Cijferreeksen PiCompany

Als je wordt uitgenodigd door PiCompany (GITP) voor sollicitatie moet je jezelf goed voorbereiden op je assessment test. Bij de PiCompany test worden ook cijferreeksen getest. Deze cijferreeksen is een van de lastigste onderdelen van de PiCompany test. Als je geen inzicht hebt in de patronen van de cijferreeksen dan klap je meteen dicht en kun je niet meer een ander inzicht krijgen. Wij gaan je hierbij helpen. Cijferreeksen vanaf de basis.

 

Inhoudsopgave

 


Wat is een cijferreeks?

Cijferreeksen zijn een rij met cijfers die een patroon volgen en jij moet daarbij dat patroon aanvullen met een laatste cijfer. Hierbij moet je het patroon kunnen volgen en moet je het patroon inzien. Zie je dit patroon niet dan moet je gaan doorrekenen om het patroon vervolgens wel te gaan herkennen of in te zien. Je kunt makkelijke cijferreeksen tegenkomen maar ook hele lastige cijferreeksen die meerdere sommen nodig hebben om bij je nieuwe cijfer uit te komen. Heb je dus geen inzicht in het patroon dan wordt het een lastige klus om het laatste cijfer toe te voegen. Je moet snel kunnen hoofdrekenen wil je de cijferreeksen goed kunnen begrijpen. Soms moet je nog dieper in de reeksen duiken om op het juiste antwoord te komen. Het is ook mogelijk om cijfers over te slaan om op de juiste volgorde te komen, zodat je vervolgens het juiste antwoord hebt. Bij de assessment test van PiCompany (GITP) is het alleen mogelijk om pen en papier te gebruiken.

 

Oplossen van een cijferreeks

We weten nu wat cijferreeksen zijn, maar hoe ga je die oplossen? Eerst ga je kijken dat je het patroon herkent. Als je deze herkent kun je meteen aan de slag om er zeker van te zijn dat dit patroon juist is. Reken hierbij de stappen uit die tussen de getallen instaan. Controleer deze ook bij de volgende stappen en als deze reeks klopt kun je het eindcijfer invullen. Soms zie je alleen het patroon niet meteen en moet je door gaan rekenen. Het is helemaal niet erg als je dit niet meteen ziet, want je kunt het gewoon op een andere manier berekenen waardoor je toch op hetzelfde eindcijfer uitkomt.

 door gebruik te maken van de bogentechniek kom je sneller richting het patroon, omdat je kan zien wat de tussenstappen zijn naar de volgende cijfers. Zie je hier nog steeds geen patroon? Totaal geen probleem! Pas de bogentechniek nog een keer toe alleen dan bij de tussenstappen, want dan zie je het patroon wel! Je kunt namelijk de 2 tussenstappen bij elkaar optellen en dan kom uit op het antwoord van het volgende cijfer, zo kun je gemakkelijk en snel het patroon vinden.



Soorten cijferreeksen

Je hebt veel verschillende soorten cijferreeksen. Deze cijferreeksen hebben een verschillend patroon om op het eindcijfer te komen. Door de verschillende cijferreeksen te herkennen krijg je meer kennis over de reeksen en zie je sneller het patroon. Het is namelijk belangrijk om de cijferreeksen snel op te lossen, want deze worden vaak met tijd opgenomen. Het eerste patroon is het Fibonacci patroon. 

Dit vind je door het cijfer ervoor en het cijfer waar je bent bij elkaar op te tellen. Hieronder zie je een voorbeeld van deze reeks.

0 → 1 → 1 → 2 → 3 → 5 → 8 → 13 → …

Deze soort cijferreeksen kun je gemakkelijk herkennen door de eerste 3 stappen. Wat 0 + 1 = 1 dus de eerste 3 stappen komen vaak op 1 getal uit.

Het volgende patroon is een geometrische cijferreeks. Bij deze cijferreeks gaat het om vermenigvuldigen.

3 → 9 → 27 → 81 → 243 → …

De factor van deze stappen is *3, want 3*3 = 9 en 9*27 = 81. Deze formule kan ook een formule zijn waarbij je moet delen. Dit gaat precies hetzelfde alleen dan andersom.

81 → 27 → 9 → …

Het 3de patroon is het rekenkundige cijferreeks. Hierbij wordt het eindcijfer bekend door iets toe te voegen bij het vorige cijfer. Vaak moet je hierbij door rekenen hieronder heb je een voorbeeld van een rekenkundige cijferreeks.

0 → 1 → 7 → 17 → 30 → 45 → …

Dit is een onduidelijke formule dus je moet 2 keer de bogentechniek toepassen en dan zie je een patroon waardoor je gemakkelijk op het eindcijfer komt.

 

Tips

Het is handig om deze tips mee te nemen naar je assessment test van PiCompany!

Tip 1: pak een timer en time al je cijferreeksen die je uitrekent, want je moet namelijk snelheid hebben bij het maken van de cijferreeksen. Als je solliciteert naar je droombaan moet je soms een assessment test maken. Deze testen worden vaak op tijd opgenomen.

Tip 2: oefening baart kunst. Door veel te oefenen zie je sneller de patronen en ben je sneller in het maken van de cijferreeksen. Hoe sneller je ziet met welk patroon je te maken hebt kun je gemakkelijk je eindcijfer berekenen.

Tip 3: probeer niet alles uit je hoofd te doen, want soms is het erg lastig om de patronen simpel op te schrijven. Door gebruik te maken van de bogentechniek zie je makkelijk een patroon, daarnaast maak je minder snel een fout.

Tip 4: kijk naar de volledige cijferreeks. Als je naar de volledige cijferreeks kijkt kun je sneller zien wat voor patroon er is toegepast, want als er grote getallen in staan dan kun je al snel concluderen dat je moet vermenigvuldigen of moet delen.


Oefenvragen

Opgave 1.
 8 → 16 → 20 → 40 → …


 A. 60
 B. 44

C. 24

D. 28

 

Opgave 2.

2 → 3 → 5 → 8 → 3 → …

 

A. 12

B. 2

C. 11

D. 1

 

Opgave 3.

25 → 28 → 37 → 64 → …

 

A. 81

B. 72

C. 90

D. 108

 

Antwoorden

Opgave 1.

B. 44


Opgave 2.

D. 1

 

Opgave 3.

A. 81

 

Nog meer cijferreeksen oefenen?

Wil je nog meer cijferreeksen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.