Your code here Rollenspel tips | De 6 beste tips voor het rollenspel
27 augustus 2015 

Rollenspel tips

Rollenspel tips

De rollenspel tips kunnen je helpen om je nog beter voor te bereiden op een rollenspel. Tijdens een assessment is de kans groot dat je hiermee te maken krijgt. Veel mensen vinden het erg spannend en dat is het ook, maar met de juiste tips kun je het voor jezelf een stuk aangenamer maken. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Zorg voor een goed plan

Als je een gesprek aangaat met anderen, is het van belang dat je weet hoe je dat gaat aanpakken. Je hebt een duidelijke opbouw nodig. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?

  • Je hebt een doel nodig, wat wil je bereiken met het rollenspel? Moet je een situatie oplossen? Moet je laten zien dat je samen kunt werken? Zorg dat voor jou heel duidelijk is wat je moet doen en aan de hand daarvan kun jij een plan maken.
  • Je bent nooit alleen in een rollenspel. Zorg ervoor dat jij je op je gemak voelt, maar laat de ander ook in zijn of haar waarde.


Maak een goede indruk

Je wil laten zien wat je allemaal kan tijdens een rollenspel en daarom wil je een goede indruk maken. Maar bij die goede indruk, gaat het er niet alleen om dat je laat zien wat jij allemaal kunt en het draait niet alleen om jou. Het is prettig als je ook kunt laten zien dat je samen kunt werken, naar de ander luistert en de ander betrekt in het gesprek. Een werkgever zal het belangrijker vinden dat jij stapsgewijs naar een probleem kijkt en alles wil analyseren, dan dat je alleen je doel wil bereiken en de rest negeert. Een goed gesprek bestaat uit een aantal fasen en deze moet je duidelijk aan kunnen tonen.

Luister goed

In een gesprek is luisteren altijd belangrijk, dat is zeker ook het geval tijdens een rollenspel. Waarom? Let op details, want kleine signalen kunnen er al op wijzen dat je een bepaalde richting in moet werken of denken. Bij een rollenspel ben je er om elkaar te helpen en daarom dien je ook goed op elkaar in te spelen. Dit kan alleen wanneer je goed luistert en ook vragen aan elkaar durft te stellen. Zorg dat je de tijd neemt om te luisteren en als je het even niet weet, vraag het dan. 

Non verbale communicatie

Tijdens een rollenspel gaat het niet alleen om verbale communicatie, ook non verbaal kun je veel duidelijk maken. Laat merken dat je luistert, knik een keer, maak oogcontact en let ook op je houding. Het gaat er om dat je laat zien dat je bij een gesprek betrokken bent. Dit kan al met kleine signalen die niet storend zijn, maar waar de ander wel door merkt dat je interesse toont en betrokken bent bij het gesprek. Het zijn daarin de kleine dingen die het verschil maken.

Nog meer rollenspel tips

-Tijdens het oefenen is het prettig om alvast te wennen aan echte situaties. Je kunt het beste een echt voorbeeld inbrengen waar je in de praktijk mee te maken kunt krijgen, dat werkt veel fijner en je kunt je er een goed beeld bij vormen.

-Neem de tijd om je in te lezen in de situatie. Je hebt vaak een bepaalde rol die je aan moet nemen en aan de hand daarvan bereid je je gesprek voor. Het gaat er om dat je je goed in kunt leven en dan kun je ook beter je doel bereiken.

-Zorg dat de ander ook zijn of haar rol aan kan houden, je bent er niet om iemand weg te spelen in een gesprek of om dwars te liggen. Het gaat er om dat je samen gaat werken en samen een doel gaat bereiken.

-Zorg dat je weet wat er van je wordt verwacht. Welke vaardigheden of competenties zijn er van belang? Als je die kent, dan kun je daar gericht naar toe werken. Als je solliciteert voor een functie als manager, dan weet je dat leiding geven hierbij van groot belang is. Kun jij dit in een gesprek laten zien? Zorg dat je niet overheersend bent, maar zorg dat je de tijd neemt om naar de ander te luisteren en stel vragen, zodat de ander zich ook op zijn of haar gemak voelt.

Nog meer rollenspellen oefenen

Wil je nog meer rollenspellen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen