen beschikt voor de job. Het assessment helpt de recruiter om in te zien of jij de beste match bent voor het bedrijf en de functie of niet. Hierdoor wordt er geen tijd gestoken in een mismatch en kan het bedrijf ervan uitgaan dat jij bij het slagen van de test een perfecte aanwinst voor hun team bent. Daarnaast kan een werkgever er ook voor kiezen om bestaande werknemers te testen. Hierdoor kan de werknemer meer inzicht krijgen in zijn/haar ontwikkelpunten en kan er gerichte loopbaanbegeleiding worden toegepast.

Je neemt de Cubiks test gedurende het sollicitatieproces af, of wanneer je werkgever dit van je vraagt en je al bij het bedrijf werkzaam bent. In alle gevallen krijg je tijd om je op de Cubiks test voor te bereiden. De Cubiks test helpt je om je vaardigheden aan de werkgever te tonen. Hierdoor kan er objectiever naar je gekeken worden gedurende het sollicitatieproces omdat vooroordelen verleden tijd zijn. Je laat zien wat je kan en als je slaagt voor de test, heb je een goede kans om aangenomen te worden.

 

Zit er een tijdslimiet aan de Cubiks test?

Ja. De Cubiks test is altijd gekoppeld aan een tijdslimiet. Het ligt eraan welke test je aflegt, aangezien er voor iedere soort test een ander tijdslimiet geldt. Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat ieder onderdeel rond de 20-25 minuten duurt. Sommige tests dien je in 12 of 15 minuten te volbrengen. Voordat je de test aflegt hoor je altijd om welke variant het zal gaan en hoeveel tijd je ervoor krijgt. Op die manier kun je dus niet alleen op de verschillende onderdelen trainen, maar kun je ook trainen op het zo snel mogelijk afronden van de verschillende onderdelen.

Wanneer je oefent en jij je test binnen de tijdslimiet kunt afronden, is de kans groot dat je dit tijdens het echte assessment ook kunt.

Tijdsdruk - klok met een hand op de wijzer van de klok


Op welke manier kun jij je het beste voorbereiden?

Heb je te horen gekregen dat je eerdaags een Cubiks test dient af te leggen? Dan is het goed om te weten dat je online en vaak gratis trainingen kunt volgen om bekend te worden met de Cubiks test. Je kunt namelijk per los onderdeel van de test je vaardigheden trainen en bijspijkeren. Daarnaast leer je direct ook aan de vraagstelling wennen, zodat je beter weet wat je van het assessment kunt verwachten. Hoe meer oefentests je maakt, des te beter je het uiteindelijke assessment kunt afleggen. Daarnaast zou je een persoonlijkheidsvragenlijst kunnen invullen, zodat je jouw eigen karaktereigenschappen beter kunt verwoorden.

Ben je dyslectisch of heb je dyscalculie? Dan dien je dit van tevoren aan te geven. Het is mogelijk om aanpassingen binnen het assessment te maken, zodat je de test gewoon kunt afleggen. Dit hoeft je helemaal niet tegen te houden om aan je toekomstige werkgever te kunnen laten zien wat je kunt en waard bent.


Over welke vaardigheden dien je te beschikken om voor de test te slagen?

Wanneer je een Cubiks test maakt, is het belangrijk dat je over bepaalde vaardigheden beschikt om voor de test te kunnen slagen. Allereerst is het belangrijk dat je de rust in jezelf kunt bewaren ondanks het feit dat je met tijdsdruk te maken hebt. Daarnaast dien je complexe informatie te kunnen verwerken en dien je numerieke, verbale en abstracte opdrachten op te lossen. Voordat je een Cubiks test succesvol kunt afronden, is het belangrijk dat je bekend bent met de vraagstelling tijdens zo’n assessment. Dit zorgt ervoor dat je de vragen sneller begrijpt en je mogelijk ook sneller verbanden kunt leggen. Ieder onderdeel van de test kun je van tevoren oefenen, zodat jij je benodigde vaardigheden van tevoren al kunt leren verbeteren.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

een banner van de boxen van een assessmenttraining


Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book
arrow_drop_up arrow_drop_down