Your code hereAssessment psycholoog
26 februari 2019 

Assessment psycholoog

Assessment psycholoog

Assessment psycholoog, heb je enig idee wat je je er bij kunt voorstellen? Het is belangrijk dat je goed bent voorbereid en weet wat je kunt verwachten. Als psycholoog is het belangrijk dat je weet wat jou te wachten staat. Door een assessment af te leggen kom je er achter of je alle vaardigheden beheerst.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Wat zijn de taken van een assessment psycholoog?

De werkzaamheden van een assessment psycholoog zijn zeer afwisselend, omdat elke kandidaat anders is. De mogelijkheden en de beperkingen van een kandidaat worden bekeken en gerapporteerd. De psycholoog moet de juiste vragen stellen om een kandidaat ertoe te bewegen om zelf dieper na te denken over zijn of haar ontwikkelingsmogelijkheden. Welke groei is mogelijk? Een toetsdag kan verrassende uitslagen geven. Kandidaten komen door beter naar zichzelf te kijken (bijvoorbeeld door de vraagstelling van de psycholoog) zelf tot nieuwe inzichten en hebben aanknopingspunten voor groei en ontwikkeling. Deze ontwikkeling bij een kandidaat geeft de psycholoog veel energie. Hij of zij heeft het werk goed gedaan!  

Inzetten assessment psycholoog bij psychologisch onderzoek

Bij bepaalde beroepen is een psychologisch onderzoek altijd onderdeel van een assessment, denk aan bijvoorbeeld de politie. Echter ook andere bedrijven en organisaties maken steeds vaker gebruik van een psychologisch onderzoek als selectiemiddel. Dit onderzoek geeft aan of iemand geschikt is voor een bepaalde baan/functie. Beschikt hij of zij over de vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn om de vacature naar behoren in te vullen? Een psychologisch onderzoek is inhoudelijk bij geen enkele kandidaat hetzelfde. Bij een commerciële functie zal een commerciële test worden uitgevoerd. Technische tests vind je bij een technische baan. Zo’n onderzoek kan een hele dag in beslag nemen en bestaat uit verschillende onderdelen. 

Denk aan een interview, een rollenspel, een intelligentietest, een persoonlijkheidstest enz. De resultaten van alle onderdelen worden in een psychologisch rapport beschreven: de capaciteiten, vaardigheden, eigenschappen enz. van de kandidaat met betrekking tot de functie waarop wordt gesolliciteerd. Die laatste toevoeging is belangrijk, want het betreft een rapportage die uitsluitend geldt voor bevindingen ten aanzien van de vacante functie. Ook vind je in dit rapport opmerkingen en aanbevelingen van de assessment psycholoog. 

De kandidaat mag het rapport inzien, zelfs voordat het aan de opdrachtgever wordt verzonden. Ook kan hij of zij vragen om een nabespreking ervan. De kandidaat heeft tevens het recht om het doorsturen van het rapport aan de opdrachtgever tegen te houden. Dit zal echter niet bevorderlijk zijn om de betreffende baan te krijgen. De gegevens van dit onderzoek zijn privé en de kandidaat bepaalt wat ermee gaat gebeuren. 

Tips bij interview met psycholoog

 • Blijf altijd jezelf tijdens een interview. 
 • Gebruik alleen woorden waarvan de betekenis je eigen is, dat voorkomt rare zinsconstructies. Kortom: weet wat je zegt! 
 • Spreek duidelijke taal, kort en bondig en vertel geen ellenlange verhalen. 
 • Zorg dat je uitgerust bent.
 • Zorg dat je ruim op tijd bent op de locatie waar het interview wordt afgenomen, zodat je niet hijgend binnenkomt en meteen aan het gesprek moet beginnen. Houd rekening met vertraging onderweg, eventueel parkeren. 
 • Ben niet bang voor een beetje stress, dat hoort erbij.
 • Zet je telefoon tijdens het interview uit.
 • Concentreer je op het interview en op niets anders.
 • Blijf rustig in elke situatie, wordt niet boos, deze emotie laat namelijk onmacht zien.
 • Denk rustig na over de vragen, er mag een stilte vallen
 • Als jij bijvoorbeeld vertelt dat je zwakke kanten hebt, is dat niet voldoende. Geef voorbeelden en vertel wat je daarmee doet. Hoe ga je met je zwakke kanten om? Wanneer loop je ertegenaan en wat doe je om deze te veranderen. Zo ook met je sterke kanten, je drijfveren, waarom je welke keuzes maakt of gemaakt hebt enz. Onderbouw alles met voorbeelden. 
 • Laat duidelijk merken dat jij jezelf goed kent.
 • Laat merken dat jij optimistisch bent over jouw groei en mogelijkheden. Op die manier breng jij jezelf goed in beeld. 

Nog meer assessments oefenen

Wil je nog meer assessments oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen