Your code hereWat is een assessment?

Wat is een assessment?

Wat is een assessment?

Wat is een assessment? Deze vraag kun je niet altijd direct beantwoorden. Maar voordat je zelf aan een assessment deel gaat nemen is het wel prettig om te weten wat je kunt verwachten. Denk daarbij aan het doel, de onderdelen van een assessment, het oefenen en de online trainingen. Lees alles op je gemak door en dan ben je voorbereid op wat er komen gaat.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Het doel van een assessment

Een assessment is in eenvoudige taal een beoordelingstoets. Een toets die onderdeel is van een sollicitatieprocedure. Maar ook een toets die in de meeste gevallen uit verschillende onderdelen zal bestaan. Deze beoordelingstoets wordt gebruikt voor sollicitanten van buiten en binnen een bedrijf, dus voor nieuwe medewerkers en voor collega’s die reeds in het bedrijf werkzaam zijn en daar graag in aanmerking komen voor een andere functie. Werkgevers zetten deze manier van toetsen steeds vaker in. Zij komen er door de resultaten van een assessment achter of sollicitanten geschikt zijn voor een bepaalde functie. Ze meten met een assessment de kennis, de vaardigheden en de talenten van de sollicitant(en). Ook komen door deze test de nog onbekende mogelijkheden van een persoon naar voren. De vaardigheden om zich nog verder te ontwikkelen worden duidelijk. Een assessment dient twee doelen, het inzicht van een werkgever en van de sollicitant of kandidaat (degene die de toets maakt). 

Onderdelen bij een assessment

Een assessment kent veel onderdelen. Welke onderdelen dat zijn is vaak afhankelijk van de functie waarop iemand solliciteert. Voorbeelden van onderdelen van een assessment zijn:

 • Een persoonlijkheidstest, er wordt gekeken aan de hand van vragen hoe iemand is. Wat zijn de kwaliteiten, waarin is iemand uniek, wat zijn de valkuilen, de sterke en zwakke punten enz. De antwoorden op deze vragen zijn altijd goed, want ze horen bij die ene persoon die de test invult.  
 • Interview, de persoonlijkheid en de sterke en zwakke punten van de kandidaat worden uitgediept in een gesprek.
 • Rollenspel, er wordt een praktijksituatie nagespeeld. Als leidinggevende moet je bijvoorbeeld problemen op de werkvloer tussen collega’s oplossen enz. Als medewerker moet je prioriteiten kunnen stellen en met deadlines kunnen werken zonder teveel stress.
 • IQ test, getest worden taal, rekenen, logisch redeneren, ruimtelijk inzicht enz. Er wordt met deze test gemeten hoe slim iemand is. Het gemiddelde IQ is 100. Meestal wordt een score tussen de 85 en 115 als normaal beschouwd.  
 • Postbakoefening, je moet laten zien dat je uit een stapel post de belangrijkste zaken als eerste afhandelt, e-mails beantwoorden bijvoorbeeld, vervolgens de rest en apart leggen wat helemaal geen haast heeft. Wat heeft prioriteit?

Alle onderdelen van een assessment kun je oefenen om optimaal te presteren op de toetsdag. Ook de persoonlijkheidstest, al zijn hier geen foute antwoorden mogelijk. Het is aan te raden ook deze toets online te oefenen, zodat je op de hoogte bent van het soort vragen dat je zult krijgen. 

tips bij het oefenen voor een assessment

 • Vraag welke onderdelen je kunt verwachten op de dag van de toets! (Vraag de recruiter wat er getest gaat worden, vraag ook gerust naar de manier waarop jij je optimaal kunt voorbereiden).
 • Oefen elke dag, maar neem ook voldoende rust en zorg voor ontspanning! 
 • Wissel de onderdelen af! 
 • Noteer wat niet goed gaat!  
 • Blijf de moeilijke stof herhalen, totdat jij die ook beheerst!
 • Haal motivatie en stimulering uit de scores die elke dag zichtbaar beter zullen zijn!

Een goede voorbereiding zorgt voor een mooie eindscore. Zijn er meer sollicitanten of kandidaten voor dezelfde functie, dan zul je begrijpen dat de resultaten van een assessment de doorslag kunnen geven. De tijd die je nu investeert in oefenen en herhalen zorgt er wellicht voor dat jij die interessante baan straks zult krijgen.

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen