arrow_drop_up arrow_drop_down

Heb je wel eens gehoord van verbaal redeneren? Dit is een belangrijk en zeer populair onderdeel tijdens het assessment. Het is een onderdeel van de capaciteitentest. Het wordt ook wel verbaal logisch redeneren of de verbale capaciteitentest genoemd.

Inhoudsopgave

  1. Wat meet de test?
  2. Verbaal redeneren tips
  3. Analogieën
  4. Verbaal redeneren oefenen

Wat meet de test?

Door de test verbaal redeneren af te nemen, kan er gemeten worden in welke mate de kandidaat in staat is om de gegeven informatie te begrijpen, maar ook om de informatie te interpreteren en te analyseren. Het is eigenlijk een psychometrische test. De testresultaten leveren een bijdrage aan het inzicht wat een werkgever krijgt, wat hij kan verwachten van het werkniveau van een kandidaat. Dit is echt een meerwaarde, dan wanneer de werkgever alleen een sollicitatiebrief en CV zou krijgen. De test zal dus samen met andere testen een beeld vormen van welke kandidaat het meest geschikt is voor een bepaalde functie. Maar de test wordt ook gebruikt voor andere doeleinden. De ontwikkeling van huidig personeel kan namelijk ook gemeten worden door deze test. Er worden meestal een aantal stellingen getoond waarbij je dan aan moet geven of dat deze waar of niet waar zijn. Er kan ook een optie zijn met ik weet het niet. Maar waar staan de antwoorden voor?

   • Waar: dit wil zeggen dat de stelling logischerwijs volgt uit de gegeven informatie.
   • Niet waar: dit wil zeggen dat de stelling niet logischerwijs volgt uit de gegeven informatie.
   • Ik weet het niet: de informatie die je hebt gekregen zorgt ervoor dat je niet kunt bepalen of de stelling hier logischerwijs uit volgt of niet. Je hebt meer of andere informatie nodig.

Je hebt bij verbaal redeneren alleen bepaalde informatie op papier staan, daar moet je het ook mee doen. Je hebt al vaak de neiging om logisch na te denken en er informatie bij te verzinnen maar dat moet je niet doen. Je moet echt kijken naar hetgeen er op papier staat, want andere informatie is er niet. De antwoorden zijn dan ook alleen gebaseerd op de informatie die jij hebt gekregen.

Verbaal redeneren tips

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je resultaten van het verbaal redeneren te verbeteren. Je kunt daarvoor goed oefenen. Je kunt de onderstaande tips wellicht goed gebruiken.

   • Heel belangrijk is dat je gaat oefenen. Je kunt het beste zo vaak als mogelijk oefenen. Als je gaat oefenen krijg je namelijk veel vragen en opgaven. Dit gaat er voor zorgen dat het oplossen veel gemakkelijker gaat. Je wordt erg vaardig in het onderdeel. Je gaat ook sneller verbanden zien en dat draagt bij aan de resultaten, die je kunt laten zien in de praktijk bij verbaal redeneren.
   • Het eerste wat je gaat doen is de informatie die je hebt goed doorlezen. Een opgave maken moet je niet zomaar doen. Je hebt namelijk basisinformatie nodig en deze krijg je door de informatie heel goed door te nemen.
   • Zorg dat je je bewust bent van de tijd. De test is namelijk tijdgebonden. Bij lastige opgaven heb je soms meer tijd nodig. Bewaak de tijd gedurende de test goed en dan zorg jij er zo voor dat je niet te lang bij een opgave blijft hangen. Als je een opgave niet weet, durf deze dan ook over te slaan, zodat je er niet te lang bij blijft hangen. Het is dan beter om door te gaan en andere opgaven die je meteen kent in te vullen.
   • Informatie vragen mag ook. Je kunt over de test informatie opvragen en dat kan bij alle assessment testen die je kunt maken. Het is verstandig om dit ook daadwerkelijk te doen, want zo weet jij namelijk wat je kunt verwachten bij een test.
   • Zorg dat je je antwoorden alleen baseert op de informatie die is gegeven. Er zijn altijd strikvragen en daar ga jij dus niet intrappen. Zorg er voor dat je daarom goed leest en je antwoord altijd controleert voordat je doorgaat naar de volgende opgave. Hierdoor voorkom je dat je onnodig fouten maakt.

 

Analogieën

Bij verbaal redeneren wordt er ook gekeken naar het onderdeel analogieën. Hierbij krijg je een aantal woorden te zien die in verband staan met elkaar, vaak zijn dat twee woorden. Het is dan aan jou om de analogie compleet te maken en daarvoor moet je twee woorden invullen. Hierbij geldt dat de twee woorden die aan de linkerkant staan dezelfde relatie moeten hebben als de twee woorden die aan de rechterkant staan afgebeeld. Je hebt daarin twee varianten, er bestaat namelijk een eenvoudige variant en dat is de enkelvoudige analogie. Er zijn hierbij drie begrippen gegeven en dan hoef je er nog maar één zelf in te vullen. Dit is uiteraard een stuk gemakkelijker dan wanneer je meerdere woorden moet bedenken, dat is bij de moeilijke variant het geval.

 

Verbaal redeneren oefenen”

Gelukkig kun je voordat je gaat beginnen met de echte test verbaal redeneren eerst oefenen. Je kunt online veel oefenen, waardoor je weet hoe het je afgaat. Zorg dat je kunt presteren onder tijdsdruk en dat je ook nagaat hoe de vragen gesteld worden. Oefen op verschillende momenten van de dag en niet te lang achter elkaar. Hierdoor blijft informatie beter hangen en je zorgt dat het niet te saai wordt. Als het even niet gaat, dan stop je met oefenen en ga je later door. Je hebt namelijk voldoende tijd om je voor te bereiden op de verbaal redeneren test als je er vroeg genoeg aan begint. Besteed deze tijd dan ook goed en dan kun jij er zo voor zorgen dat je met een rustig gevoel aan de echte test gaat beginnen. Zenuwen zijn niet nodig, want een goede voorbereiding sleept je er doorheen. Jij weet wat je te wachten staat als je voldoende oefent en daar kun je nu mee beginnen. Wil jij aan de slag gaan met oefenen na deze uitleg? Zorg ervoor dat je optimaal bent voorbereid en oefen behalve dit onderdeel ook alle andere onderdelen met de oefenkit! Voldoende oefenen zorgt ervoor dat jouw resultaten zullen verbeteren.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

Reactie plaatsen

GRATIS E-BOOK

Download De TOP 10 Valkuilen van Assessments en voorkom dat je gaat falen bij je assessment door niet dezelfde fouten te maken als 70% van je medekandidaten.

50%
GRATIS E-BOOK
Wil jij je medekandidaten een stapje voor blijven?
Download gratis e-book