Selectie assessment

Bij het selectie assessment wordt er gekeken of dat een kandidaat daadwerkelijk over bepaalde competenties en een bepaald intelligentieniveau beschikt, welke nodig zijn voor de functie waarop de kandidaat solliciteert. Je wordt hierbij getest op je geschiktheid. Het ontwikkelingsassessment en het loopbaan assessment komen ook vaak terug. Op deze pagina geven we je meer informatie over het selectie assessment, de onderdelen die aan bod komen, hoe het assessment wordt afgenomen en over de rapportage die wordt opgesteld.

Inhoudsopgave

 


Waarom een selectie assessment?

Het selectie assessment is een onderdeel van de sollicitatieprocedure. De kans is dus groot dat je ermee te maken krijgt als je gaat solliciteren. Tijdens een gesprek kan iemand zich anders voordoen dan hij is. De werkgever wil daarom zekerheid hebben wie hij aanneemt voor de openstaande functie. In een gesprek kan iemand wel zeggen dat hij goed samen kan werken, maar als in de praktijk blijkt dat het niet zo is, kan de werkgever weer op zoek naar een andere kandidaat. Dit kost veel tijd en geld en het kan gelukkig veel efficiënter door middel van een selectie assessment. Er worden hierbij verschillende testen afgenomen zoals intelligentietesten, persoonlijkheidstesten en praktijksimulaties. Deze testen geven de werkgever een goed beeld van de kandidaten. De deelnemers worden daardoor objectief beoordeel.

Onderdelen selectie assessment

Tijdens het selectie assessment komen verschillende onderdelen aan bod. Een vast onderdeel van dit assessment is de capaciteitentest. De resultaten van deze test geven inzicht in de cognitieve vaardigheden. Je krijgt vaak ook te maken met de competentietest, persoonlijkheidstest en verschillende praktijksimulaties. De simulaties die je krijgt, zijn afhankelijk van de functie waar je naar gaat solliciteren. Misschien wil je wel werken als manager en dan is het van belang dat je goed leiding kunt geven. Het kan ook zijn dat je veel met klanten wil werken en dan speelt klantgerichtheid een belangrijke rol. Tijdens een rollenspel kan bijvoorbeeld duidelijk worden gemaakt of je deze competenties beheerst. Daarnaast wordt er tijdens het rollenspel ook gekeken hoe je in de praktijk handelt en of dat overeenkomt met de antwoorden van de vragenlijsten die je in hebt gevuld.

Bekijk hieronder de video voor meer informatie over selectie assessment.

Afname selectie assessment

Het selectie assessment kan op diverse manieren af worden genomen. Meestal worden de persoonlijkheidstest, de competentietest en de capaciteitentest online afgenomen. Deze kun je ook thuis maken (soms wordt dit toegestaan, soms moet het op een daarvoor aangewezen locatie). De praktijksimulaties zijn altijd op locatie, je wordt dan beoordeeld door één of meerdere assessoren. Zij observeren je dan gedurende de hele situatie en je hebt hierbij te maken met een tegenspeler. De tegenspeler heeft vaak de opdracht om je enige weerstand te geven in de situatie, gaandeweg het gesprek worden hij of zij wat milder als jij een goede houding aan hebt genomen (rustig en positief).

Hoelang een selectie assessment duurt, hangt af van voor welke functie het is en welke testen er allemaal worden afgenomen. Er kunnen namelijk ook meerdere praktijksimulaties plaatsvinden, omdat de werkgever graag een zo compleet mogelijk beeld wil van de nieuwe werknemer.

Rapportage selectie assessment

Na het selectie assessment krijgen alle deelnemers een rapportage van de test(en). Dit rapport wordt opgesteld als het hele assessment is afgerond. Jij krijgt als deelnemer als eerste de rapportage met jouw resultaten te zien. Je beslist dan zelf of je je rapport door wilt laten sturen naar de werkgever of dat je dat niet wilt. Maar houd er wel rekening mee dat wanneer je je rapportage niet door wilt sturen, dat de kans dat je de baan krijgt erg klein is.

Tips selectie assessment

Het is bij een selectie assessment belangrijk om aan een aantal dingen te denken:

-Blijf jezelf. Je hoeft alleen maar naar jezelf te kijken, jij hebt gesolliciteerd en wilt de baan graag. Alleen jij kunt laten wie je bent en aantonen of je geschikt bent voor de vacante functie.

-Neem de tijd om de testen te maken. Lees alles goed door en geef dan antwoord op de vraag. Het gaat over jou en niet over wat anderen van je vinden. Het gaat er om hoe jij jezelf kent en over jezelf denkt en dit vul je hier in. De werkgever vindt zelfkennis belangrijk!

-Vul alles eerlijk in. Het gaat er om wie jij als persoon bent en of de functie waar je op hebt gesolliciteerd bij je past. Hier kom je alleen achter als je eerlijk antwoord geeft op alle vragen. Het heeft ook geen zin om je anders voor te doen, dit komt er vroeg of laat toch uit als je in de praktijk aan het werk bent. Niemand wordt er gelukkig van als jij een baan krijgt aangeboden die niet bij je past. Ongunstig voor jou en je werkgever.

-Zorg ervoor jij je optimaal voorbereidt op de komende test door te oefenen. Tijdens het oefenen zullen er vragen in je opkomen, stel deze, daar leer je veel van!

-Oefen de testen waar mogelijk. Je kunt sommige testen maken, dan weet je met wat voor soort vragen je te maken kunt krijgen. Dit zou je wat meer gerust kunnen stellen als je de echte test moet maken.

-Houd contact met je tegenspeler tijdens een rollenspel. Het gaat er niet om dat jij in je eentje je resultaat haalt, maar het gaat er om dat jij laat zien dat je rekening houdt met anderen tijdens een gesprek en ook de ander aan het woord laat komen. Jezelf steeds aan het woord laten is een valkuil voor veel mensen, blijf er aan denken en trap daar niet in!

Nog meer selectie assessments oefenen

Wil je nog meer selectie assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. bekijk hieronder onze trainingspakketten.