Your code hereTypen rollenspellen | Ken de verschillen
27 augustus 2015 

Typen rollenspellen

Typen rollenspellen

Tijdens een assessment kun je met verschillende typen rollenspellen te maken krijgen. Maar wat is een rollenspel? Hoe gaat de oefening in zijn werk? Welke typen rollenspellen zijn er? Hoe kun je je het beste voorbereiden? Op deze pagina worden alle vragen beantwoord en weet je wat er van je wordt verwacht in de praktijk. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt, dan hoef je namelijk niet zenuwachtig te zijn. Je kunt je zenuwen onder controle houden en je richten op jouw rol tijdens het rollenspel. Lees alles op je gemak door en begin met oefenen.

Inhoudsopgave

assessment training banner

Rollenspel 

Verschillende typen rollenspellen

Leidinggevende rollenspel

Als je tijdens een rollenspel de rol van leidinggevende krijgt, dan kan dat inzicht geven in jouw leidinggevende capaciteiten. Misschien heb je wel gesolliciteerd voor de functie leidinggevende en dan is het van belang dat je laat zien dat je deze verantwoordelijkheid aan kunt. Je moet werknemers over kunnen halen tot bepaald gedrag en je moet mensen aan kunnen sturen tot bepaalde acties. Je stuurt een team aan en daarbij kan er wel eens sprake zijn van ongewenst gedrag. Je moet hier dan ook op in kunnen spelen en er wat van durven zeggen. Hoe pak je dat aan? Denk er goed over na wat je juist wel of niet moet doen. Je moet in ieder geval altijd rustig blijven en laten zien dat je de leidinggevende capaciteiten beheerst. Je speelt in op je tegenspeler, je stelt open vragen en laat zien dat je de ander in zijn of haar waarde laat. Je bent op zoek naar een oplossing en daar kom je alleen door samen te werken en te laten zien dat je begrip hebt voor de ander en iets wil bereiken.

Adviseur rollenspel

Tijdens een rollenspel kun je ook de rol van adviseur krijgen. Er wordt hierbij een beeld gevormd hoe je beslissingscapaciteiten zijn. Kun jij onder druk presteren? Een voorbeeld waar je mee te maken kunt krijgen is het nemen van beslissingen. Je krijgt bijvoorbeeld drie opties die allemaal interessant zijn, maar het is aan jou om toch een keuze te maken. Je moet dan de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen en zo tot een goede keuze komen. Deze dien je dan te presenteren aan de tegenspeler. Er zijn hierbij geen goede en foute opties, maar het gaat er om hoe je het brengt naar de ander en of je het kunt onderbouwen. Het gaat er om dat je kunt overtuigen en alles wat men aan je vraagt goed kunt onderbouwen. Je hebt een bepaalde keuze gemaakt en je laat zien waarom dat een goede keuze is.

Gesprek met collega rollenspel

Tijdens het rollenspel kun je ook in gesprek gaan met een collega. Het is dan belangrijk dat je een bepaald doel gaat bereiken. Je moet hierbij collegiaal blijven en dan samen tot een constructieve oplossing komen. Het kan zijn dat je een collega op iets aan moet spreken waar je het niet mee eens bent. Het kan ook zijn dat je graag wilt dat een collega bepaalde werkzaamheden van je overneemt, omdat je het te druk hebt. Hoe dan ook, je gaat met elkaar in gesprek en je gaat op een vriendelijke manier met elkaar om. Je moet niet de confrontatie aangaan, je wilt bijvoorbeeld ontdekken wat de achterliggende behoefte is van je collega en daar op inspelen. Je bent een team en je gaat samen op zoek naar een oplossing die voor allebei passend is. Respecteer de andere en laat hem of haar in zijn waarde en probeer er samen uit te komen als er problemen zijn.

Tips bij een rollenspel

Het is bij een rollenspel belangrijk dat je de weerstand van de tegenspeler ontdekt en weg probeert te nemen. Je speelt in op wat er gaande is. Het is van belang dat je tijdens een gesprek altijd vriendelijk blijft. Dit werkt namelijk positiever dan wanneer je ergens fel op gaat reageren. Bij een rollenspel dien je ook goed te letten op de non-verbale communicatie. Kijk zelf de mensen altijd aan, laat merken dat je luistert door te knikken en gebruik handgebaren.

Nog meer typen rollenspellen oefenen

Wil je nog meer typen rollenspellen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen