Your code hereRollenspel politie | Zo pak je het aan
27 augustus 2015 

Rollenspel politie

Rollenspel politie

Het rollenspel politie hoort bij de politietest. Als je bij de politie gaat solliciteren krijg je te maken met drie selectiedagen. Als je de eerste en de tweede dag succesvol hebt doorlopen ga je door naar de derde dag, dit is deel B en daar krijg je te maken met het rollenspel. Een andere naam hiervoor is de praktijkproef. Veel sollicitanten vinden het een erg lastig onderdeel en zien er dan ook erg tegenop. Dit is echter niet nodig als je weet wat er van je wordt verwacht. Aan de hand van dit artikel leggen wij je uit wat je kunt verwachten, je kunt hier ook tips vinden en zo weet jij hoe je het beste aan het rollenspel kunt beginnen.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Rollenspel politie voorbeeld

Je hebt tijdens een rollenspel altijd te maken met een bepaalde situatie waarin zich een probleem voordoet. Jouw doel hierbij is dat je dit probleem onder controle krijgt. Het is hierbij niet de bedoeling dat je je autoritair gaat gedragen. Je moet in deze situatie wel de baas zijn, maar hierbij moet je overwicht krijgen. Dit gaat niet vanzelf. Je zult er echt wat voor moeten doen. Er is wel een heel duidelijk verschil tussen overwicht krijgen in een situatie of je autoritair opstellen. Het werkt namelijk averechts als je je autoritair op gaat stellen. Je moet objectief blijven in de situatie, dit kan door er goed naar te kijken. Je moet integer en correct handelen, hierdoor kun jij je overwicht verdienen in een situatie. Op het moment dat jij beschikt over overwicht en je bent de baas, dan kun jij de situatie op je eigen manier afronden. Het resultaat is oplossingsgericht en dat is waar je naar toe gaat werken.

 

Competenties voor het rollenspel politie

Je wil bij een rollenspel politie laten zien dat jij de competenties beheerst die van belang zijn. Zo is het belangrijk dat je laat zien dat je actief kunt luisteren en informatie kunt verzamelen en verwerken. Je zult ook moeten laten zien dat je over de vaardigheid beschikt dat je besluiten kunt nemen. Hierbij speelt ook je inlevingsvermogen een grote rol. Door een rollenspel in te zetten bij de politietest wordt er gekeken of jouw competenties van het juiste niveau zijn en of je dus geschikt bent voor een baan bij de politie.

Kalmte bewaren

Tijdens een rollenspel politie is het van belang dat je je kalmte kunt bewaren. Je krijgt vaak te maken met een situatie waarin jij diegene bent die iemand moet kalmeren. Let hierbij weer goed op dat je je niet autoritair op gaat stellen. Je moet zelf rustig en kalm zijn en van daaruit kun je naar het probleem en de hele situatie kijken. De ander zal deze houding van je overnemen, maar dat kan even tijd kosten. Je hebt in dit vak dan ook echt geduld nodig. Hoelang het gaat duren voordat iemand is gekalmeerd, hangt van de persoon af. Het kan zijn dat je tien minuten moet praten en bij anderen is de toestand wellicht binnen twee minuten al veranderd. Het enige waar jij aan moet denken is rustig en kalm blijven en er komt een moment dat de ander de houding overneemt. Dit is niet eenvoudig!!

Grenzen stellen

Het is als politie niet gemakkelijk om rustig en kalm te blijven binnen een bepaalde situatie. Als de ander niet rustig is of steeds tegen je in gaat, dan kan dat je erg veel energie kosten. Een ander kan jou ook de reden geven om echt niet meer kalm te blijven. Het is daarom van belang dat jij als persoon ook grenzen stelt. Het is geen autoritair gedrag, maar het gaat er om dat je aangeeft tot hoever mensen kunnen gaan en over die grens mogen ze niet heen gaan. Als je grenzen opstelt leef deze dan ook echt na.

  • Je geeft maximaal drie aangekondigde waarschuwingen.
  • Als iemand een fysieke poging tot geweld doet, dan houd je deze persoon aan.
  • Als het gaat over een levensbedreigende situatie, dan moet je de persoon overmeesteren.
  • Als de persoon alle waarschuwingen negeert of grove opmerkingen maakt en respectloos is, dan houd je deze persoon aan.

Je geeft de ander je grenzen aan, maar grijpt ook echt in wanneer de ander over je grenzen heen gaat. Niet steeds je grenzen verleggen, dan ben je niet geloofwaardig.

Lichaamstaal

Tijdens een rollenspel is de lichaamstaal van groot belang. De lichaamstaal laat vaak al zien of dat iemand zelfverzekerd of onzeker is. Als je zelfverzekerd over wil komen moet je een open houding aannemen. Je gaat dus niet met je armen over elkaar heen staan, anders kom je onzeker over. Je plaatst je voeten op schouderbreedte, dan houd je je armen naast je lichaam. Je kunt ook je handen bij elkaar houden voor je buik. Op deze manier laat jij een goede houding zien ten opzichte van de ander.

Rollenspel politie oefenen

In de afgelopen zes jaar hebben wij uitgebreid kunnen testen welke sollicitatiemethodes goed werken en welke niet. In de politietest coaching vind je de formule die we door de jaren heen hebben ontwikkeld om effectief te zijn tijdens de testdagen. Deze methode is inmiddels al beproefd door meer dan 1000 werkzoekenden die bij de politie solliciteren. Bekijk hier direct onze sollicitatiemethodes: De politietest coaching risicovrij uitproberen.

Nog meer  rollenspellen politie oefenen

Wil je nog meer rollensellen politie oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan

117,-

€ 37,-

Assessment Coaching programma

Krijg direct toegang levenslang toegang tot al onze cursussen van de Assessment Coaching programma die het volgende bevatten:  Capaciteitentest Oefenkit  Assessment Training,   en een Assessment Gids

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Peter, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen