Your code here De assessment center methode | ontdek de methode nu
03 september 2015 

Assessment center methode

Assessment center methode

De assessment center methode, afgekort als ACM, deze term kun je vaak voorbij zien komen als je een assessment gaat doen. Maar wat is het precies? Veel mensen denken bij ACM aan een bedrijf of een gebouw, maar het is de naam van een methode. Er wordt het geheel van het psychologisch onderzoek, interviews en praktijksimulaties mee bedoeld. Het doel van de methode is om vast te stellen of dat iemand geschikt is of niet. Aan de hand van het psychologische onderzoek kan een werkgever dit grotendeels al vaststellen. 

Inhoudsopgave

assessment training banner

Hoe is de assessment center methode ontstaan?

De assessment center methode is ontstaan omdat er meerdere methoden nodig zijn voor een betrouwbaar onderzoek. Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met stress en tijdsdruk. Kun je daar in werkelijkheid ook zo goed mee omgaan? Dit kan vast worden gesteld door ook praktijksimulaties toe te voegen aan het onderzoek en dit kan dan gemeten worden. Hierdoor kan er een duidelijk beeld gevormd worden van iemand. Klopt het wat iemand over zichzelf vertelt? Deze methode toont dat aan. Het geeft een meer betrouwbaar beeld dan wanneer dat er maar één onderzoek af wordt genomen.

Wanneer krijg je te maken met de assessment center methode?

Bij een selectie assessment kun jij te maken krijgen met een assessment center methode. Er wordt hiermee namelijk gekeken of dat iemand geschikt is als kandidaat of juist niet. Ook als je gaat solliciteren kun je de methode steeds vaker voorbij zien komen. Daarom is het van belang dat je weet wat het is en wat jij kunt verwachten. Je hoeft daardoor niet onzeker te zijn, maar je kunt je voorbereiden op wat er komen gaat en zo rustig en eerlijk de testen maken.

Traditioneel psychologisch onderzoek en de assessment center methode

Bij een assessment center methode gaat het over een psychologisch onderzoek en dit is dan aangevuld met praktijksimulaties en daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan rollenspellen. Het is dan ook een groot verschil met het traditionele psychologisch onderzoek.

Wat test de assessment center methode?

Er worden een aantal dingen nader bekeken aan de hand van de assessment center methode. Er wordt om te beginnen gekeken of dat de deelnemers over de benodigde kwaliteiten beschikken voor de functie waarop zij  willen solliciteren. Welke kwaliteiten er getest worden, hangt af van de vacante functie. Dit kan dus iedere keer anders zijn. Om de kijken naar de kwaliteiten, worden er verschillende opdrachten ingezet. Je krijgt daarbij vaak te maken met rollenspellen, postbakoefening, fact finding en groepsdiscussie. Het zijn opdrachten waarbij je geobserveerd en beoordeeld wordt. Daarbij wordt er ook gekeken naar je gedragingen tijdens de opdracht. 

Voorafgaand aan de assessment center methode zijn de competenties, waarover de kandidaten moeten beschikken, vastgesteld. Dit is van belang, zodat de assessoren weten waar dat zij naar moeten kijken tijdens de opdrachten. Als kandidaat kun je daar ook je voordeel mee doen, omdat ook jij weet waar je op moet letten. Je zoekt vooraf uit welke competenties nodig zijn voor de functie en dan bereid je je daar op voor.

Het rapport

Na het assessment krijg je altijd een rapportage. Daarin vind je de resultaten van wat jij hebt gedaan. Dit rapport kun je maar beter goed bewaren, zodat je weet hoe je hebt gescoord. Ook kun je hier verbeterpunten uit halen voor een volgende keer. Het is altijd leerzaam om mee te doen aan de test. Je krijgt inzicht in jezelf en je leert door de tests ook kritisch naar jezelf te kijken. Je ziet in de rapportage wat je goed afgaat en waar je in de praktijk nog moeite mee hebt. Zorg daarom dat je weet hoe jij ervoor staat door jouw rapport kritisch te lezen. Voor het zover is dien je aandacht te besteden aan de onderdelen die je voor kunt bereiden, om op die manier de resultaten positief te beïnvloeden.

Nog meer assessment center methodes oefenen

Wil je nog meer assessment center methodes oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen