Your code herePersoonlijkheidsvragenlijst? | je vind hem hier!
21 februari 2016 

Persoonlijkheidsvragenlijst

Persoonlijkheidsvragenlijst

De persoonlijkheidsvragenlijst kom je tegen wanneer je een assessment af gaat leggen. Het is een vragenlijst met vragen die betrekking hebben op jou als persoon. Het is dus een test waarbij er geen foute antwoorden zijn. Jij kent jezelf het beste en het is aan jou om de vragenlijst eerlijk in te vullen. De nieuwe werkgever wil namelijk graag weten met wie hij te maken heeft en daarom is kennis van jouw persoonlijkheid van belang. Je gaat bij het solliciteren steeds vaker te maken krijgen met een assessment. De persoonlijkheidsvragenlijst is daar een onderdeel van. De test kan gebaseerd zijn op het big-five persoonlijkheidsmodel. Op deze pagina komt het volgende aan bod.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Voorbeelden persoonlijkheidsvragenlijst

Om een goed beeld te krijgen wat je bij de persoonlijkheidsvragenlijst kunt verwachten, is het verstandig en aan te raden dat je online gaat oefenen. Daarom hebben we een paar stellingen op een rijtje gezet waar je mee te maken kunt krijgen. Misschien denk je na het lezen, dit is gemakkelijk en dat kan ik zo invullen. Houd er dan rekening mee dat goed lezen van groot belang is. Je kunt namelijk door (te) snel of onnauwkeurig te lezen, belangrijke woorden vergeten. Zorg dat deze fouten voorkomen worden en neem de tijd om de tekst van de vragenlijsten aandachtig en goed door te nemen. Als je je antwoord in hebt gevuld, is het verstandig om de zin nog een keer te lezen en je antwoord te controleren.

voorbeelden

Een paar voorbeelden van stellingen die je tegen kunt komen tijdens het maken van de persoonlijkheidsvragenlijst:

Ik heb weinig dingen te vertellen

Ik kan het met bijna iedereen goed vinden
Ik lees graag uitdagende teksten
Ik voel emoties van anderen aan
Ik voel me op mijn gemak samen met anderen
Ik raak snel verontrust
Ik ben snel van slag
Ik voel me snel bedreigd
Ik ben veeleisend in mijn werkzaamheden
Ik heb uitstekende ideeën
Ik word gemakkelijk boos
Ik houd van orde en regelmaat
Ik ben op feestjes de gangmaker
Ik doe dingen half
Ik werk volgens een opgezet schema

Persoonlijkheidstest

De persoonlijkheidstest is een test die je vaak tegen komt bij een assessment. Een werkgever wil graag een duidelijk beeld van wie jij bent. Veel kandidaten vinden het geen fijne test om te maken, je moet namelijk veel vragen beantwoorden en de vragen lijken ook veel op elkaar. Het kan na een tijdje dan ook erg saai en eentonig worden. Bij de stellingen die je krijgt is het aan jou om aan te geven in hoeverre de stellingen wel of niet op jou van toepassing zijn. Een bedrijf maakt steeds vaker de keuze om kandidaten meerdere lijsten te laten invullen, want hierdoor komt er een  meer betrouwbaar beeld uit naar voren. 

Wat is belangrijk als je de persoonlijkheidstest in gaat vullen?

Voordat je de persoonlijkheidsvragenlijst gaat maken, is het van belang dat je gaat oefenen. Hierdoor weet je met wat voor stellingen je te maken kunt krijgen. Er zijn bij de test geen goede of foute antwoorden, het gaat om jou als persoon, je persoonlijke karakter.

  • Wees eerlijk. Het gaat om jou als persoon en je wil weten of dat de baan bij je past. De werkgever kan pas een goede beslissing nemen als jij eerlijk antwoord geeft op de vragen. Er wordt dan een vergelijking gemaakt tussen de resultaten van jouw test en de competenties die passen binnen de functie. Aan de hand daarvan kan de keuze worden gemaakt of jij een vervolgtraject in kunt gaan voor de sollicitatie.
  • Blijf bij jezelf. Het gaat er om wie jij bent en wat jij denkt en in hoeverre de stellingen op jou van toepassing zijn. Ga het daarom niet bij een ander zoeken en kijk niet wat de meeste mensen in jouw situatie zouden doen, het gaat er om dat je gaat kijken hoe jij reageert en in hoeverre het op jou van toepassing is.
  • Geef geen sociaal wenselijke antwoorden. Sommige kandidaten willen graag dat ze uit worden gekozen en daarom geven ze aan wat zij denken dat de werkgever graag wil horen of lezen. Dit moet je nooit doen. Hierdoor kan er een heel ander persoon uit naar voren komen dan wie je bent. Het zal in de praktijk uitkomen als je je heel anders hebt voorgedaan en dat is niet goed voor het vertrouwen dat je nieuwe werkgever in je heeft.
  • Denk vanuit het oogpunt van je werk. Sommige dingen kun je ook vanuit je privé situatie bekijken, maar het gaat echt over hoe je functioneert en denkt op de werkvloer.

Nog meer  persoonlijkheidsvragenlijsten oefenen

Wil je nog meer persoonlijkheidsvragenlijsten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen