Ontwikkelingsassessment oefenen
Je wilt graag je ontwikkelingsassessment oefenen. Door een ontwikkelingsassessment te maken krijg je inzicht in hoe je je als werknemer kunt ontwikkelen binnen een bedrijf of organisatie. Het is dan ook zeker zinvol om hier gebruik van te maken. Op deze pagina wordt het volgende aangeboden:
Inhoudsopgave
Wat is ontwikkelingsassessment?
Bij een ontwikkelingsassessment wordt er gekeken hoe jij je als werknemer kunt ontwikkelen binnen een bedrijf of organisatie. Het is dus wat anders dan een loopbaan assessment, waarbij er gekeken wordt of je wel of niet geschikt bent voor een bepaalde functie. Meestal wordt een ontwikkelingsassessment gelinkt met een functie binnen het bedrijf of de organisatie waar je werkzaam bent. Het betreft een functie waar een werknemer zich verder in wil ontwikkelen. Middels een ontwikkelingsassessment krijgt een werkgever een goed beeld van een werknemer en van zijn mogelijkheden, capaciteiten. De sterke en zwakke punten komen hiermee duidelijk aan bod en zo kan de werkgever een conclusie trekken of dat deze werknemer geschikt is voor de betreffende functie. Is het de moeite waard dat deze werknemer zichzelf verder gaat ontwikkelen voor deze functie? Een werkgever kan het assessment ook inzetten om de talenten van een werknemer te ontdekken. Op deze manier kan een werknemer zich positief verder ontwikkelen.
Onderdelen ontwikkelingsassessment
Er zijn tijdens een ontwikkelingsassessment verschillende onderdelen die aan bod komen. Welke dat zijn is per assessment anders. Een assessment wordt namelijk afgestemd op een functie. Er zijn in ieder geval twee testen waar je sowieso mee te maken krijgt en dat zijn de capaciteitentest en de persoonlijkheidstest. Ook een diepte interview en een rollenspel komen vaak aan bod. Het doel is dus niet om in kaart te brengen of dat je geschikt bent of niet, er zal echt gekeken worden naar jou als persoon. Waar ligt jouw potentie en wat zijn je sterke en zwakke kanten? Na het ontwikkelingsassessment krijg je altijd een rapportage. Je kunt het rapport aan je werkgever overhandigen, maar je kunt het ook voor jezelf houden. Jij bent ook diegene die de rapportage als eerste te zien krijgt en dan kun jij de keuze maken of je het rapport wilt delen of niet. De rapportage geeft een duidelijk beeld van je sterke kanten, maar ook van de kanten die je nog verder kunt ontwikkelen en tevens de mogelijkheid hoe je dat aan kunt pakken.
Het advies is om de rapportage kritisch te lezen en zorgvuldig te bewaren. Hierdoor weet je namelijk wat je sterke kanten zijn en wat je leerpunten zijn.
Ontwikkelingsassessment voorbereiden
Je kunt een ontwikkelingsassessment heel goed voorbereiden. Je kunt beginnen om de onderdelen van de capaciteitentest te oefenen. Hoe pak je dat aan?
- Zorg dat je weet welke onderdelen er aan bod komen. Als je weet wat er van je wordt gevraagd kun je deze onderdelen gericht oefenen.
- Lees de regels van de onderdelen goed door. Dan weet je wat er van je wordt verwacht en kun je je daar op instellen.
- Begin bij de basis en start met oefenen. De basisregels zijn het belangrijkste, als je deze beheerst kun je steeds een stapje verder gaan.
- Blijf herhalen zodat je ook op snelheid kunt oefenen. Als je weet wat je moet doen, kun je oefenen op snelheid. Sommige onderdelen moet je binnen een bepaalde tijd maken en dan dien je zoveel mogelijk opgaven goed te beantwoorden.
Tips voor ontwikkelingsassessment oefenen
Er zijn verschillende tips die je toe kunt passen bij ontwikkelingsassessment oefenen.
- Maak een duidelijke planning. Zorg dat je wat speling hebt in de planning, zodat je ook ruimte hebt om even te ontspannen.
- Stop met leren als het even niet gaat. Het moet geen frustratie en strijd met jezelf worden. Plan daarom op tijd een pauze in.
- Kom je een onderdeel tegen dat nog moeizaam verloopt? Besteed hier dan extra aandacht aan.
- Zorg dat je je aandacht bij het oefenen hebt. Hierdoor kun je jezelf namelijk goed ontwikkelen en krijg je inzicht in je eigen kunnen.
- Blijf gemotiveerd om te oefenen. Zet er iedere keer wat leuks tegenover als je een oefening hebt afgerond.
- Je weet waar je voor oefent, houd dat ook continu in je achterhoofd. Je wilt namelijk laten zien wat je kunt, je wilt laten zien dat jij geschikt bent voor een bepaalde functie.
- Wissel af met leren zodat het niet eentonig wordt. Er zijn genoeg onderdelen die je kunt oefenen en daardoor met andere onderdelen af kunt wisselen.
Nog meer ontwikkelassessments oefenen
Wil je nog meer ontwikkelassessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.